Mehmet Tezkan

Mehmet Tezkan

mtezkan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir yıl oldu.. Gezi eylemleri hâlâ tartışılıyor.. Aslında iktidar da, iktidar yanlıları da ne olduğunu biliyor ama ‘12 ağaçtı’ falan diyerek meseleyi saptırmaya çalışıyorlar..
Kışla görünümlü AVM, otel, rezidans yapacaklarını unutturmak istiyorlar.
Katılıyorum.. Mesele sadece ağaç değildi.. Sadece AVM de değildi..
Polisin ağaç nöbeti tutan gençlere orantısız güçle saldırmasıydı.. İktidarın siz de kim oluyorsunuz tavrına isyandı.. Yetti artık haykırışıdır..
İktidarın her alanda toplum üzerinde baskı kurma çabasına.. Toplumu tek tipleştirmeye, yaşam biçimi dayatmaya tepkiydi..
Bu sebeple büyük bir patlama yaşandı.. Bu sebeple örgütsüz eylem olarak dünya tarihine geçti.. Gezi Ruhu adını verdiğimiz ruh oluştu..
Gezi Ruhu; birbirini tanımayan, hiç kimseden direktif almayan, hiçbir örgütün peşine takılmayan yüz binlerin aynı meydanda toplanmasının adıdır.. Dayanışmadır, sevgidir saygıdır, şarkıdır, mizahtır, zekâdır, gençliktir, özgürlüktür, hayatıma karışma demektir..
Yüz binleri Gezi Parkı’na çağıran güçtür..
*
Yarın yıldönümü.. Dilerim bazı örgütler sahiplenmeye kalkarak o ruha zarar vermez.. Gezi eylemleri kimsenin değildir..
Tarihteki yerini aldı, bırakın öyle kalsın.. Bozmayın..

Haberin Devamı

Gül’ün Gezi yorumu

Cumhurbaşkanı Gül Gezi eylemlerinin 9. gününde şu yorumu yapmıştı:
“Neden bu olaylar oldu derseniz. 10 yıldır Türkiye’yi yöneten bir iktidar var. Muhalif insanların birikimi ve alınganlıkları olabilir. İcraatları onaylamayanlar alabilir. Türkiye’de siyasetin kırıcı olduğu zamanlar olabiliyor. Bu nedenle incinmeler olabilir. Çevre meseleleri olabilir, bana niye sormuyorsunuz diyenler olabilir.Yaşam tarzına ve fikirlerine saygı duyuluyor mu diye kaygılananlar olabilir. Bütün bunları görüyorum.”

Gezi Parkı’nın seyir defteri..

1. gün: (27 Mayıs) Belediye ekipleri gece 22.00’de beş ağacı söktü..
2. gün: İnsanlar parkta toplandı. Polis 13.00’te biber gazıyla müdahale etti.. Yüzüne gaz sıkılan kırmızılı kadının fotoğrafı beyinlere kazındı..
3. gün: Çadırlar kurudu. Ağaç nöbeti başladı.. Başbakan ‘Ne yaparsanız yapın, biz kararlıyız ’ dedi..
4. gün: Polis sabah 05.00’te parka baskın yaptı. Yine biber gazı attı, zabıta çadırları yaktı..
5. gün: (31 Mayıs) Polis sabah 05.00’te yine baskın yaptı.. Bu kez TOMA’lar da devreye girdi. Sabah baskını duyulunca binlerce kişi sakaklara döküldü, Taksim’e çıktı.. Şişli’de, Kadıköy’de, Bağdat Caddesi’nde, Beşiktaş’ta, Yeşilköy’de protestolar yapıldı. Balkonlardan destek verildi. Tencere tava çalındı.
6. gün: Yüz binlerce kişi Taksim’e akın etti. Polis TOMA’larla püskürtmeye çalıştı. Meydan gaza boğuldu. TOMA’nın önünde ellerini açarak duran siyah elbiseli kadın hafızalara kazındı.. Polis 16.00 gibi Taksim’den çekildi. Dolmabahçe’de polisle göstericiler arasında çatışma yaşandı..
7. gün: Gezi’ye destek için bütün ülke sokaklara döküldü (Bayburt hariç). Her ilde yürüyüşler yapıldı. Çoğu ilde polis orantısız güçle kalabalıkları dağıtmaya çalıştı.. Binlerce kişi Gezi Parkı’nda nöbet tuttu.
8. gün: Gezi’de festival gibi gösteriler başladı. Halaylar çekildi, şarkılar söylendi.. Ankara’da şiddetli çatışmalar oldu.
9. gün: Parkta ücretsiz market açıldı.
10. gün: Gezi’de Miraç Kandili nedeniyle Kuran okutuldu. Çarşı grubu helva dağıttı.. Gezi Parkı dışında bazı gruplarla polis çatıştı..
11, 12, 13, 14, 15. gün: Gezi karnavalı sürdü.. Çapulcu şarkısı hit oldu.
16. gün: Polis Taksim’e döndü.. AKM’deki örgüt afişlerini indirdi.. Gezi’ye girmedi.. Sokak arası çatışmaları sürdü..
17. gün: Gezi’de çevre temizliği yapıldı..
18. gün: Taksim Meydanı’nda sabaha kadar süren piyano resitali verildi.
19. gün: Gezi’de cuma namazı kılındı.
20. gün: Polis 20.55’te Gezi’ye girdi.. Biber gazıyla kalabalığı dağıttı.. Parkı kapattı.. Ertesi gün Başbakan Kazlıçeşme’de miting yaptı..