Yazarlar Haider'in istifası bize uzak değil

Haider'in istifası bize uzak değil

01.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haider'in istifası bize uzak değil

Haiderin istifası bize uzak değil


       Her otuz kişiden biri o mitinge katılıyor. Hiç kimse vurdumduymaz değil. Tam bir toplumsal bilinç örneği.
       Avusturya'nın ırkçı parti başkanı Haider'in istifası, sadece Avusturya açısından değil, aynı zamanda uluslararası politikanın sonuçları açısından da ilginç derslerle dolu. Bu nedenle, Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor.
       Haider'in ırkçı söylemi, Avusturya'da bu partinin koalisyon ortağı olmasıyla birlikte, herkesi rahatsız ediyor. Viyana'ya müthiş bir baskı başlıyor.
       Dışardaki baskı, içerdeki mitinglerle bütünleşiyor. 7.5 milyon nüfuslu Avusturya'da Haider'i protesto mitinglerine 250 bin kişi katılıyor. Yani, her otuz kişiden biri. İçerden gelen baskı dayanılmaz bir hal alıyor. İlk ders bu.

Zafere rağmen istifa

       Oysa, Haider seçimde büyük zafer kazanıyor. Oylarını artırıyor. Şimdi istifa ediyor!.. Başarıya rağmen, istifa!..
       Türkiye'de hiç alışık olmadığımız bir durum. Bizde, bırakın oyları artırmayı, her seçimde biraz daha geriye düşen partilerin liderlerini yerinden oynatmak mümkün mü?.. Kazanmışlar ya da kaybetmişler, hiç fark etmiyor!.. Bir süre tartışma alevleniyor, ardından her şey eskisi gibi!..

Dış baskının rolü

       Aynı istifa, Türkiye'de her zaman ve de bugünlerde yine geçerli bir başka soruyu da yanıtlıyor.
       İstifada Avrupa'nın ve Amerika'nın baskısı büyük rol oynuyor. Yani, dış baskı!..
       Demek ki, insan hakları artık ulusların iç meselesi değil!.. Bizim öğrenmemiz gereken bu. İnsan hakları uluslararası bir konu. AB ile her alanda bütünleşmeye adım atan bir ülke, uluslararası kurallara uymak zorunda. Elbet, her ülkenin kendi iç hukuku var. Ama, zaman zaman işte Avusturya'da olduğu gibi, bu tür örnekler de var.

Geride kalan sorular

       İstifanın ardından, kendi içinde bazı sorular şu anda açıkta.
       İstifaya rağmen Haider, partisini dışardan yönetmeye devam eder mi?.. Yani, Haider takiye mi yapıyor?.. Bundan sonra partiye ne kadar egemen olabilir?..
       Ya da başka bir soru. İstifadan sonra, bu parti ırkçı söylemini ve konumunu ne ölçüde değiştirir?.. Haider partinin sözcüsü olduğuna göre, partide bir değişiklik ortaya çıkar mı?..
       Haider'in istifası Türkiye'ye hiç uzak değil.



Yazara E-Posta: ydogan@milliyet.com.tr