Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dün en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen şirketlerin listesi açıklandı. Kamu ve özel sektör bankaları listenin başında... Bunda şaşılacak bir şey yok... Kurumlar Vergisi, şirketin vergiye tabi sayılan kazancının yüzde 20’sidir. Bilançosu kârlı kapatan şirketler bu vergiyi öder. 2012 yılında hangi şirketlerin kâr ettikleri daha önce Milliyet’de yayınlanmıştı.
Her şirketin kârını bilemiyoruz ama, hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin listesini finans sayfaları editörümüz Zeynep Aktaş alt alta sıralamıştı. Yazının altında verilen listeye sonra da açıklanan Kurumlar Vergisi sıralamasına bakınız. Kar ve vergi sıralaması normal. Normal olmayan, kâr edenler listesinde ve Kurumlar Vergisi listesinde üretici şirketlerin yer alamaması.

Üretici kâr edemiyor

Kurumlar Vergisi kârlılığın sonucu

2012 yılının Kurumlar Vergisi rekortmeni Garanti Bankası. Garanti’yi sırasıyla İş Bankası, Akbank, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Yapı ve Kredi ve Merkez Bankası izliyor.
İlk 100’de 21 banka var. Türk Telekom 8’inci, Turkcell 10’uncu sırada. 2012 yılında mükelleflerin tahakkuk eden Kurumlar Vergisi tutarı da 31 milyar TL. Toplam vergi gelirlerinin yaklaşık onda biri büyüklüğünde.

Üretim olmadan olmaz
Hiçbir bankaya, hiçbir şirkete, “Neden çok kâr ediyorsun? Neden vergi rekortmeni oldun?” diye sorulmaz. Tersine kanunlar çerçevesinde elde edilen kârın ve ödenen verginin yüksekliği alkışlanır.
Üzerinde durulacak nokta, ekonominin bütünlüğü içinde ekonomik faaliyetlerin ve de kârlılığın, üretimden uzaklaşması, hizmetler, ticaret, ithalata dayalı enerji sektörü, haberleşme, perakende ticaret ve montaj alanlarındaki faaliyetlerin ağırlığının giderek artmasıdır.
2012 yılında en fazla kâr eden borsa şirketleri listesine ve Kurumlar Vergisi listesine bakan yerli ve yabancı girişimci ne düşünür? “Bu ekonomide, tarım ve sanayi alanında iş yaparak büyüyen yok. Bu ekonomide en kârlı iş finans kesiminde, haberleşme kesiminde, enerji üretiminde veya dağıtımında, ithalata dayalı montaj sanayinde ve perakendecilik ile inşaatçılıkta iş var” diye düşünür.
Ekonominin temeli tarım ve sanayi üretimidir. Finans kesimi, hizmet sektörleri ancak sağlıklı tarım ve sanayi üretimi var ise varlıklarını ve kârlılıklarını sürdürür. Bunu unutmamak gerekiyor.