Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Matematiğe devlet desteği yok

Şirince’deki Matematik Köyü.

Ali Nesin (1957) 2015 Vehbi Koç Ödülü’nü aldı. Ali Nesin matematikçi. Gençlere matematiği sevdirmek ve öğretmek için çalışıyor. Üniversitede ders veriyor. Daha yaygın eğitim verme arayışında Şirince’de bir ”Matematik Köyü“ kurdu.
Ali Nesin, 1977-1981 yılları arasında Paris Diderot Üniversitesi’nden matematikten “maitrise” derecesini aldı. ABD’de Yale Üniversitesi’nde doktora yaptı. Notre Dame Üniversitesi’nde, Kaliforniya Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.
Babası Aziz Nesin’in 1995’te ölümü üzerine yurda döndü. Nesin Vakfı yöneticiliğini üstlendi. 1996’dan beri Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı. Dört çocuk sahibi.
Bilimsel yayınları, ders notları yanında, matematiğe ilgi duyacaklar için Matematik ve Korku, Matematik ve Doğa, Matematik ve Sonsuz, Matematik ve Oyun, Matematik ve Develerle Eşekler gibi “yarı akademik” matematik kitapları var. Resim ve portre çalışmaları yapıyor.
Nesin diyor ki, “Üniversitede her yıl en az 10 öğrenciye matematiği öğretirim ümidiyle Türkiye’de ders vermeye başladım. Gördüm ki 4’ten fazla öğrenci matematik dersine ilgi duymuyor. Onun için önce yaz kurslarıyla öğrencilere matematiği tanıtmaya çalıştım. Çünkü matematiği tanıyan, sonunda matematiği seviyor. Bu çabaları düzenli haline getirmek arayışında da Matematik Köyü
Projesi ortaya çıktı.”
2007’den beri gençlere hizmet veren Matematik Köyü’nün amacı, ilkokuldan lise ve üniversiteye kadar her seviyede öğrenciye, araştırmacıların ilgi alanına giren (dolayısıyla araştırmaya yönelik) matematiği öğrencilere tanıtmak. Eğitmenler ülkenin ve dünyanın dört bir yanından Köy’e gelen gönüllü akademisyenler.
Matematik Köyü kâr amacı gütmüyor. Amaç, “matematiğin öğrenilince mutlaka sevileceği düşüncesiyle gençlere matematiği öğretmek.” Seçme sınavlarına hazırlık diye bir şey yok. Eğitim dönemleri sonu sınav yok. Profesyonel matematikçilerin kabullendiği anlamda matematiği gençlere öğretmeye ve böylece gençleri matematiksel araştırmaya heveslendirmeye dönük programlar uygulanıyor.
Nesin Matematik Köyü, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince köyünün 1 kilometre uzağındaki Kayser dağının yamaçlarında. Toplam arazi 22 dönüm.
Öğrenci konaklaması için toplam 145 yatak kapasitesine sahip. 14 koğuş ve eğitmenler ve çalışanların konaklaması için toplam 36 yatak kapasitesi olan 19 ev yapılmış. Konaklama tesisleri dışında, 2 kapalı dersliğe ve 200 kişilik konferans salonuna sahip. Zengin matematik, sanat ve felsefe kütüphanesi, 4 açık hava dersliği, çalışma seti adını verilen bir açık hava alanı var.

Vehbi Koç Ödülü verildi
Programlar okulların tatil olduğu dönemlerde gerçekleştiriliyor. En uzun ve en yoğun dönem 3 aydan fazla süren ve günde 150 ile 250 arasında lise ve üniversite öğrencisinin katıldığı yaz dönemi. Yazları, matematik bölümü öğrencilerine yönelik dersler devam ederken, lise öğrencilerine yönelik her biri ikişer haftalık programlar gerçekleştiriliyor.
Ocak ve şubat aylarına rastlayan ara tatilde de lise ve üniversite programları düzenleniyor.
Köyde, uzun dönemli yaz programlarına 1500 dolayında, diğer kısa dönemli programlara 2 bine yakın öğrenci katılıyor. TÜBİTAK 2008 yılından buyana Matematik Köyü’ne desteğini çekti. Matematik Köyü, bağışlarla faaliyetini sürdürüyor. Büyüyor. Bağışların küçüğü büyüğü yok ama 50 bin TL’yi aştığında, bağışçının adı derslikte veya binaların kapısında yaşıyor.
Vehbi Koç Vakfı tarafından, topluma değer katan, örnek olan hizmetleri tanıtmak ve yüreklendirmek için dağıtılan Vehbi Koç Ödülü’nün bu yıl ”renkli ve farklı kişiliği, matematiği gençlere sevdirme çabaları ve Matematik Köyü gibi önemli bir müesseseyi oluşturma başarısı takdir edilerek” Ali Nesin’e verilmesi önemlidir. Ali Nesin’in yaptıkları ödüllendirilmeye layık, örnek alınacak işlerdir.