Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’la dostluğumuz eskidir. Ben kendisini her gördüğümde mutlaka, Kürt kadınlarının siyasette her geçen gün artan etkinliğini takdirle izleyen bir gazeteci olarak Türkiye’de kadınların siyasete katılımını artırmak için (o günkü konjonktüre göre) yapılması gerekenleri sorarım.
Milliyet ekibi olarak hafta sonu gittiğimiz Diyarbakır’daki akşam yemeğimizde yan yana oturup epey sohbet ettik ve ben tabii yine malum soruyu sordum: Gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde daha fazla BDP’li kadın görebilecek miyiz? Kışanak’ın cevabı netti: “Biliyorsunuz Büyükşehir sayısı 16’dan 29’a çıkıyor. Biz de BDP’li kadınlar olarak bu kez BDP’nin kazanacağı her 3 Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan 1’ini istiyoruz. Mesela Van, Mardin ya da Diyarbakır’dan birinin başında artık 1 kadın Belediye Başkanı olmalı.”
Kışanak’ın kadın konusunda bugüne kadar hiç boş konuştuğunu duymadım. Göreceksiniz başaracaklar. Helal olsun!

Haberin Devamı


BDP’den Doğu’da 3 Büyükşehir’den 1’ine kadın başkan


83 yılda sadece 6 kadın!
Türkiye’de kadınlara taa 1930’da Belediye Başkanı ve Muhtar olma hakkı verildi diye övünürüz, ama ne fayda! Geçtiğimiz 3 nisan günü, bu hakkın 83. yıldönümünü kutladık; hangi yüzle kutladınız derseniz maalesef verecek cevabım yok.1930’dan bu yana yapılan 17 yerel seçimde 1159 erkeğe karşılık sadece 6 kadını, bir şehrin belediye başkanı seçebildik:
*1950’de Mersin’de Müfide İlhan (DP)
* 1968’de Kocaeli’nde Leyla Atakan (CHP)
* 1999’da Hatay’da İris Şentürk (CHP)
* 2004’te Tunceli’de Songül Erol Abdil (DTP)
* 2009’da Tunceli’de Edibe Şahin (DTP)
* 2009’da Aydın’da Özlem Çerçioğlu (CHP)
Son yerel seçimlerde 2 şehrin belediye başkanının kadın olduğuna bakmayın; toplamda kadın oranı binde 8 gibi utanç verici bir oran. Şu anda il, ilçe ve beldelerde 2924 erkeğe karşı sadece 26 kadın belediye başkanı var. Ve sıkı durun: Bu 26 kadın Belediye Başkanı’ndan 16’sı BDP’li.

Kadın Meclisi Kongresi
Kışanak hep söyler: “Biz kadınlar sayı olarak çoğalsak bile eğer kadın bakış açısı yoksa, kadınların yararına bir şey yapılmış olmuyor.” Zaten bu yüzden parti içindeki Kadın Kolları’nı 2002’de tasfiye etmişler ve onun yerine tüzüğe Kadın Meclisi kavramını yazmışlar. Kadın Meclisi, esnek ve sürekli katılıma açık bir yapı. Sokaktaki kadın da BDP’nin kapısını çalıp, Kadın Meclisi’nin çalışmalarına da kararlarına da katılabiliyor.
İşte Kışanak’ın her zaman övündüğü bu BDP Kadın Meclisi, 2. Olağan Kongresi’ni 28 nisanda Ankara’da yapıyor. Gültan Hanım gözleri parlayarak “İlk kongreden çok daha geniş katılımlı olması için partili kadınlarımız canla başla çalışıyorlar. Erkeklerin kongresindeki 1100 delegeden daha fazla delege olması için uğraşıyorlar,” diyor.
İlk kez Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu gibi büyük bir yerde yapılacak kongre, örgütlü Kürt kadınlarının demokratik mücadelesi açısından bir nevi gövde gösteri olacak. BDP dışındaki partilerden kadınların, dikkatle izlemelerini salık veririm.