Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Antalya için Rus turistler, İstanbul için ise Batılı ülkelerden (Avrupa ve Amerika) gelen turistler oldukça önemli. İstanbul’da ekonominin bütünü ve turistik yapı, Batılı turist girişlerine göre oluştu. Batılı ziyaretçi sayılarının her yıl artacağı bekleyişinde yeni yatırımlar yapıldı. Yapılıyor.

İstanbul’a gelen Batılı turist orta ve üst gelir grubundan tarihe, kültüre meraklı turist. İstanbul’daki tarihi yapıları, kiliseleri, camileri geziyor. Kapalıçarşı’da alışveriş yapıyor. Halı, kilim, altın, gümüş eşya satın alıyor.

Haberin Devamı

Arap turist yetmiyor  Batılı turisti çekelim

‘Her şey dahil’ değil

2015 yılında İstanbul’a 1.2 milyon Alman ziyaretçi gelmişti. ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin her birinden 500 bin dolayında ziyaretçiyi ağırlamıştık.

Çin, Japonya, Hollanda, İspanya, Belçika, Avusturya gibi ülkelerin her birinden 150 bin, 200 bin kişi İstanbul’a geliyordu.

Batılı turistin ilgi alanları ve yaşam biçimlerine göre Karaköy’de Galata’da, Nişantaşı’nda tarihi yapılar butik otellere dönüştürüldü. Yeme içme mekanları açıldı.

Arap turist yetmiyor  Batılı turisti çekelim
2016 yılında biz sadece gelmeyen Rus turistlerine üzüldük. Halbuki gözlerden kaçtı, en büyük kayıp İstanbul’a gelmeyen Batılı turistler oldu. İstanbul’a gelen turist “Her şey dahil” modeli ile otele kapanan turist değil. Bu nedenle kişi başı harcama rakamı büyük.

Batılı ülkelerden bir dönem ilgiyle ükemize gelen turist İstanbul’dan ayağını kesince, Arap turistler “kurtarıcı” olarak görüldü. En iyi oteller oda fiyatını düşürerek Arap müşterilere yöneldi.

2017 yılının ilk dört ayına ait turizm istatistikleri yayınlandı, gelin birlikte bir göz atalım. İlk dört ayda İstanbul’a 2.7 milyon yabancı ziyaretçi giriş yaptı. Bunların 625 bini Arap ziyaretçi. Arap turistlerin toplam giriş yapan yabancılar içindeki payı yüzde 23 oranında.

Nisan ayı canlı geçti

Tüm yaşananlara karşılık İstanbul için gene de Batılı ziyaretçiler önem taşıyor. İlk dört ayda İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 9.7‘si Almanlar , yüzde 5.8‘i İranlılar, yüzde 4.6’sı Ruslar, yüzde 3.8’i İngilizler, yüzde 3.8’i Fransızlar, yüzde 3.6’sı Amerikalılar, yüzde 2.9’u İtalyanlar, yüzde 2.9’u Suudi Arabistan vatandaşları, yüzde 2.6’sı Hollandalılar.

Haberin Devamı

Bir önceki yılın aynı ayına göre 2017 yılının ocak ayında İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı yüzde 19, Şubat’ta yüzde 12, Mart ayında yüzde 5 azalmışken, Nisan’da paskalya tatilinin de olumlu rüzgarı ile yüzde 17 artış görüldü. Ama hala yılın ilk dört ayında İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2016 yılının aynı döneminin yüzde 5 gerisinde.

Nisandaki artışın etkisiyle Ocak-Nisan 2017’de doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49.9’dan yüzde 53.5’e yükseldi. Buna karşı ortalama günlük oda bedeli 96.3 euro’dan 71.5 euro’ya, oda başı elde edilen gelir 48.0 euro’dan 38.2 euro’ya geriledi.

Arap turist yetmiyor  Batılı turisti çekelim

Şimdi hareket zamanı

Özetle Batı ülkelerinden gelecek ziyaretçilerin sayılarının devamlı artacağı beklentisine dayalı olarak oluşan İstanbul’daki ekonomik ve turistik yapıda, Batılı ziyaretçilerin boşluğunun, eksikliğinin Arap ülkelerinden gelecek ziyaretçilerle kapatılması imkansız. Batılı ziyaretçileri İstanbul’a çekmeye mecburuz. Bunun için gerek hükümet gerekse özel sektör elinden gelen tüm hazırlıkları eksiksiz bir planla yapmalı ve acil olarak uygulama aşamasına geçilmeli.