Antalya’nın En Güzel Denizi- Phaselis Antik Kenti

8 Mart 2021

Bu sapaktan içeri girdiğinizde ise, sizi önce çam ormanları arasında ilerleyen bir yol, hemen ardından da Phaselis Ören Yeri girişi karşılar. Sonrası ise tamamen sizin keyfinize kalmış. İster kum bir plajda denize girin, isterseniz ben kum sevmem çakıl plajda girmek isterim deyin. Ya da tarih seviyorsanız kendinizi antik kalıntıların arasına bırakın. Phaselis işte tam da böyle bir cennet.

Kent Akdeniz’e uzanan küçük bir yarımada üzerinde, MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından koloni olarak kurulmuş. Tam 19 yüzyıl boyunca, medeniyetlerce varlığını sürdürmeye devam etmiş. 13.yy da hem depremler hem de Antalya ve Alanya limanlarının işlevinin artması ile birlikte önemini kaybetmiş, tamamen terk edilmiş.

Coğrafi konumuna göre; Mısır, Suriye ve Yunanistan arasındaki su yolu üzerinden önemli bir ticari liman olduğu biliniyor. Şehrin, gerisindeki Toros dağlarının kerestesini Akdeniz limanlarına taşımak için kurulmuş bir liman kenti olduğu tahmin ediliyor.

Antik kente girdiğinizde ilk önce, tüm heybetiyle hala dimdik ayakta duran su kemerlerini göreceksiniz. Bu

Yazının Devamı

Hiç Antalya’da kar olur mu?

1 Mart 2021

 

Ben bunu kime söylesem, “hadi canım!” diye bir şaşkınlık tepkisiyle karşılaşıyorum. Tabi ki şaşırmakta hiç haksız değilsiniz. Antalya insana hayatı sorgulatan yaz sıcaklarıyla, kışın da ılıman havası ile aralıksız yağan yağmurlarıyla ünlüdür ve kar deyince akla hiç gelmez. Oysa ki bu şehir o kadar güzel bir şehir ki, aynı anda dört mevsimi birden yaşatır size. Merkez ilçelerinde hava bugünkü gibi 18-20 derecelerdeyken, meşhur Konyaaltı plajına sırtını yaslayıp boylu boyunca uzanan Beydağlarına tırmanmaya başladığınızda, sadece 20 km yukarıda kar manzarası ile karşılaşabilirsiniz. Hatta biraz daha yukarı çıktığınızda, Saklıkent kayak merkezine ulaşıp biliyorsanız kayak veya snowboard yapabilir ya da kızakla kayabilirsiniz.

Ben bu yazımı, 2021 yılı Şubat ayında yazıyorum. Bu yıl ülkemiz özellikle batı kesimlerinde kışı pek kış gibi yaşamadı. Hatta yağmur bile sayılı yağmıştı, ta ki geçtiğimiz haftaya kadar. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin batı ve güney bölgeleri de dahil olmak üzere, 2-3 günlük kar yağışları oldu. Antalya’nın batı

Yazının Devamı

Bodrum’un Arka Yüzü

23 Ekim 2020

 

Yoksa siz dünyaca ünlü güzide tatil beldemizi beyaz “Bodrum Evleri”yle süslü püslü, lacivert renkli koylarıyla ışıltılı şıkırtılı, ünlü gece kulüpleriyle eğlencenin doruğunda bir yer mi sanıyordunuz? Bodrum’un bunlardan ibaret olduğunu düşünen büyük yanılgıya düşer. Siz bir de Bodrum’un arka yüzünü görün diye bir giriş yapmak istedim, çünkü bence gerçekten eğer bugüne kadar görmediyseniz, Bodrum size bilinmeyen bu yüzüyle büyük bir sürpriz yapacak, emin olabilirsiniz…

Bodrum pek tabi ki o kadar güzel bir yer ki, bu güzelliği tarih boyunca buraya yerleşen tüm medeniyetlerce tescillenmiş.  Tarihin babası Halikarnassos’lu Heredot’a göre “kalkanlarına kulp yapan ilk topluluk” olan; dünyanın ilk coğrafyacısı Strabon’a göre “hayatını korsanlık yaparak kazanan”; büyük edebiyatçı Homeros’a göre, “Troyalıların yanında tarihin ilk işgaline karşı koymak için savaşa giren”

Yazının Devamı

Çirkince mi? Yok yok Şirince

5 Ekim 2020


Hani 2012 yılında uzunca süre dünyanın sonundan bahseder olmuştuk hatırlar mısınız?

Hatta Maya takvimine göre “Kıyamet kopacak, dünya yerle bir olacak, ama kıyamet yalnızca tek yere uğramayacak” iddiası vardı ya, o zaman sözü geçen o yer tüm dünyada ismini bir anda duyurmuş, tanınır olmuştu. Hatta durun size biraz daha magazin, Tom Cruise bile o tarihte buraya rezervasyon yaptırmıştı hatırladınız mı?…

Heh, evet evet Şirince.

Kıyamet kopar kopmaz bilemem ama kopmadan nasıl bir yer göreyim diye merak edip o zaman ben de gitmiştim ama açıkçası pek de beğenmemiştim.

İşte gezerken ya bir bilenle gideceksin ya da gitmeden dersini iyi çalışacaksın. Yoksa adı gibi Şirince’yi eski adı gibi Çirkince görür geri dönersiniz. Asıl keyif için meğerse köyün kuzeyine çıkmak gerekiyormuş. Çünkü yukarıda restore edilmiş konaklar ve rum evleri var, pansiyon ve restoran olarak hizmet veriyorlar.

Yazının Devamı

Siz hiç “Düğmeli Ev” gördünüz mü? O zaman haydi Ormana!

28 Eylül 2020

 

Antalya’nın kavurucu yaz sıcağından kaçıp “Ah artık biraz serinlik lütfen” diye araştırdığım bir gün çıktı karşıma Ormana. Ormana da neresi, ne kadar farklı bir isim, nerededir nasıl gidilir diye araştırırken bir de Düğmeli Evler eklendi üzerine. E tabi bir gezgini besleyen doymak bilmeyen merakı, durur muyum hiç, hemen düştüm yola.

Yıllardır Antalya’da yaşıyorum, bu kadar zamandır nasıl böyle bir kıymeti keşfetmemiş olduğumun şaşkınlığı ve heyecanıyla başladım gezmeye. İyi ki de gitmişim. Bana sorarsanız yolu Antalya yakınından geçen herkesin, rotasına eklemeye değer güzellikte bir kültür hazinesi burası.

Düğmeli Evler, Antalya’nın İbradı ilçesinde Ormana ve Ürünlü Köyleri’ne özgün bir mimari yapı. Toroslar’da 1300 metre rakımda ve yeşillikler içerisinde yer alıyor.

Düğmeli evlerin özelliği, yapılırken harç veya çimento gibi herhangi bir malzeme kullanılmadan yapılması. Peki, o zaman nasıl ayakta durabiliyor? Sorusu geliyor akıllara. Bu evlerin iskeleti dikey ve yatay tahtaların

Yazının Devamı