Muhittin Akbel

Muhittin Akbel

muhittin.akbel@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

AK Parti’nin “35 İzmir’e 35 ilçe” sloganından yola çıkarak yeni ilçeler açma fikri, pek çok kişi tarafından hoş karşılanmadı.
Bunun oy avcılığından başka bir amaç taşımadığını söyleyen de oldu, oluşumun AK Parti’ye bir şey kazandırmayacağı yönündeki görüşümü destekleyen de...
Beldeleri kapatan AK Parti’nin, yeni ilçeler açmaya kalkışmasını manidar bulanlardan biri de, Seyrek Belediye eski Başkanı Nurgül Uçar.
Kapatmanın doğru olmadığını söyledi, yerinden yönetimin gerekliliğini anlattı ama dinlemediler Nurgül’ü...
O da kapatılan 283 belediyenin 243’ünün başkanının imzasını alarak konuyu yargıya götürdü.
Bizim mahkemelerden sonuç alamayınca, dosyayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.
Uçar, AİHM’den lehlerine bir karar çıkacağını umuyor.
Malum, 12 Haziran seçimleri öncesi AİHM, belde belediyelerinin kapatılmasıyla ilgili hükümetten görüş istedi.
Hükümet, savunmasında tasarrufu gerekçe gösterdi. Yani, kapatılan belediyeler, hükümete göre masraf kapısıydı.
Bu aşama Nurgül Uçar soruyor: “Belde belediyelerini kapatarak tasarruf yapan hükümet, yeni ilçeler açarak da mı tasarruf yapacak?”
* * *
Yeni çıkarılacak yasayla Türkiye’de 13 yeni büyükşehir oluşturuluyor.
Eskiden 50 kilometrelik alanı kapsayan Pergel Yasası uygulamadaydı. Şimdi 50 kilometre değil, il sınırı baz alınacak.
Bu durumda 992 belediye kapatılacak.
İzmir’de kepenk indirecek belde belediyesi sayısı, 23...
İşte liste:
Yeni Şakran (Aliağa), Ayazkent, Bölcek, Göçbeyli, Yenikent, Zeytindağ (Bergama), Alaçatı (Çeşme), Çandarlı (Dikili), Mordoğan (Karaburun), Yayakent, Poyracık (Kınık), Gölcük, Kayaköy, Bademli, Kaymakçı, Konaklı, Ovakent, Çaylı, Bozdağ, Birgi (Ödemiş), Belevi (Selçuk), Gökçen (Tire), Zeytinova (Bayındır).
Kapatılacak bu beldeler arasında ikisi var ki, dikkat çekici.
Kaymakçı ve Çandarlı...
İkisinin de ilçe olacağı konuşuluyor.
Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu...
Aç kapa, aç kapa... Sanki artema...
* * *
Belde belediyelerinin kapatılma, ilçelerin açılma gerekçelerini de mantığını da doğru bulmadığını üstüne basa basa söylüyor Nurgül Uçar:
“Eski bir belediyeci olarak, bu gelişmeleri hayretle izliyorum. 2009’da Pergel Yasası’nı baz alarak, bizim belediyeleri kapattılar. Şimdi il sınırı baz alınacak. Yeni ilçeler de bu kapsamda olacak. Asarlık’ın 40 bin nüfusu vardı, şimdi 50 bin nüfuslu Menemen’in mahallesi. Yani nüfusa bakan yok. Yerinden yönetim, demokrasidir; hesap vermeyi gerektirir. Üretime katkı sağlar. Fakat belediyeler yapboz tahtası olmamalıydı. Büyükşehir Yasası doğruydu ama belediyelerin kapatılması gerekmiyordu.“
* * *
Nurgül Uçar, 1992’de kurulan Seyrek Beldesi Belediyesi’nin 17 yıl açık kaldığını hatırlatarak, o süreçte köyün nasıl büyüyüp bir kasaba olduğunu, şimdi de kaderine nasıl terk edildiğini şu sözlerle anlatıyor:
“İzmir’e 20 kilometre ötede bir köydük. Çeşme’de akan suyla ihtiyaçlar karşılanıyordu. Bir okulumuz vardı, 5 sınıflı... İki de öğretmenimiz... Kadınlar, köy meydanından geçemezdi. Ya şimdi? Arkamızda bir Ekin Koleji bıraktık. Gediz Üniversitesi var. Fakat belediye kapandıktan sonra, üreten kimlik kazanan kadınlarımız evlerine kapandı. Kendi halinde bir yer olduk. Belediye binasında ana okulu da vardı, kurslar da... Şimdi uğrayan yok. Madem burayı ilçe yapacaktınız, beldeyken niye kapattınız?”