Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Malatyalı Vahap, on yıldır kurban bayramlarında köyünden Bodrum’a küçükbaş getirir. Kurbanlıklarımızı ondan alırız.

Malatyalı Vahap’ın hikayesini anlatayım da ‘kurbanlıkları kimler yetiştiriyor, Anadolu’dan batıdaki şehirlere nasıl getiriliyor, maliyeti nedir’ diye merak eden okuyucularım bilgi sahibi olsunlar.

Önce Malatyalı Vahap’ın hikayesini anlatayım. Vahap’ın eniştesi Bodrum’da elektrikçilik yapıyormuş. Vahap askerliğini tamamlayınca Malatya’nın Doğanşehir’inin Göldeli köyünden yola çıkmış. Eniştesinin yanına Bodrum’a gelmiş. Bir site inşaatında düz işçi olarak iş bulmuş. Çalışkanlığı ile patronun gözüme girmiş. İnşaat tamamlandıktan sonra sitede bahçıvana yardımcı olarak kalmış. Bir süre sonra da bahçıvan olarak çalışmaya başlamış. Bahçıvanlık yaparken izin günleri Gündoğan Pazarı’nda açık tütün satmış. Derken kurban bayramlarında köyden küçükbaş getirerek satmaya başlamış.

Haberin Devamı

Bugünlerde gene köye giderek kurbanlık getirecek. “Anlat bakalım şu kurbanlık işini de ben de okuyucularıma aktarayım” dedim.

Vahap anlattı:

Köyde genç kalmadı

“Göldeli’de 200 hane var. Gençler köyde kalmıyor. Köy yaşlılar köyü oldu. Eskiden her hanenin 5-10 büyükbaş, 40-50 küçükbaş hayvanı olurdu. Şimdilerde hayvancılık yapan 12-13 aile kaldı. Bu aileler de sadece kurbanlık küçükbaş yetiştiriyorlar.

Kuzuyu 3-4 aylık iken 350-400 TL’den satın alıyorlar. 100-150 başlık bir sürü oluşturuyorlar. Kurban Bayramı’na kadar besliyorlar. Genelde her sürü için bir çoban tutulur. Çobanın aylığı 2 bin TL’dir. Çayır çimen yetmeyince koyunlara takviye arpa ve saman yedirilir. Arpanın kilosu 1 TL, samanın 35 kuruş.

Kurban Bayramı öncesi koyunlar 60-70 kg ağırlığa ulaşır. Neti 35-40 kg et demektir. Göldeli’nin koyunlarının eti mis gibidir. Kurban Bayramı öncesi kurbanlık pazarlarında kurban satacak olanlar köye gelirler. Besicilerle pazarlık ederek besicinin ne kadar hayvanı varsa alıp giderler.

1.100 TL’den satıyor

Bu yıl besiciler, 60-70 kg’lık besili, sağlıklı küçükbaşı 1.100 TL’den satıyorlar. Tanıdığım bir besici ile anlaştım. 120 küçükbaşını tanesi 1.100 TL’den peşin para ile satın alacağım. Bodrum’a nakil 5 bin TL tutarında. Yalıkavak’da kurbanlık yerin gideri 3 bin lira. Yirmi günde 120 hayvan satılır. Bana da hayvan başı 100-200 TL para kalır.”

Haberin Devamı

İşte benim Malatyalı dostum Vahap’ın kurbanlık hikayesi.

Malatya müteşebbisi ile ünlü bir şehrimiz. İstanbul’daki başarılı iş adamlarının çoğu Malatyalı. Malatyalı gazeteci kardeşimiz Vahap Munyar onların başarı hikayelerini yazar.

Ben de Malatya’nın bir köyünden çıkan Vahap dostumun hikayesini anlatmak istedim. Son bir bilgi. Dostum Malatyalı Vahap kanındaki ‘Malatyalılara özgü müteşebbis ruhu’ ile durduğu yerde durmuyor. Bu yıl bahçıvanlığı bıraktı. Gündoğan çarşısında market açtı. ‘Hocam Malatyalı Vahap Munyar’ı tanıyorsan rica et. Bana markette gazete satma izni versinler. Gazete satmayan market buralarda küçümseniyor” diyor.