Muhittin Akbel

Muhittin Akbel

muhittin.akbel@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çeşme’de günübirlik kiraya verilen yazlık evlerle ilgili bir yazı yazdım, ortalık ayağa kalktı.
Telefonla arayıp sitem edenleri mi ararsınız, sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutanları mı?
Meğer Çeşme’den dertli ne çok insan varmış!

Hatırlatalım; geçtiğimiz çarşamba günkü köşemde, ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, günlük kiraya verilen yazlık evlerin hem güvenlik açısından risk oluşturduğu, hem de vergi ödemedikleri için devletin zarara uğratıldığı yönündeki görüşlerine yer vermiştim.
Öncel, konuya el koymaları için İçişleri ve Maliye bakanlarını göreve çağırmıştı.
Bu arada Çeşme’de turizmin halini kısaca özetlemişti.

En çok aldığım eleştiri, “Günlük kiralık evden önce, Çeşme’deki fiyatları yazın” şeklindeydi.
Gelelim yorumlara:
Behram Üstün, demiş ki:
“Çeşme ile ilgili her şey çok güzel de, Las Vegas benzeri fiyatlara başkan bey bir el atsa...”
Sevgi Öçal: “Bir bardak limonata 15 lira olur mu? Uludağ limonatanın şişesi 2.5 lira.”
Ayşe Yaka, bayağı ağır konuşmuş:
“Sn Akbel, Çeşme’nin ekonomisine, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun üvey evlat muamelesi ile belediye otobüslerinin Urla aktarmalı oluşuna değinmemişsin, niye? Veysi Bey’in oteli harika, hizmette kusur yok ama Çeşme üvey evlat. Düzeleceği yok gibi. Ayrıca otobüs firmaları zammı kaptı. Gariban haklı. İzmir’e hastane için günde 34 TL yol parası ödeyecek. Belediye otobüsü, kısmen çare olurdu sanırım.”

Cemal Tüzünkan, Çeşme’de esnafın iki ayda 12 aylık kazancını çıkarmaya çalıştığı iddiasında.
Hüseyin Özen, bakın ne demiş:
“Çeşme’de iki önemli sorun var; birincisi devletin kendi eliyle yarattığı güvensizlik ortamı, diğeri de esnafın kendi bindiği dalı kesmesi. Yani, aşırı fiyat uygulaması. Zengini, orta hallisi, fakiri fukarası, artık neyin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Kimseyi geçmişte olduğu gibi enayi yerine koyamazsınız. Çıkın vatandaşın karşısına sorun bakalım fiyatları.”
Altan Aytekin, iki fiyat örneği vermiş:
“Bir bardak çay, 8 lira. Beach’e girişte 50 lira kesiyorlar. Harcadıklarınızla bir günlük Çeşme tatili, 500 lirayı buluyor.

Muzaffer Abadan, “Ben size Çeşme’yi kısaca anlatayım” demiş:
“Kışın kumar, kahve ve dedikodu... Yazın, üç ayda bir yıllık geçirme hesap uygularlar.”

Gürol Tolunay, “Kalemine sağlık” diyor. Teşekkür ediyorum.
Fiyatların makul seviyeye geçilmesi için ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel’in, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile el ele vermesi gerektiğini, aksi halde orta sınıfın Çeşme’nin yakınından bile geçme şansı olmadığını söylüyor Gürol Tolunay...
Mehmet Karabel ve Celal Kiter’den kutlama mesajı aldım; sağolsunlar. Kemal Önderoğlu, “Fiyatlar o kadar uçuk ki, Çeşme’ye giden, bir daha mı, tövbe diyor” diye yazmış.
Berkant Kipöz, “Beter olsunlar” diye başlamış söze:
“Sevgili Muhittin, önce günlük kiralık denen sistemi bir araştır, hangi büyük emlak şirketleri, siteleri var bu işte, bir bak. Sonra Çeşme niye böyle oldu diye soruyorlar. Günlük kiralık sistemi, İzmir’de tüm sitelerin de sorunu.”

Vatandaş, bunları konuşuyor.
Şimdi söz, savunmanın... Yani top, ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel’de, Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ta, esnafın başkanında... Cevaplarınızı bekliyorum efendim.