Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şans oyunları için halkımızın cebinden 2016 yılında 15.4 milyar TL çıktı.

Şans oyunu denildiğinde genelde “Milli Piyango bileti çekilişleri” gündeme gelir.

Milli Piyango İdaresi sadece milli piyango bileti satmıyor.

Sadece milli piyango çekilişi yapmıyor. Hemen Kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto adı altında şans oyunları da düzenliyor.

Milli Piyango İdaresi’nin düzenlediği 6 çeşit şans oyununa halkın ödediği 2.7 milyar TL’nin sadece 735 milyon lirası (yüzde 27’si) milli piyango bileti satışlarından geliyor.

Haberin Devamı

2016 yılında halkın cebinden şans oyunları için çıkan toplam paranın 15.4 milyar TL’nin sadece yüzde 5’i milli piyango biletine gitti.

3 işletme var

Üç büyük şans oyunu işletmesi var.

- Milli Piyango İdaresi’nin 2016 yılı toplam geliri (vergili olarak) 2.7 milyar TL. (Milli Piyango ve diğer şans oyunları için dağıtılan ikramiye 1.2 milyar TL.)

- İddaa-Spor Toto işletmesinin toplam geliri 8.2 milyar TL. (Dağıtılan ikramiye 4.8 milyar TL.)

- Türkiye Jokey Kulübü’nün at yarışları geliri 4.5 milyar TL. (Dağıtılan ikramiye 2 milyar TL.)

‘Çeyrek’ seviyoruz

Milli Piyango İdaresi 2016 yılında halkın milli piyango bileti satın almak için ödediği 735 milyon TL’nin yüzde 56’sını ikramiye olarak dağıttı.

2016 yılında 33 çekiliş düzenlendi. Bu çekilişler için 90 milyon adet bilet bastırıldı. Bastırılan biletlerin 66 milyon adedi satıldı.

Biletlerin yüzde 92’si çeyrek bilet. Halkımız çeyrek bileti seviyor. Yüzde 6’sı tam bilet, yüzde 2’si yarım bilet.

Milli Piyango İdaresi’nin toplam bilet gelirlerinin yüzde 63’ü yılbaşı çekiliş biletlerinden geliyor. Halkımız yılbaşında bilet almaktan hoşlanıyor.

Bir yılda satılan toplam 66 milyon biletin 40 milyonu yılbaşında satılıyor.

Şans oyunlarına bir yılda 15.4 milyar TL harcadık

Şans 40 milyonda bir ama...

Geçen yıl halkımız yılbaşında milli piyango biletlerine 460 milyon TL ödedi. Milli Piyango İdaresi yılbaşı ikramiyesi olarak halkımıza 260 milyon TL ikramiye dağıttı.

Bu yılbaşı 350 milyon TL ikramiye dağıtılacak. Yılbaşı büyük ikramiyesi 61 milyon TL. Toplam ikramiyenin beşte birini oluşturuyor.

Haberin Devamı

Büyük ikramiyeyi kazanma ihtimali yıl boyu normal çekilişlerde 600 binde bir. Yılbaşı çekilişlerinde 40 milyonda bir olarak belirtiliyor.

Şans oyunlarına halkımızın 1 yılda ödediği para 15.4 milyar TL. Şans oyunu biletlerinin dağıttığı ikramiye 7 milyar TL. Ne var ki şans oyunlarına para yatıranlar başkaları, ikramiyeyi paylaşanlar başkaları.

Şans oyunlarına bir yılda 15.4 milyar TL harcadık