Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları

Meral TAMER

Bir araba aldığınızda ne kadar süreyle size dert çıkartmayacağını varsayarsınız?
Bu sorunun yanıtı kuşkusuz kişiye göre değişir. Kimine göre bu süre 2 yıldır, kimine göre de 4, hatta 5 yıl. Bütçeniz ne kadar kısıtlıysa, bu süre de o kadar artar!
Bugünkü sayfamızda sorunlarına yer verdiğimiz 4 okurumuz, bir süre için sorun yaşamamak için arabalarını yenilemişler ve tam tersine emektar arabalarını mumla arar hale gelmişler. Yeni arabaları, bir sorun yumağıyla karşılarına çıkmış. İlk kez araba alan Adanalı okurumuz ise haklı olarak "arabamız yokken, çok daha huzurluyduk," diyor.
Okurlarımızdan bir bölümü, daha az sorun çıkartsın diye ithal araba almayı tercih etmiş. Ama pişmiş tavuğun başına gelmeyen, onların başına gelmiş. Eminim bir sonraki tercihleri yine yerli araba olacaktır.
Adana, Ankara, Antalya ya da İstanbul farketmiyor. Opel, Ford, Renault ya da Volkswagen de farketmiyor. Okurlarımızın tümü, alındıktan ya hemen, ya da kısa bir süre sonra ortaya çıkan sorunlardan o kadar bunalmışlar ki, arabalarının değiştirilmesini talep ediyorlar.
Ancak otomobil değiştirmek, sadece Türkiye'de değil, dünyada da pek öyle kolay değil. Türkiye'de otomobil fiyatının yüzde 40'ının vergi olarak devlete gitmesi ise bu değiştirme işlemini daha da zorlaştıran bir etken.
Araba geri alınıp, yenisi satıldığında bu vergiyi kim ödeyecek?
Tüketici o vergi ödenmese de olur zannedebiliyor. Ama tabii ki bu mümkün değil.

Ataköy'den yazan Füsun Gençoğlu, şubatta aldığı Ford Escort'unun sürekli servise girmesinden şikayetçi. Gerçi alttaki tabloda da görüldüğü gibi bu parça değişikliklerinin hiçbiri, otomobilin hareket etmesini sağlayan aksamda meydana gelmemiş. Ancak ayda 2 kereyi bulan servis ziyaretlerinden gına getiren okurumuz, arabanın değiştirilmesini istiyor.
Arızaların hemen hepsi aksesuar tipi parçalarda olduğu için, okurumuzun bu isteğinin Ford tarafından kabul edilmemesi doğal. Okurumuz ise haklı olarak, bu tip aksaklıkların garanti süresinin bitiminde de çıkması halinde işinin iyice zorlaşacağından kaygı duyuyor.
Otosan müşteri hizmetleri yetkilisi Hakan Yaman'ın, arkadaşımız İlkay Özcan'a verdiği yanıt da bize göre okurumuzun kaygılarını gidermeye yetmiyor: "Otomobilde çıkan sorunlar birbirinden bağımsız. Bunları hafife almıyoruz. Ancak aracı değiştirmemiz için, yolda kalmasına neden olabilecek bir arızasının bulunması ve bu hatanın giderilememesi gerekiyor. Bu örnektekine benzer sorunları ise çıktıkca giderme yoluna gidiyoruz."
Hangimiz otomobilimizde sürekli sorun çıkmasını ve bu sorunların düzeltilmesi için zaman harcamayı isteriz ki! Ancak aşağıdaki tabloya baktığımda ben, Ford yetkilisinden daha umutluyum. Ve sorunun arabadan çok, bu arabanın tamir gördüğü Merter'deki Ford Servisi Adım Otomotiv'den kaynaklandığını düşünüyorum. Zira güneşlik ve hoparlör ikişer kez tamir edilmiş. Koltuk ve kapı döşemeleri ise, Ford servisindeki onarım sırasında yırtılıp çizildikleri için değiştirilmiş. Yani bir tarafını yaparkan, diğer tarafını bozmuşlar.
Nitekim Adım Otomotiv'in servis müdürü Süleyman Sarıçam da hoparlörleri değiştirirken sağ ve sol kapı döşemelerinin çizilmiş olabileceğini, müşteri uyarınca bunun farkına vardıklarını söyledikten sonra, "insan yanlışlıkla adam bile öldürüyor. Kimi zaman servislerde böyle hataların olması normal. Farkına varınca da zaten değiştirdik," dedi.

