Hamdi Türkmen

Hamdi Türkmen

hamdi-turkmen@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Socar&Turcas Ege Rafineriesi’nin temelini attı.
Azeriler adına “Star” biz ise ‘Ege Rafinerisi’ diyoruz.
Hiç önemli değil.
İster Star, ister Ege Rafinerisi deyin, dün Aliağa Petkim’de temeli atılan proje, İzmir, Türkiye, hatta dünyada noktasal alan olarak bugüne kadar özel sektörün yaptığı en büyük yatırımdır.
Lami-cimi yok; tam 5 milyar dolar...
Beşşşşşşşşşşşşşş...
* * *
“Ne bu böyle Allahaşkına?” demeyin.
Yıllık 10 milyon ton petrol işleme kapasitesine sahip olacak STAR Rafinerisi, bittiğinde dünyanın en ileri teknolojisine ve çevre standartlarına sahip rafineri olacak.
Bırakın ekonomik değerini ve ülkemize kazandıracağı artı ticari kazançları; bu rafineri İzmir’e marka kent yapma yolunda da önemli bir ivme kazandıracak.
* * *
İlginizi ne kadar çeker bilemiyorum, ama size bu devasa yatırımdan satır başları ile bilgiler vermek istiyorum:
- Yaklaşık 5 milyar dolar yatırım bedeline sahip STAR Rafinerisi’nin inşa aşamasında, yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. Rafineri devreye alındıktan sonra 1000 kişi kalıcı olarak istihdam edilecek.
- Tek bir petrol türüne bağımlı kalmadan; Ural, Azeri, İran ve Kerkük petrollerini işleyebilecek esnek üretim proseslerine sahip olacak.
- STAR Rafinerisi’nde üretilecek yıllık 1 milyon 660 bin ton Nafta, Petkim’in temel hammaddesi olarak kullanılacak. Nafta tedariğini bugün yüzde 80’in üzerinde ithalat ile karşılayan Petkim’in dışa bağımlılığı, rafinerinin devreye girmesi ile birlikte sıfır noktasına inecek.
- STAR Rafinerisi’nde Nafta’nın yanında; 5 milyon 950 bin ton ultra düşük kükürtlü motorin, 500 bin ton jet yakıtı, 500 bin ton reformat, 630 bin ton petrokok, 240 bin ton otogaz, 415 bin ton karışık ksilen, 75 bin ton Olefinik LPG, 145 bin ton kükürt üretimi yapılacak.
* * *
Socar&Turcas Ceo’su Kenan Yavuz, üç gün önce Milliyet Ege’yi ziyaretinde, çok heyecanlıydı.
Yavuz’u uzun yıllardır tanırım.
Heyecanın nedeni, dün temeli atılan dev yatırımın tamamlandığında ülkemize kazandıracağı ekonomik artılardı.
Bu sektöre büyük emekler veren bir kişi olarak, böyle bir yatırımın karar alınmasında, planlanmasında, proje aşamasında, temelinin atılmasında ve inşaasında en üst yetkili olmanın keyfini yaşadığını gördüm.
Ne mutlu ona...
* * *
Ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan...
Dün Azeri lider İlham Aliyev ile temel atarken, başlattığı yatırımın cesamesi ve Türkiye için, bölge için ne kadar önemli olduğunun farkındaydı.
Üstelik böyle bir yatırımın İzmir’de gerçekleşiyor olması, belli ki onu çok daha sevindirmişti.
Star Rafinerisi, İzmir için, ülkemiz için çok ama çok önemli bir yatırımdır.
Faliyete geçtikten sonra bu sektörde dışa bağımlılığı kaldıracak ve her yıl cari açığın 2.5 milyar dolar azalmasına neden olacaktır.
5 milyar dolarlık bu yatırımın herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.