Kalust Şalcıoğlu

Kalust Şalcıoğlu

mail@kalustsalcioglu.com

Tüm Yazıları

İngiliz soul rock sanatçısı James Blunt’la ilk tanışmam Twitter’daki 1 milyon takipçili
@JamesBlunt hesabı vasıtasıyla olmuştu. Blunt’la e-posta ile kurduğum iletişimde, sosyal medyasını kendisinin kullandığını öğrendim (sosyal medya ajansı, şarkıcının ağzından yazıp beni kandırmış da olabilir tabii).
Blunt’ın Twitter hesabını incelerseniz, gülmekten ‘ölürsünüz’.
Hani geçen günlerde sosyal medyada fenomen olan ve bazılarımızın sarı - beyaz, bazılarımızın da mavi - siyah gördüğü elbise var ya; Blunt’a sormuşlar ne renk gördüğünü... Sanatçı Twitter hesabından “Elbisenin içini görüyorum” yazmış.
Geçen hafta Turkcell Profesyoneller Kulübü sponsorluğunda, Alchemy Project’in #cumacandır konserleri, Ülker Sports Arena’da James Blunt’la başladı.
Konseri İzzet Öz Ağabey’le aynı locadan izledim. İzlenimlerim mi?
Blunt’ın hayranlarının yüzde 80’i kadın; zaten konser boyunca kulaklarınızdaki hayran çığlıklarından oranı çok rahat tahmin ediyorsunuz.
Performansı mı? Mükemmel ötesi!

Haberin Devamı

PARAGÖZ FRANK

Tiyatroadam tiyatro grubunun ‘5. Frank’ oyununu, Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde izledim.
Friedrich Dürrenmatt’ın yazdığı, Fatih Koyunoğlu’nun yönettiği oyunda Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Ayça Güngör, Alican Yılmaz, Berk Yaygın, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu, Gökhan Azlağ, Hivda Zizan Alp, Mehmet Solmaz, Pelin Bölükbaş ve Serdar Akülker’in oyunculuklarıyla ‘vahşi ötesi’ kapitalizimi, grotesk bir dille eleştiriyor.
‘5. Frank’ı seyrederken para için işlenen cinayetler, ‘aynı kaptan yiyenlerin’ birbirlerinin arkasından çevirdikleri entrikalar, oyunun başında abartı gibi gelse de, dakikalar geçtikçe dünyadaki ekonomik sistemin gerçekte bu şekilde işlediğine kanaat
getiriyor seyirci!
‘5. Frank’ bankacılık sistemini devralan beşinci nesil ve ilk dört neslin dünyadaki para sistemini hangi ‘silah’larla elinde tuttuğu da
anlatılıyor oyunda.
Oyunu izledikten sonrasında bankaya gitmeden işlemlerinizi web üzerinden mi halledersiniz yoksa bankada sıra beklerken sırtınızı duvardan başkasına yaslamaz mısınız orasını bilmem tabii!

Haberin Devamı

MİRASYEDİ OYUNU

Ferdi Atuner Ağabey’im “Hep özel tiyatroları geziyorsun, gel de devlet tiyatrosu oyunu izle” deyince soluğu Devlet Tiyatroları Üsküdar Tekel Sahnesi’nde aldım.
Sahnede Moliére’in yazdığı; Mehmet Ali Kaptanlar, Zeynep Erkekli, Ömer Hüsnü Turat, Enver Necmettin Amaç, Ferdi Atuner, Eylem Server Ünüvar, Simel Keçecioğlu, Onur Ertaman, Gökay Müftüoğlu, Yeliz Şatıroğlu, Tarkan Koç, Belma Şahin, Can Kurşunlu, İsmail Kırca ve Çağrı Kodamanoğlu’nun oynadığı ‘Cimri’ oyunu vardı.
İlk kez 1875’te Teodor Kasap tarafından ‘Pinti Hamit’ adıyla uyarlanan ‘Cimri’ o günden bugüne Türkiye’de en çok sahnelenmiş oyun rekoruna sahip.
Bir ayağı çukurda olan babalarının paracıklarının peşinde olan evlatların, aile ve toplum ilişkilerini irdeleyen ‘Cimri’, sadece ülkemizde değil dünya tiyatrolarında da bir başyapıt.
Devlet tiyatrolarının bilet fiyatları, özel tiyatrolarla kıyaslanamayacak kadar düşük ama kostüme ve dekora verilen emek kelimelerle ifade edilemeyecek kadar kusursuz. Haftalar sonrasına ancak bilet bulabileceğiniz ‘Cimri’yi kaçırmayın.