Mardin’in TBMM’de 6 milletvekili var; 4’ü AKP’den 2’si BDP’den. Her 2 partinin de Mardin’de birer kadın milletvekili olduğunu biliyordum. Nitekim AKP’li Gönül Bekin Şahkulubey, Milliyet’in “Geleceğe Yatırım, Türkiye’ye Yatırım” toplantısında söz alarak ilginç bir noktaya dikkatimizi çekti:
“Ülkemizde kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin ardından 1936’da yapılan ilk yerel seçimlerde Mardin’den 2 kadın İl Genel Meclisi’ne girmiş. Ancak şu anda maalesef ne BDP’den, ne de bizden tek kadın yok.”
Gözüm BDP’li vekil Gülser Yıldırım’ı aradı, meğer KCK’dan tutukluymuş; “Mardin zindanlarında çürüyor; 4 çocuğu evde annelerini bekliyor” dediler. İçim acıdı!
Dün de yazdım; barışın adı bile Mardinli’leri coşturmaya yetmiş, ama önümüzde çok uzun ve sancılı bir yol var. Tünelin ucundaki ışık henüz pek görünemese de. birbirimize umutla sarılmak ve barış sürecine alkış tutmak hepimize iyi geliyor…
Urfa’da kadına yatırımMardin’den önceki durağımız Urfa’da ise kadınları hayatın içine katmak için ciddi bir çaba var. Bir yanda Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman Hanım, tarımda çalışan Urfalı kadını tekstil sektörüne ve çağrı merkezlerine çekmek için elinden geleni yapıyor. Diğer yanda “Ben hekimim; kadınların ne kadar güçlü ve dirayetli olduklarını iyi bilirim” diyen Belediye Başkanı Dr. Ahmet Fakıbaba, belediye olarak kadınları eğiterek gerek sosyal hayatın, gerekse iş hayatının içine sokmak için uyguladıkları programları anlatıyor.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın kulaklarını çınlatıyorum. Urfa, Sabancı Vakfı’nın İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile 5-6 yıl önce Kadın Dostu Kentler yaratmak için yürüttüğü 3 yıllık projenin 6 pilot kentinden biriydi. O süreçte pek çok kadın STK kuruldu;
kentte kadın için yaşanabilir alanlar yaratılması özendirildi… Ve işte bugün, o çabaların meyveleri toplanıyor. TBMM Eşitlikçi Bütçe Komisyonu Başkanı AKP milletvekili Alev Dedegil, Urfa Belediyesi’nin Türkiye’de cinsiyete duyarlı bütçe uygulamasını başlatan ilk kent belediyesi olduğunu belirtiyor.
Baba Beni Okula GönderMilliyet olarak 2000’li yılların ortalarında kız çocuklarının okullaşması için ağılıklı olarak Doğu ve Güneydoğu’da yürüttüğümüz Baba Beni Okula Gönder eğitim seferberliği de Urfa’da göz yaşartıcı sonuçlar vermiş; 5. yılın sonunda ilköğretimde kız çocuklarının okullaşma oranının, erkek çocuklarını geçtiği ilk ve tek il Urfa olmuştu.