Tarih Parça değişimi
---------------------------------------------------
26 temmuz - sağ güneşlik değiştirildi
2 ağustos - sağ güneşlik 2. kere değişti
sağ ve sol hoparlör değişti
19 ağustos - şoför koltuğuyla, sağ ve sol
kapı döşemeleri değişti
27 ağustos - hoparlörler yeniden değişti
6 ekim - radyatör ve sağ ve sol ön
cam krikosu değişti

Adanalı okurlarımızdan Özlem - Hüseyin Deşir çifti, eylülde aldıkları sıfır kilometre Opel Astra'nın motorunun sürekli bloke olmasından şikayetçiler:
"Arabamız yokken çok daha huzurluyduk. Astra, daha ilk gün stop ettiği için servise gitti. Benzin pompası değişince sorun giderilir sanmıştık. Ama 2 gün sonra yine servise zor yetiştik. 90 km hızda giderken motor aniden bloke oluyor ve araba yolun orta yerinde duruveriyor. Bu arızanın çift yönlü bir yolda sollarken olmasını düşünmek bile ürkütücü.
Servis önce, "sorunun nedeni kirli benzin" dedi. Bir süre onun önerdiği istasyondan benzin aldık. Ama nafile! 4 gün sonra aynı arıza tekrarlandı. Yaptıkları incelemeden sonra, bir - iki jakın yerinden çıkmış olduğunu söylediler ve onları taktıktan sonra hiçbir problem yaşamayacağımız konusunda güvence verdiler.
Ancak 12 ekimde arabayı hiç çalıştıramadık. Motor bir türlü ateşlemiyordu. Bu sefer de hava hortumu katlandığı için benzin deposunun hava almadığını ve vakum nedeniyle deponun yamulduğunu söylediler. Hava borusu yenilendi ve yeni benzin deposu İzmir'e sipariş geçildi. Arabanın yamuk depo ile de olsa kullanılabileceği belirtildi. Ve o günden beri de yeni depo gelmedi.
Şimdi alalı henüz 1 ay olmuşken sürekli stop ettiği için 4 kez servise giden ve hala yamuk depolu 0 km(!) bir Opel Astra kullanıyoruz."
Deşir çiftinin uzun süredir beklediği depo, bizim devreye girmemizden kısa bir süre sonra geldi ve değiştirildi.
Şimdilik arabadaki sorunlar giderilmiş görünüyor. Ancak okurlarımız aynı şeyleri yeniden yaşamaktan kaygı duyduğu için arabanın değiştirilmesi istemiyle yasal yollara başvurmayı düşünüyor.

"0" km Astra'nın 1,5 aylık servis dökümü
Tarih Yapılan işlem ve arıza
------------------------------------------------------------
15.09.1997 Benzin pompası değiştirildi.
20.09.1997 Araç haraket halindeyken stop etti.
22.09.1997 Araç hareket halindeyken stop etti.
12.10.1997 Depo havalandırma hortumu düzeltildi.
Büzülen deponun yenisi sipariş edildi.
28.10.1997 Yeni depo takıldı.

Ankaralı okurumuzun 1997 model Opel - Corsa'sının ne zaman yolda kalacağı hiç belli olmuyor. Okurumuz çekici ve servis ikilisinden yakasını bir türlü kurtaramamış.
Ankaralı okurumuz Ahmet Vahi Karadağ'ın 1997 model Opel Corsa'sı mart ve temmuz ayları arasında tam 7 kez servise girmiş.
İlk arıza belirtisi, alındıktan 4 ay sonra arabanın ön tarafından gelen mekanik bir sesmiş. Bu sesin kesilmesi için arabanın 3 kez Opel servisine gitmesi gerekmiş. Birkaç gün sonra benzer bir ses direksiyondan gelmeye başlamış. Bu sesi kesebilmek için de direksiyon kutusundaki lastik yataklarından vites kolu pimine kadar pek çok parça değiştirilmiş.
Ancak okurumuzu asıl bunaltan, arabanın şehir içi - dağbaşı demeden sık sık yolda kalması. Bu konuda çektiği sıkıntıları şöyle anlatıyor:
"Araba ilk kez şehir trafiğinde seyrederken stop etti. Arızanın giderilmesi için 3 gün serviste kalması gerekti. Yakıt deposu vakum yapmış. Yeni depo siparişi verildi. Bu süre içinde bana kiralık bir araç tahsis ettiler. Ancak servisten çıktıktan yalnızca 4 gün sonra aynı şekilde yolda kaldı. Bu sefer serviste 4 gün beklemesi gerekti. Yeni depo hala gelmemişti.
Bir hafta sonra Sakarya'dan dönerken yine yolda kaldım. Aracım Opel Assistance tarafından çekildi. Bu arada ben bir gece Sakarya'da konaklamak zorunda kaldım. Bu sefer bir araba da tahsis etmediler. Yalnızca konaklama masraflarımı karşıladılar.
Bu arada nihayet yeni depo geldi. Ve depoyla birlikte karbon filtrelerinden şamandraya kadar pek çok parça değişti. Tam arabamın normale döndüğüne inanacaktım ki, aynı akibete Mersin - Ankara yolunda uğradım. Bu kez kendi imkanlarımla Ankara'ya döndüm.
Son konulan teşhis elektrik arızası. Enjektör ve beyin siparişi verildi. Ancak daha sonra bundan da vazgeçildi. Arabamı bu haliyle kullanmaya devam ediyorum. Arada bir yine stop ediyor. Umarım bir gün sollarken stop etmez."
Okurumuzun bu yakınmalarına karşılık Opel'den verilen yanıtta, "aracın şu anda çözülmemiş bir sorunu bulunmadığı" belirtiliyor.

