Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları

Sabancı Üniversitesi (SÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2 ay önce Sabancı Vakfı’nın bir toplantısı için Gaziantep’e gittiğimizde “8 Nisan’ı ajandana not et” derken gözleri parlıyordu. Sabancı Müzesi’nde bugüne kadar pek çok sergi açılmıştı, ama ben Güler hanımın 2 ay önceden tarihini not ettirdiği bir başka sergi hatırlamıyorum.
Üniversite kurulduğundan bu yana Görsel Sanatlar Bölümü’nden mezun olmuş genç sanatçılardan 19’unun yapıtlarının yer aldığı Reunion (Buluşma) başlıklı sergiyi gezince Sabancı’nın heyecanının nedenini anladım.
Bu, SÜ’de titizlikle ekilen tohumların meyvelerinin toplandığı çok özel bir sergi. Hepsi sanat dünyasında kendi kanatlarıyla uçabilen, son 3 İstanbul Bienali’nde yapıtları yer almış, uluslararası bienallere davet edilen genç sanatçılar, kendi yuvalarında ilk kez bir araya geliyorlar. Milliyet.com.tr’nin de destekçileri arasında yer aldığı bu “Buluşma”, bana göre Sabancı Müzesi’nde bugüne kadarki sergilerin belki de en anlamlısı.

Aksel’in öğrencileri
Üniversitenin kuruluşundan beri Görsel Sanatlar Bölümü’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Erdağ Aksel, kendi alanlarında birçok başarıya imza atmış, artık 30’lu yaşların ortalarına gelmiş eski öğrencileri için ilginç tespitlerde bulundu. Üniversitedeki interdisipliner sistem nedeniyle bu genç sanatçıların tümünün kitap okuyan, matematik bilen, analitik ve eleştirel düşünen kişiler olduğuna dikkat çeken Aksel, hiçbirinin bir gecede parlayıp sönen yıldızlar olma yolunu seçmeyip, kariyerlerini ilmik ilmik ören dirençli sanatçılar olduğunu belirtti. Ne var ki Aksel’in deyişiyle “titizlikle damıtılmış işler” arasında bir seçim yapmak hiç de kolay olmadı: “Seçmek değil de seçmemek daha zordu; seçilemeyenlerle halleşmekte bayağı zorlandık. Gönlümüzde daha çok sanatçıyı sergilemek vardı.”

Eczacıbaşı’nın önerisi
Bu sanatçılardan bazılarına çeşitli projelerinde destek sağlayan SAHA Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Eczacıbaşı’nın bir önerisi var: “Keşke bu sergi, eylüldeki bienal sırasında da olsa... Çünkü uluslararası sanat camiasının tüm kalburüstü isimleri bienal için İstanbul’a gelmişken genç Türk sanatçılarının işlerini görmeyi arzu ediyorlar, ama buna pek imkân bulamıyorlar.”

Haberin Devamı

Sabancı Müzesi’nin belki de en anlamlı sergisi: Reunion

Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki sergiye katılan genç sanatçılar, hocaları Erdağ Aksel (ortada) ve Güler Sabancı ile (en sağda).