‘Monet’nin Bahçesi’nde sonbahar gezintisi

Fransız empresyonist ressam Claude Monet’nin 40’a yakın tablosu, salı gününden itibaren SSM’de sergilenmeye başlayacak

Fransız empresyonist ressam Claude Monet’nin 40’a yakın tablosu, salı gününden itibaren SSM’de sergilenmeye başlayacak. Sonbaharı ‘Monet’nin Bahçesi’nde gezinerek geçirmeye hazır olun

Sadece Fransa’nın değil, dünyanın en önemli ressamlarından kabul ediliyor Claude Monet... Onun tablolarını, doğal ışığından ve fırça darbelerinden tanıyabilirsiniz. İmzası haline gelen ‘kırmızı’ tonuysa, katarakt gözlerinden kaynaklanıyor... Ama yine de “Monet” deyince benim aklıma, rengarenk çiçekler geliyor. Kendi elleriyle yetiştirip aranjmanını yaptığı, sonra tuvale aktardığı çiçekler... Fransa’daki evinin bahçesi Monet için öylesine kıymetliymiş ki, kendisinden başka hiç kimsenin bu bahçeye girip bir şeye el sürmesini istemez, özellikle de çocukların etrafta oynayıp koşturmasına sinir olurmuş. (“Gidin başka yerde oynayın” lafı bir Fransız atasözü olabilir mi?)

Haberin Devamı

Bu ilginç ressamın yaklaşık
40 tablosu, ‘Monet’nin Bahçesi’ adıyla, salı gününden itibaren Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenmeye başlayacak. Meşhur çiçek ve doğa temalı tablolarını SSM’de görebileceğiz. “Belki de ressam olmayı çiçeklere borçluyum” diyen Monet’nin bahçe manzaraları, nilüferler ve ünlü Japon köprüsü tabloları ocak ayına kadar İstanbul’un en kıymetli misafirleri olacak.
Anlayacağınız hepimize yine Emirgan yolları göründü... Bol trafikli, çilekeş bir yolculuk kapıda... Neyse ki sergi, ocak ayına kadar açık kalacak. O zamana kadar bir yolunu bulup, ziyaretinizi hafta içi gündüz saatlerine denk getirmenizi öneriyorum.

Çocuklar için Virginia Woolf

Virginia Woolf’un çocuklar için de hikaye yazdığını pek kimse bilmez. ‘Yaşlı Kadın ve Papağan’ adlı kitabı, bunlardan biri. Küçük ama etkileyici öyküde, tek başına yaşayan Bayan Gage’in bir papağan sayesinde hayatının nasıl değiştiği anlatılıyor. Kitap, yeni Woolf çevirileri yayımlayan Kırmızı Kedi Yayınları’ndan, İlknur Özdemir tercümesiyle çıktı. Hatırlarsanız geçen mart ayında bu yayınevinden ‘Deniz Feneri’, ‘Kendine Ait Bir Oda’ ve ‘Mrs. Dalloway’ yayımlanmıştı. Şimdi de bu çocuk kitabıyla birlikte, beklenen roman ‘Dalgalar’ da piyasaya çıktı. Sadece Woolf meraklılarına değil, hayatın ‘ritmini’ yakalamak isteyenlere de duyuralım...

Haberin Devamı

HAFTANIN NOTLARI

* Birçok kez “Yazılmış en kötü kitap” diye tanımlansa da, ‘Grinin Elli Tonu’ şu sıralar dünya çapında en çok satan eser... Türkçe’ye Pegasus Yayınları’nın kazandırdığı kitabın yazarı E.L. James, romandaki sevişme sahnelerini yazarken Black Eyed Peas dinlediğini söylemiş. Hangi şarkısını dinlediğini merak ediyorsanız, yanıtı çok da zor değil: ‘Sexy’!
* Ahmet Hamdi Tanpınar çok sevdiği Mont-Blanc kalemini kaybedince günlüğüne şöyle yazar: “Seyahatin bilançosuna o güzel Mont-Blanc’ımın kaybı da ilave edilmelidir. Üç gün ‘Ah kalemim, vah kalemim!’ diye feryat ettim. Sabah bu kepaze yazacağı satın aldım. Bu vesileyle çok güzel bir darb-ı mesel öğrendim: El elin eşeğini türkü çığırarak arar!” Tanpınar gibi kalem meraklısı o kadar çok ki, kalem koleksiyonundan bir parça kaybolmayagörsün, hemen ortalığı velveleye verirler. Bu meraklılar için, Büyüka AVM’de özel bir kalemci açıldı: ‘Calligrane The Pen Shop’. Kendilerine “Kalem kuyumcusu” diyorlar. Dükkanda dünyanın en önemli markalarının özel ürünleri, mürekkep, kalem ucu, kalem kutusu; anlayacağınız kalemle ilgili her tür aksesuar ve ekipman var. Fiyatlar 100 euro’dan başlıyor, 30 bin euro’ya kadar çıkıyor. www.calligrane.com adresinden ürünlere bakabilirsiniz.
* İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 17-25 Kasım arasında düzenlenecek. Hazırlıklar çoktan başladı. Bu yılki onur yazarı Gülten Dayıoğlu olarak belirlenmiş. Ana temaysa, ‘Çocukluğum Yurdumdur-Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’. Kitap fuarıyla ilgili haberleri, konuk yazarları, katılımcı yayınevlerini, imza günlerini ve etkinlik programını www.facebook.com/istanbulkitapfuari ve www.twitter.com/kitapfuari üzerinden takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı