Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

2 yıl önce tam da bugünlerde Milliyet’in Anadolu Toplantıları çerçevesinde Şanlıurfa’ya gitmiştik. Demirören Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yıldırım Demirören başkanlığında birkaç yönetici ve yazar arkadaşımla birlikte efsaneyle gerçeğin içiçe geçtiği bu kentte Urfalı ev sahiplerimiz bizleri tabii ki Göbeklitepe’ye de götürmüşlerdi.
Kazı alanının tahta iskeleleri üzerinde dolaşırken bize verilen bilgilerin büyüsüyle zaman tünelinde neolitik döneme kadar uzanan bir yolculuğa çıkmıştım... Düne kadar insanlık tarihi, 11 bin yıl öncesine kadar biliniyordu. Göbeklitepe’de ortaya çıkartılan tapınak ise 12 bin yıllıktı ve dünya tarihiyle ilgili bugüne kadar bildiklerimizi geçersiz kılıyordu. Göbeklitepe’deki tapınağın bulunmasına kadar bilinen tarih, “insanlar önce göçer, ardından yerleşik düzene geçip tarımla uğraşmaya başladıktan sonra dinlerin geldiğiydi.” Göbeklitepe’deki ibadethane ise dinin, insan hayatında göçebeyken de varolduğunu kanıtlıyor.

Dünyada markalaşma
Göbeklitepe’de gördüklerimiz ve bize anlatılanlar nefes kesiciydi. İstanbul’a dönüş yolunda hepimiz insanlık tarihini değiştiren bu kalıntıların mutlaka dünyaya tanıtılması gerektiğinde hemfikirdik.
Bizimki bir temenni olarak kaldı; ancak Demet Sabancı Çetindoğan çok isabetle bu konuda önemli bir hareketi başlattı. Önce yıllardır Türkiye’nin kültürel değerlerine sahip çıkma anlamında ciddi işlere imza atan Çiğdem Simavi’ye gitti. Simavi de Demet Hanım’ın heyecanına ortak olunca Türkiye’nin kültürel mirasını markalaştırarak dünyaya tanıtmak amacıyla ONE Derneği’ni (Ortak Nesiller Entegrasyonu) kurdular. Derneğin diğer kurucu üyeleri Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Kocabıyık, Alinur Velidedeoğlu, Nedim Esgin, Tilda Tezman, Sevda Elgiz, Sedef Korkmaz ve Serpil Ayaslı.

Sırada şarap var
Dernek geçtiğimiz günlerde 1. yılını doldurdu ve ilk yılki tüm faaliyetlerini Göbeklitepe’yi önce yurt içinde sonra da uluslararası alanda tanıtmakta yoğunlaştırdı. Bu konuda epey yol aldı. Şimdi 2. yıl için önlerine yeni hedefler koymuşlar. Geçen 1 yılın muhasebesini ve yeni projelerini konuşmak üzere ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve dernek yetkilileriyle biraraya geldiğimizde öğrendik ki yeni hedefler de hayli iddialı; bir yanda modern ve çağdaş sanatta, diğer yanda gastronomi ve müzikte Türkiye’nin değerlerini uluslararası platformlara taşımak üzere hazırlıklara başlamışlar. Devlet desteği olmadan yol alamayacaklarının da ısrarla altını çiziyorlar.
Gastronomide ilk adım Türk şarapları. Toplantıda öğrendik ki yurt içinde içkiye karşı olan AKP hükümeti şaraplarımızın yurt dışında tanıtımına maddi destek bile sağlıyormuş. Ve Türkiye’deki üzümler, dünyada 2. en kaliteli üzümlermiş.
Çiğdem Simavi’nin Onursal Başkanı olduğu ONE Derneği, Türkiye’nin değerlerini markalaştırarak dünyaya tanıtma çabasında, fikri ve önerisi olan herkesten katkı bekliyor.