Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kapalıçarşı’da altın alıp satan dükkânlara girdim çıktım. Konuştuklarımın çoğu “Altın ucuzlar” diyor.
Kapalıçarşı’ya göre, altının bugünkü fiyatı normal değil. Bazı kuyumcular bu konuda iddialı. “Bahse girelim. Yüksek fiyatla satılan altınlar çok kişiyi üzecek. Yakında hızlı fiyat düşüşü yaşanacak. Altınlar bunca yıl bizim kasalarda kaldı. Biraz da başkalarının kucağında kalsın” dediler.
Altın ucuzlar mı, yoksa altın fiyatı tırmanışını sürdürür mü bilemem. En iyisi sizlere Kapalıçarşı’da bu yüksek fiyatlarla kim ne alıyor, kim ne satıyor onları anlatayım. Fantezi altın bilezik satan bir kuyumcuya girdim. “Uzun zamandır satış yok. Çünkü fiyatlar yüksek” dedi. “Yüksek deyince, herkes anlamaz. En ucuzundan başlayarak birkaç örnek verir misiniz?” dedim.
Trabzon işi bir fantezi kelepçe bilezik çıkardılar. Tarttılar 23.78 gr. Fiyatı 2.785 TL imiş. Bilezik 22 ayar imiş. “Bu fabrikasyon. El işi değil. O nedenle gramını size 117 TL’den veririz” dediler. El işi, orta fiyat bir bilezik görmek istedim. 8.870 TL’lik bir bilezik çıkardılar. Düğün için en aşağısı 16-20 bin TL harcamadan “tam takı” alınamıyormuş. Anadolu halkımız tel bileziğe meraklıdır... Durumu öğrenmek için sadece tel bilezik satan bir kuyumcuya girdim.

14 ayar bilezik 163 TL
Tel bileziklerin fiyatını ucuzlatarak, ayarı düşürmüşler, içini boşaltmışlar. En ucuzundan 14 ayar 2.41 gr. tel bileziğin fiyatı 163 TL. Bunu iade eden bilezik başı 15-20 TL kaybediyor. İyi de eski usul, Anadolu’da bacılarımızın kolundakine benzer tel bileziklerin fiyatı acaba ne oldu diyerek araştırdım. 22 ayar hediyelik en hafifinden 3.88 gr. tel bilezik 383 TL idi. Gramını 98.71 TL’den satıyorlardı. Bu bilezikle iade edildiğinde 25 TL işçilik parası kesilirmiş.
Cumhuriyet altını alıp satanların dükkânlarında müşteriye rastlamadım. “Bugünkü fiyatlarla ne alan var ne satan” dediler. Kapalıçarşı’ya kadar girmişken Kalcılar Han’a uğrayayım da Ermeni gümüş ustası dostlarımla sohbet edeyim, çaylarını içeyim istedim.

Gümüş, altının önünde koşuyor
Sohbet başlayınca anladım ki bizler altının fiyatı ile uğraşırken, gümüşteki fiyat artışını kaçırmışım. Yılbaşında gramı 1.55 TL olan gümüş şimdilerde 2.20-2.30 TL olmuş.
Hediye olarak dostlarımıza götürdüğümüz küçük boy tepsilerden birini tarttırdım. 20x30 cm. bir tepsi 1.600 TL olmuş... “Eyvah... Bundan sonra evlenenlere Cumhuriyet altını götüremediğimiz gibi, ev alanlara da gümüş tepsi götürme imkânımız olamayacak” diyerek üzüldüm.
Gümüşçüler “Gümüş altından hızlı tırmanışta. Gramı bizde 2009 yılında 85 krş idi. 2010’da 1.75 oldu. 2.45 TL’ye çıktı. Temmuzda gene 1.75 TL’ye indi. Şimdi 2.20-2.30 TL. Eskiden 1 kg altın 60 kg. gümüş ederdi. Şimdilerde 45 kg. gümüş, 1 kg. altın etmeye başladı” dediler.

Haberin Devamı

Can mı önemli, altın-gümüş mü?
Altın fiyatı, iner çıkar... Ama can bir defa gitti mi, bir daha gelmez. Son aylarda her gün 2-3 gencimizin teröristlerce öldürülmesi, “olay-ı adiye” haline geldi. Ben kuyumcuları gümüşçüleri gezerken, altından gümüşten konuşurken Şırnak’ta Yüzbaşı Erdal Okul, erler Yusuf Aktan ve Onur Karakuş öldürüldü.
Başbakan Sayın Erdoğan AKP’nin kuruluşunun 10’uncu yılı için Sincan’da düzenlenen iftarda konuştu: “Şu mübarek ramazanda yavrularımız şehit ediliyor. Biz sabrediyoruz. Ancak bıçak kemiğe dayandı. Bu ülkede kan dökerek özgürlükten bahsedenler, kaymakamımızı, askerimizi kaçıranlar, bedelini ödeyecek. Ramazandan sonra her şey çok farklı olacak” dedi.
Ramazan ayının ortasındayız. Bitmesine 14 gün var. Sonra 3 gün bayram. İnşallah bu arada daha fazla gencimizi kaybetmeyiz.