Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı dün Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Ayşe Hanım Teyzem açıklamaları TV’den izlemiş. “Başkan uzun uzun konuştu. Benim durumum ne olacak, ben anlayamadım” dedi. Ayşe Hanım Teyzeme anlatmaya çalıştım.
- Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarına göre, gıda fiyatları, petrol fiyatları ve de emtia adı verilen dünyada en fazla işlem gören malların fiyatları beklenenin üzerinde artacak. Hükümetin vergiye yaptığı zam da tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açacak.
İşte bunun için Merkez Bankası 2010 yılındaki enflasyon tahminini yükseltiyor.
Enflasyon 2010 yılında yüzde 5.50 ile yüzde 8.00 bandı arasında bir yerlere oturacak.
- Başkan, Merkez Bankası’nın hedefinin fiyat istikrarı olduğunu tekrarlıyor. Fiyat istikrarı (enflasyonu aşağıda tutmak) için de sıkı para politikası uygulayacaklarını, bunun yeterli olmadığını, Maliye’nin de sıkı maliye politikası uygulaması gerektiğini söylüyor.

Üretimi artırmalıyız
Raporda iç ve dış talebin daraldığı belirtiliyor ama, sıkı para ve maliye politikasına rağmen talebin nasıl canlanabileceğine, talep canlanmadıkça da üretim ve istihdamın nasıl artırılabileceğine hiç mi hiç değinilmiyor.
- Merkez Bankası raporuna göre sanki, Türkiye’de kriz nedeniyle üretim, istihdam ve yatırımlar gerilememiş. Büyüme devam ediyor. Tek sorun enflasyon. Merkez Bankası, enflasyonu kontrol eder, ötesine karışmaz. Enflasyonu kontrol etmek için uygulanacak politikaların krizden çıkışı, talepteki canlanmayı, üretimi, istihdamı, büyümeyi engelleyip engellememesi Merkez Bankası’nı ilgilendirmez.

Ayşe Hanım’ın işi zor
Ayşe Hanım Teyzem dinledi, dinledi... Sonunda patladı. “Bu anlattıklarına göre 2010 yılında benim durumum daha da kötüye gideceğe benziyor” dedi. Ve başladı yakınmaya:
- Dolaylı vergi denilen KDV ve ÖTV oranlarındaki artışlar zaten satın alma gücümüzü azaltmıştı. Merkez Bankası raporuna göre, gıda fiyatları, petrol fiyatları da artacak. Merkez Bankası’nın iyimser tahminlerini kabul etsek bile sonunda resmi fiyat artışı yüzde 10’ları bulacak.
- Demek ki yıl içinde geliri en az yüzde 10 dolayında artmayanların, satın alma gücü daha da daralacak.
- Piyasa canlanmazsa, üretim artışı başlamazsa işten çıkarılan damat iş bulamayacak. İşvereni kızın ücretine zam yapamayacak. Devlet vergi toplamakta zorlanacağından KDV’yi daha çok artıracak.
Ayşe Hanım Teyzem uzun uzun yakındıktan sonra, “Ben yakınıyorum... Mutlu olan var mı?” diye sordu. “Olmaz olur mu?” diye cevapladım.
- Merkez Bankası Başkanı “finans piyasalarının oyuncuları” özellikle Türkiye’de paradan para kazananlar için müjdeli haberi verdi. Açık açık söylemedi ama “Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla” diyerek, döviz fiyatının aşağıda ve sabit tutulacağının, faizlerin yatırımcıları memnun edecek çizgide olacağının işaretini verdi.