Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

GEZİ OLAYLARI ÇIKIŞA FIRSAT OLDU

Fotoğraf: Bünyamin Aygün

1) Enflasyon geriliyor.
2) Piyasa huzursuz.
- Dolar fiyatı yukarıya doğru hareket etmeye başladı.
- Borsadaki tırmanış tersine döndü. Fiyatlar inişe geçti.
- Piyasanın huzuru kaçtı.
- Dolar fiyatı 2.00 TL. olur mu?
- Borsadaki düşme ne kadar devam eder?
- Yabancılar getirdikleri dövizleri geri götürmeye başlar mı?
- Türkiye’ye döviz girişinde yavaşlama olur mu?
- Piyasadaki alınan tahvil faizlerinin azalmasına yol açar mı?
- Bu gelişmeler Türkiye’nin kredi notunda düşüşlere neden olur mu?
3)Bütün bu yaşananların arkasında ne var?
- Dünya piyasalarındaki gelişmeler kafa karıştırıyor. ABD’nin parasal genişlemeyi durdurma olasılığı, AB’de faiz indirimleri beklentileri bizim piyasayı etkilemişti.
- Taksim’de başlayan, ülkeye yayılan eylemlerin rüzgarı piyasadaki sarsıntıyı artırdı.
4) Dolar neden yükselişe geçti?
- TCMB faiz indiriminde acele etti.
- Dolar zaten 1.85’e doğru yol alırken, Türkiye’nin notunun artışı sonucu oluk oluk döviz gelecek bekleyişi ile, TCMB’nin faizi indirimi yabancıların keyfini kaçırdı.
5) TCMB ne yapar?
- Genel beklenti, TCMB’nin piyasanın bozulmasına daha fazla izin vermeyeceği ve de özellikle dolar fiyatının 2.00 TL.ye yükselmesini önleyeceği yönünde.

Haberin Devamı

Taksim’de esen sert rüzgar satış getirdi
- Borsa’da fiyatlar aşırı yükselmişti. Bazılarına göre “balon“ yapmıştı.
- Borsa’da fiyatların yükselmesinin arkasında iki güç vardı.
(1) Kredi dereceleme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu yükseltmeleri bekleniyordu. Kredi notu yükselince, yabancı emeklilik fonlarının Borsa’ya daha fazla ilgi gösterecekleri söyleniyordu.
(2) Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak dışarıda olumlu bir hava oluşmuştu. Türkiye küresel ekonominin yükselen yıldızı olmuştu.
- Aşırı yükselen, ekonomi ile ilişkisini kesen hisse senedi fiyatlarında bir düzeltme yapılmasının zamanı gelmişti. Özellikle yabancı yatırımcılar kâr realizasyonu için fırsat kolluyorlardı.
- Merkez Bankası, kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu notlarına güvenerek gereksiz ve zamansız bir faiz indirimine gidince, dolar fiyatı artmaya başladı. Dolar fiyatının artmaya başlaması, Borsa’dan çıkmaya niyetlenenlerin bir an önce harekete geçmelerine yol açtı. Borsadan hafif hafif çıkış, dolar fiyatının yükselmesinin sürmesine, bunun “yumurta-tavuk-yumurta” etkisi yapmasına yol açtı.
- Derken Taksim olayları patladı. Taksim olayları yabancı medyada geniş olarak yer alınca, bugüne kadar “Dünyanın Parlayan Yıldızı” olarak görülen Türkiye hakkında endişeler oluştu.. Yabancılar Borsa’dan çıkma arayışına girdi.
- Pazartesi itibariyle “Yabancılar satıp kaçıyor. Türk Liraları ile döviz satın alarak gidiyor” diye bir durum yok. Yabancılar yanında Türk yatırımcılarının da satış eğilimi var.
- Borsa endeksinin yüzde 10 gerilemesine bakarak “öldük-bittik” telaşına kapılmak yersizdir. Borsa bu... Çıkar da, iner de... Çıkarken neden normal de, inerken normal değil?