Opel Corsa'nın 4,5 aylık servis dökümü
Tarih Arıza ve değişen parçalar
-------------------------------------------------------------------------
11.3.1997 Direksiyon kutusu ve lastik yatakları,
vites kolu pimi değişti.
13.3.1997 Kaput menteşesinden ses geliyordu.
Pervane vidası değişti.
12.4.1997 Yakıt deposu havalandırma hortumu, yakıt pompası,
kelepçe, benzin pompa filtresi değişti.
Yeni depo siparişi verildi.
15.4.1997 Araç yolda kaldı ve 4 gün servise çekildi.
20.4.1997 Araç yolda kaldı.
16.5.1997 Yakıt deposu, karbon filtre, şamandra contası,
yakıt deposu şamandrası değişti.
30.7.1997 Araç yolda kaldı.
01.8.1997 Enjektör ve beyin siparişi verildi.
12.8.1997 Araç yolda kaldı ve çekiciyle servise getirildi.
13.8.1997 Yakıt pompası değişti. Beyin değişiminden
vazgeçildi.

0 km Broadway'in 7 ayda 4 kez sol sinyali, 2 kez karbüratörü, birer kez de gaz ibresi, direksiyonu, debriyaj pedalı ve korna kolu değiştirildi.
Emekli öğretmen Sadriye Özsoy ve eşi Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden Haşmet Özsoy'un ilk arabaları da 1992 model bir Renault Broadway'di. 5 yıl boyunca kullandıkları araç bir gün olsun "tık" demediği için, geçtiğimiz yıl arabalarını yenilerken akıllarına gelen ilk marka gene Renault oldu.
Ancak aralıkta aldıkları 1997 model Renault, neredeyse selefinin tam tersi bir tablo sergiledi. Sık sık servise gitti ve bazı parçalarının bir kereden fazla değişmesi gerekti.
Eğitimci çift, birlikte kaleme aldıklarını mektuplarında yeni arabalarıyla yaşadıklarını şöyle anlatmışlar:
"Arızalar ilk birkaç gün içinde başladı. Yolda durup dururken jant kapağı düştü. Arkasından gaz ibresi fırladı. Daha 1 ayı dolmamıştı ki, karbüratörü değiştirildi. Bu arada direksiyonun patlak olduğu farkedildi ve değiştirildi. Arkasından sol sinyal çalışmamaya başladı. Bu arıza da giderildi. Ancak bir süre sonra aynı sinyal yine tutukluk yapmaya başladı.
Daha rahat edemeden karbüratör ikinci kez değiştirildi. Sinyalizasyon üçüncü kez bozuldu.
Daha sonra da yeni arızalarla bizi üzmeye devam etti. Örneğin haziran sonlarında debriyaj pedalı yeniden takıldı. Temmuzda ilk uzun yola çıkışımızda yolda kaldı ve amortisörlerinde sorun olduğunu öğrendik.
Sonuçta arabanın 7 ayda gaz ibresi, 4 kez sol sinyali, 2 kez karbüratörü, birer kez de direksiyonu, debriyaj pedalı ve korna kolu değişmiş oldu."
Özsoy çifti 33 yıllık emek ve birikimleriyle aldıkları arabanın üretim hatalı olduğu kanısındalar.
Renault yetkilileri ise aradan bir aydan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen henüz kesin bir karara varmış değiller. Arkadaşımız İlkay Özcan'ın görüştüğü müşteri ilişkileri sorumluları, konuyu çok yönlü olarak araştırdıklarını ve bilgi vereceklerini söylediler.
Okurlarımız ise bilirkişi tespiti yaptırmayı düşünüyorlar.

Yazara EmailM.Tamer@milliyet.com.tr