Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Avusturyalı Prinzhorn Holding GmbH’nin bir parçası olan Dunapack, Türkiye oluklu mukavva endüstrisinin lider üretici firmalarından biri.

Dentaş Kağıt AŞ’yi satın alarak Türkiye pazarına giren Avusturyalı Prinzhorn grubunun Denizli, Çorlu ve Adana olmak üzere 3 yerleşkede kağıt ve ambalaj fabrikası, Eskişehir’de de satın alma yoluyla edindikleri oluklu mukavva ve ambalaj fabrikası var. Yabancı sermayeli kuruluşun Kütahya’da 2020 yılında faaliyete geçecek, 300 milyon euro’luk yeni bir yatırım için yola çıktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de oluklu mukavva sektöründe 91 şirket, 114 fabrikada üretim yapıyor. Sektörün %40’ına yakını yabancı kuruluşların kontrolünde. Sektörün gelişme potansiyeli, yabancı sermayenin ilgisini artırıyor.

Daha önce yabancılar tarafından satın alınmış olan Mondi Tire Kutsan ve IP Olmuksan şirketlerinin dışında, Dentaş Ambalaj- Dunapack tarafından, MKB Ambalaj- Rondo tarafından, OMK- Sacia Pack tarafından satın alındı. Bir ay önce Dunapack Dentaş Eskişehir’deki Camiş Ambalaj Oluklu mukavva fabrikasını satın aldı. Orta ölçekli iki firma da yabancı şirket ortaklı olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye’de en büyük ilk 4 firmanın 3’ü yabancı sermayeli kuruluşlar. Tüm bu satın almalar son 5 yıl içinde gerçekleşti.

Talep büyüyor

Sektör her yıl %10 dolayında büyüyor. 2016 yılı sonu itibarıyla sektörün toplam büyüklüğü 2 milyar dolara ulaştı. 2017 yılı sonunda ise bu büyüklüğün 3 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. 2015 verilerine göre 2.031 milyon tonla Avrupa oluklu mukavva üretiminde, Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya’nın ardından 5’inci sıradayız. 1990’da 5.6 kg olan kişi başı oluklu mukavva tüketimi 2016’da 25.3 kg’a yükseldi. AB de kişi başı tüketim 48 kg. Oluklu mukavvanın kullanıldığı sektörlerin başında %41.7 ile gıda ve tarım sektörü geliyor. Oluklu mukavva ambalajda taşınan sebze ve meyveler diğer alternatif ambalaj ürünlerine göre daha az ağırlık ve sertlik kaybına uğruyor. Daha uzun süre taze kalıyor.

Çevre dostu

Oluklu mukavva ambalaj sanayiinde giderek daha fazla talebi olan bir ürün. Hijyenik. İşlem sırasında en az üç kez 200 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığı için bakteri barındırmıyor. Tek kullanımlık olması da hijyene katkı sağlıyor. Hafif bir ürün. Kolay depolanabiliyor. Çevre dostu; oluklu mukavvanın hammaddesi olan kâğıtların %75 - 80’i geri dönüşümden elde ediliyor. Doğada yok olma süresi çok kısa. Doğada cam 4000 yıl, plastik 1000 yıl, alüminyum 200 yılda yok olurken, oluklu mukavvanın yok olma süresi sadece 3 ay.

Haberin Devamı

Oluklu mukavva, hammaddesi olan kâğıdın %100 oranda yeniden üretilebilen, yeniden kullanılabilen, yani geri dönüştürülebilen bir madde olması nedeniyle çevre uyumu en yüksek ambalaj maddesi.

Sebze ve Meyve Halleri yasa taslağında ambalajın önemi, ambalajlamada da oluklu mukavva ambalaj öne çıktı. Yaş meyve ve sebzede oluklu mukavvayla üretilecek ambalaj kullanımı, oluklu mukavva talebini artıracak.