Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’da günde 20 milyon dolayında ekmek satılıyor. Bu ekmeğin %12’si belediye tarafından üretiliyor.

İstanbul’da belediyeye ait Halk Ekmek Fabrikası (İHE) 1978 Ağustos ayında üretime başlamıştı. İHE, 40 yıldır İstanbulluların düzenli, sağlıklı, kaliteli ve ucuz ekmek ve unlu mamuller ihtiyacını karşılıyor. 2500’e yakın satış noktasında hizmet veriyor.

Şu günlerde ekmek fiyatlarına gene zam var. Bu yazı yazılırken İstanbul Halk Ekmek Fabrikası’nın 250 gramlık normal ekmeği ve kepekli ekmeği KDV dâhil 75 kuruştan satılıyordu.

Haberin Devamı

Siyez unu (tam tane öğütülmüş) 100 gram ekmek 8 lira 75 kuruştu. Tam buğday ekmeğin 400 gramı 2 lira 50 kuruştu.

Hijyen önemli

İstanbul Halk Ekmek Fabrikası’nın hijyen şartları ve standardı dikkate alındığında, daha fazla ekmek satması beklenir. Ne var ki İstanbul Belediyesi’nin ekmekleri bizim halkımızın talebini karşılamıyor. Halkımız kabuğu kıtır, sıcak ve beyaz ekmek istiyor. Bu nedenle belediyenin ekmek satış büfesinin yanında daha yüksek fiyatla satılan ekmeklere talep olabiliyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerin belediyeleri gibi Anadolu’da çok sayıda belediye ekmek fabrikası yatırımı yaptı.

Ekmekte hijyen önemli. Fiyat önemli, hele fiyat alt gelir grubu için çok çok önemli. Ama halkımız gene de fiyat farkına rağmen fırın ekmeğini tercih ediyor.

İstanbul’da 2800 fırın var

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri İstanbul genelinde 2 bin 800 fırının olduğunu, bunların yaklaşık 700’ünün ruhsatının bulunmadığını söylüyor.

Fırıncılar, bir fırının kapasitesinin küçüklüğü nedeniyle entegre ekmek fabrikalarıyla rekabet şanslarının olmadığını, maliyetlerinin çok daha yüksek olduğunu belirtiyorlar.

En küçük bir fırında bile hamurcu, pişirici, tezgâhtar, dizici, şoför, muavin ve temizlikçi olmak üzere en az 7 sigortalı kişinin çalıştığını söylüyorlar.