Yeni nesil ölçü: Ağız içi tarayıcılar

7 Mart 2021

Teknoloji, günlük hayatta olduğu gibi diş hekimi ziyaretlerinde de kolaylıklar sağlamaya devam ediyor. Özellikle son zamanlarda dijital diş hekimliğinin geldiği yer, hem hasta hem de hekime daha konforlu ve hızlı çözümler sunuyor.

Ölçü alımı esnasında mide bulantısı, nefes alma güçlüğü gibi rahatsızlık verici durumlar yaşanabildiği için birçok kişi diş hekimi kontrol veya tedavileri sırasında, ölçü alımı aşamasından kaçınıyor. Ancak ölçü alımı çoğu tedavinin temelini oluşturduğu için son derece gerekli bir aşamadır.

Son zamanlarda kliniklerde yaygınlaşan ağız içi tarayıcılar, geleneksel ölçü yöntemlerini elimine ederek daha konforlu ve hızlı tedavi süreçleri yaşamaya olanak sağlıyor. Bu tarayıcılar dişlerin çevresinde gezdirilen bir kamera sayesinde dişlerdeki her ayrıntıyı oldukça hassas bir şekilde bilgisayara aktararak ağzın üç boyutlu bir görüntüsünü oluşturuyor. Elde edilen bu üç boyutlu görüntü ortodontik, protetik 

Yazının Devamı

Gülüş tasarımında yaprak porselen mi yoksa bonding mi yaptırmalıyım?

8 Ağustos 2020

Bugünkü yazımda sizlere gülüş tasarımının minimal invaziv üyeleri olan yaprak porselen (porselen lamina, porselen veneer, veneer, yaprak diş) ve bonding (kompozit lamina, kompozit veneer, kompozit diş) arasındaki farklılıklardan bahsedeceğim. 

Gülüş tasarımı; kişiye özel gülüşü estetik ve doğal bir şekilde yeniden planlamaktır. Tüm bunları yaparken de en önemli detay ana dişlere zarar vermeden orijinal diş dokusunu maksimum seviyede korumaktır.

Gülüş tasarımı; kişinin yüz tipi, ten rengi ve karakteristik özellikleri dikkate alınarak yapılmalıdır. Mükemmel bir gülüş tasarımı için sadece dişlerin tasarlanması yeterli değildir. Aynı zamanda diş etlerinin de bir harmoni içerisinde olması gereklidir. Eğer diş etinde asimetriler varsa, işleme başlanmadan önce mutlaka giderilmelidir. Bazı kişilerde de gummy smile dediğimiz, diş eti gülümsemesi olarak da bilinen, güldüğü zaman diş etlerinin normalden fazla görüldüğü bir durum söz konusudur. Bu gibi bir durumda da problemin boyutuna göre diş eti şekillendirmesi veya

Yazının Devamı

Hangi diş tedavileri ertelenmeli?

10 Nisan 2020

Günümüzün en büyük problemi Covid-19 virüsünün Çin’de sağlık çalışanlarına bulaşma oranı, yüzde 20 olarak açıklanmıştır. Ortalama inkübasyon süresi, yani hastalarda ilk belirtilerin ortaya çıkması ise 5.2 gün (genel olarak birinci ve 14’üncü günler arasında) olarak belirtilmiştir. Bazı vakaların hiçbir belirti vermeden hastalığı sadece ‘taşıyıcı’ olarak geçirdiği bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa yakalananların ölüm oranını yüzde 3.4 olarak açıklamıştır.

Bu süreçte rutin tedavi yaptırabilir miyiz? 

Covid-19, damlacıklar yoluyla yakın temastaki kişilere bulaşır. Bu damlacıklar; kişinin ağzı, burnu veya gözüyle temas ederse, kişi enfekte olur. Toplumda en çok bilinen bulaş yolları hapşırma, öksürme ve yakın mesafeden konuşmadır. Diş tedavilerindeyse aerosol dediğimiz 10 mikrondan daha küçük çaplı sıvı ve katı parçacıklarından oluşan çok fazlı sistemin ortama dağılımı oldukça fazladır. Bu bilgilerin

Yazının Devamı