Meral Tamer

Meral Tamer

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ah sevgili Türkan Hocam, Çarşamba günü Konya Ereğli’de 33. kız öğrenci yurdumuzu açarken, bu projeye birlikte hayat verdiğimiz Tijen Mergen’le gözlerimiz nasıl sizi aradı bilseniz...
Sizinle katıldığımız nice yurt açılışlından daha da güzel oldu bu tören. Çünkü yurdun yapımı için eserlerini bağışlayan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Tülin Onat, Mustafa Karyağdı ve Barış Sarıbaş gibi sanatçılar ve müzayedede o eserleri satın alan Ahmet Kabakçı, Ahmet Faralyalı, Gülçin Ataman, Hande Bitlis ve Osman Boyner gibi hayırseverler de ilk kez bizlerle birlikteydi. Ve yaptıkları bağışlarla okuma imkânı kazanan pırıl pırıl 100 kız öğrenciyle buluşup, onların yatakhanelerini gezip, yemekhanelerinde yemek yiyince “Ne iyi etmişiz o tabloları almakla; bize ön ayak olanlara teşekkür borçluyuz” dediler.

Konya Kız Yurdu
Prof. Dr. Türkan Saylan’ı hasretle ve rahmetle andığımız Baba Beni Okula Gönder eğitim seferberliğinden söz ediyorum. Gazetemiz Milliyet’in Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte, “Okumayan kızımız kalmasın” sloganıyla 6 yıl önce başlattığı bu seferberlikte 300 bin bağışçımız, 10 bin bursiyerimiz ve çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’da 35 kız yurdumuzla bugün geldiğimiz nokta göz yaşartıcı.
Hele bu müzayede... Milliyet Sanat Dergisi’nin geçen yaz Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’la düzenlediği bir günlük resim atölyesiyle başladı her şey... Aralarında Türkan Şoray, Yavuz Bingöl, Beren Saat ve Cemal Hünal’ın da bulunduğu 11 sanatçı, Prof. Koçan’ın gözetiminde gazetemizde bütün bir gün sabahtan akşama kadar ciddiyetle çalıştılar. Gün bittiğinde, okula gönderilmeyen kızlarımız için, amatör ressamlardan çok anlamlı tablolar çıkmıştı ortaya...

2.25 milyon TL
Sıra müzayede düzenlemeye gelince Haluk Akakçe’den Kezban Arca Batıbeki’ye, Canan Tolon’dan Gülsün Karamustafa’ya, Ahmet Güneştekin’den Ekrem Yalçındağ’a 56 ünlü ressamımız da kızlarımız okuyabilsin diye eser bağışladı. Ve Beyaz Müzayede’nin sahibi Aziz Karadeniz de bütün hünerini ortaya koyunca biz 67 eserin satışından elde edilecek gelirle 1 yurt beklerken, 1 saat içinde 2 milyon 250 bin lira toplanıverdi. (Tek bir örnek: Türkan Şoray’ın yaptığı tabloyu Haluk Akakçe 200 bin liraya satın aldı.)
Bu parayla 3 BBOG yurdu yapılabilirdi. ÇYDD derhal kolları sıvadı ve biri Konya Ereğli’de, diğerleri Trabzon ve Doğu Beyazıt’ta 100’er kişilik 3 kız yurdu yapıldı.

Hürriyet’ten de destek
Milliyet satıldığında, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, fikir annesi olduğu BBOG’yi bırakmadı. Dolayısıyla BBOG 7 aydır Doğan Gazetecilik’in çatısı altında. Hatta BBOG’nin yurt açılışlarına ilk kez Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ile Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin gibi ağır toplar ve Ankara Temsilcisi Metehan Demir de katıldığına göre Hürriyet’in de BBOG’yi kanatları altına aldığını söyleyebiliriz.
Konya Ereğli’den döndükten hemen sonra ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in üniversiteyi başarıyla kazanan, ancak maddi imkânları olmayan kızlarımıza burs bulmak için düzenlediği toplantıya koştum. Burs için her ay ayırabilecek 150 liranız varsa bir gencin hayatını kurtarabilirsiniz. İmkânlarınız çok daha sınırlıysa atın 5264’e bir boş mesaj ve ÇYDD’ye 10 lira bağışlayın. Sizin gibi 14 kişi daha attığında, 1 gencin 1 aylık bursu sağlanmış olur.
Ereğli’deki kızların gözlerindeki pırıltıyı gördükten sonra rahatlıkla söyleyebilirim ki, o 10 lirayı daha fazla gönül rahatlığıyla harcayabileceğiniz bir yer yok.