Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İsmet Önder dostumuzun Avyalık’tan gönderdiği Derman Zeytinyağları kolisinden 4 kalıp da bembeyaz mis gibi kokan zeytinyağlı sabun çıktı. İsmet Derman’ı telefonla aradım. Sabun sürprizi için teşekkür ettim. “Bundan sonra sizin zeytinyağlı sabununuzdan başka sabun kullanamayız“ dedim.

Gülerek karşılık verdi: “İmkanı yok. Çünkü o sabunlar, düşük asitli sızma zeytinyağının filtrelerinde kalan zeytinyağı ile ve sadece sudkostik ve hamam esansı kullanılarak sıkıştırma usulü ile üretiliyor. Düşük asitli sızma zeytinyağı ile bu kalitede sabun üretildiğinde maliyet çok yükseliyor. Sıkıştırma usulünde 100 kilo yağdan 120 kilo sabun elde edilir. Sıkma sabunda rutubet azdır. Dayanma gücü yüksektir. Sergi sabununda 100 kilo yağdan 150 kilo sabun alınır.“

Haberin Devamı

Sonra devam etti: ”Doğal sabun, sadece yağın içindeki asit ile kostik karışımı ile oluşuyor. Ancak her yağın özelliği farklıdır. Kostik yağ karışımı hatalı ise doğal sabun da yarar yerine zarar getiriyor. Eski yıllarda Anadolu’da yağlar, odun külünden elde edilen kostik ile kazanlarda kaynatılarak sabuna dönüştürülürdü. Şimdi sabun yapmakta her tür yağ kullanılıyor. Donyağı, zeytinyağı, prina yağı, palm yağı. Eski yıllarda sabun genelde donyağı ile yapılırdı. Günümüzde ise genelde palm yağı ile sabun yapılıyor. Her yağın asit oranı farklı. Asidinin özelliği farklı. Üretimde gerekli dengeleme yapılmaz ise sabunlaşmayan serbest alkali (sudkostik) cildi tahriş ediyor.”

Kimyasal zarar veriyor

Zeytinyağlı sabunun faziletini öğrendim ya... Markette alışveriş yaparken ambalajında “Zeytinyağlı Doğal Sabun” yazısı bulunan sabunu görünce hemen satın aldım. Torunumuzla ilgilenen hekim de “Doğal sabun ve bitkisel şampuan kullanın. Herkes için önemli ama çocuklar için çok daha önemli. Çünkü doğrudan kullanıldığında sabunun şampuanın içindeki kimyasallar, petrol esaslı maddeler cildin üzerinden altındaki kılcal damarlarla kana karışıyor. Sağlığı bozuyor. Yıkandığında giysiler ve tabak, çanak ne kadar durulanırsa durulansın sabunun, deterjanın içindeki maddeler giyside, tabak, çanakta kalıyor. Giysidekiler vücuda temas ile tabak, çanaktakiler yiyecek ile kana karışıyor” diyerek bizi uyarmıştı.

Haberin Devamı

Ambalajını okuyunuz

“Zeytinyağlı Doğal Sabun” diye aldığım sabunun ambalajını açarken, ambalajda yazılı olanları okudum. Bakınız neler yazıyor:

İçindekiler: Sodium Palmate, Aqua, Sodium Palm Kernelate, Parfüm, Giycerin, Sodium Chloride, Sodium Hydroxide, Tetrasodium, EDTA, Etidronik Acid. Olea Europaea Fruit Oil. Benzyl Salicylate, Linalool, Cl 77891, Cl 11680, Cl 74160, Cl 12490.

Kullanım Önerisi: Ellerinizi suyla ıslatın. Bir miktar ürün ile ellerinizi köpürtün. Ellerinizi ovalayarak yıkadıktan sonra suyla ellerinizi iyice durulayın.

Uyarılar: Gözle temas halinde derhal bol su ile yıkayınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde muhafaza edin.

Şaşırdım kaldım. Nerede zeytinyağlı doğal sabun? Nedir bu kimyasallar? Nedir Cl’lı rakamlar?

İnternetten ne olduklarını anlamaya çalıştım. İsmini bilmediğimiz değişik kimyasallar imiş. Nasıl doğal sabun ki, çocuğun gözüne kaçtığında zarar veriyor. Çocukların ulaşamayacağı yerde saklanıyor!

Haberin Devamı

Sabunların ambalajlarının üzerindeki yazıları okuyunuz. Görüyorsunuz her sabun, sabun değil. Zeytinyağlı diye satılan her sabun zeytinyağlı sabun değil.