Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       KUL sıkışmayınca, Hızır yetişmezmiş.
       Galatasaray'ın durumu perişan. 1999 yılı sonu itibariyle bankalara 29 milyon dolar borcu var. Yıl içinde kasasına 41 milyon dolar para giriyor ama, giren paranın 21 milyon doları bankalara faiz ve kur farkı olarak gidince, kalan 20 milyon dolar kulübün masraflarına yetmiyor.
       Galatasaray 29 milyon dolar banka borcunu ödemeden rahatlayamayacak. Hayalcilerin hayali, bu borcu Hazine yardımı olarak devlet kesesinden ödetmek. Bunun olmayacağı, olamayacağı ortada...
       İşte tam bu sırada, "Hızır yetişti". Hızır, "Amerikalılar".
       AIG - American International Group isimli bir Amerikan finans kurumu var. Bu kurumun dünyanın 130 yerinde bu arada İstanbul'da da bir ofisi, sigortacılıktan finansmana değişik konularda faaliyet gösteriyor.
       AIG'nin "AIG Capital Partners" isimli bir yan kuruluşu ise sadece gelişmekte olan ülkelerde (Türkiye gibi ülkelerde) "risk sermayesi" konusunda yatırım yapıyor. Risk sermayesi demek, istikbali olan bir şirkete işin başında sermaye koyarak iştirak etmek, şirket başarıya ulaşınca da sahip olunan hisseleri satarak başka işlere yönelmek demek. AIG Capital Partners isimli grubun 17 fonu var. Fonların toplam varlığı 7 milyar dolar. Grubun 17 fonundan biri "Dünya Spor ve Eğlence Yatırımları Fonu" (Global Sports and Entertainment Fund - AIGGS). Bir diğeri Türkiye'de yatırım yapmak için kurulmuş 100 milyon dolarlık Mavi Yolculuk Fonu (Blue Voyage Fund - AIGBV).
       Şimdi de Amerikalıların Galatasaray'ı nasıl kurtaracaklarını anlatayım. Galatasaray Spor Kulübü'nün "Sportif AŞ" isminde bir şirketi var. Bu şirketin hisselerinin tamamı Galatasaray Spor Kulübü'nün.
       Amerikalıların Galatasaray'ı kurtarma planları şöyle işleyecek:
       (1) Sportif AŞ isimli şirketin toplam hissesinin yüzde 21.05'lik bölümü 20 milyon dolar karşılığında Amerikalı AIG grubunun fonlarına satılacak. Böylece Galatasaray Spor Kulübü'nün kasasına hemen 20 milyon dolar girecek. Bu para ile kulüp banka borçlarını ödeyecek.
       (2) Sportif AŞ'nin toplam hissesinin yüzde 15'lik kısmı İstanbul Borsası'nda ve yurtdışında satışa sunulacak. Halka arz edilecek. Buradan da bir süre sonra Galatasaray'ın kasasına 15 - 20 milyon dolar girecek. Şirketin yüzde 63.95 hissesi gene Galatasaray Spor Kulübü'nün elinde kalacak. Bu hisselerin değeri de zamanla artacak.
       (3) Amerikalılar ve borsadan alım yapanlar acaba neden, ne için Sportif AŞ'nin hisse senetlerini alacak? Alacak, çünkü bu şirket karlı bir şirket olacak. Bu şirket Galatasaray ismini pazarlayacak. Reklam gelirlerini toplayacak.
       Galatasaray ile Sportif AŞ arasında imzalanacak lisans anlaşması ile futbol dışında herhangi bir spor faaliyeti ile doğrudan ilişkili olanlar dışında, mevcut ve gelecekteki, yurtiçi ve yurtdışı tüm:
       * Medya hakları.
       * Reklam hakları (stadyum ve Florya tesisleri haricindeki tesislerin reklam geliri kulübün).
       * Sponsorluk hakları.
       * İsim hakları ve lisanslı ürün satış haklarının kullanım hakkı 30 yıllığına Sportif AŞ'ye devredilecek.
       Lisans anlaşmasından sonra aşağıdaki haklar Galatasaray Kulübü'nde kalacak:
       * Tüm gişe gelirleri.
       * Tüm transfer gelirleri.
       * Yeni stadyumda reklam gelirleri hariç tüm gelirler.
       * Tüm futbol haricindeki sporlara ait olan gelirler.
       * Tüm spor okulları gelirleri.
       * Stadyum ve Florya tesisleri reklam gelirleri hariç tüm tesis gelirleri.
       (4) Sportif AŞ Galatasaray ismini kullanarak yaptığı işler nedeniyle cironun yüzde 2.5'ini her yıl Galatasaray Spor Kulübü'ne lisans ücreti olarak ödeyecek. Şirketin yıl sonundaki karının da hisse senedi oranındaki kısmı kulübe gelir olarak gidecek. Bu yeni şirketi Galatasaray ve Amerikalı grubun ortaklaşa belirledikleri bir profesyonel grup yönetecek.
       Bu mekanizmanın işlemesi, Galatasaraylıların oylarına bağlı...




Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr