Muhittin Akbel

Muhittin Akbel

muhittin.akbel@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları

Az kalsın kokorecimiz elden gidiyordu, AB baskısı yüzünden...

AB kriterlerini yerine getireceğiz diye kokoreci Türk’ün gıda listesinden çıkarıyorduk.

***

Kokoreç sağlıklı mı, değil mi?

Yıllardır bu soruya yanıt aranıyor.

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, kokoreçte ciddi oranda serotonin kaynağı olduğunu, mutluluk verdiğini söyledi.

Serotonin; canlılık, zindelik hissi verdiğini, depresyonu önlediğini, alerjiye iyi geldiğini, hatta romatizmal hastalıklara ilaç gibi geldiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

***

Gazete-lerde, hatta televizyon ekranlarına taşınan bu haber sonrası neler oldu?

Kokorece hücum

Kokorecin en çok tüketildiği il olan İzmir’deki tabloyu araştırdım.

Öne çıkan beş iddialı kokoreç firmasını aradım.

Ağız birliği yapmışlarcasına hepsi ortak noktada buluştu, aynı söylemde bulundu:

“Kokoreç satışlarımız patladı. İnsanlar, eskiden çekinerek yedikleri kokoreçe artık koşa koşa geliyor, şifa niyetine tüketmeye başlıyor.”

***

İzmir’in 57 yıllık kokoreç markası “Asım Usta”daki artış, yüzde 25’e ulaşmış durumda.

Asım Usta’nın oğlu Cihan Yılmaz, “Kokoreç kötü bir şey olsa, Asım Usta, 57 yıldır bu işi yapabilir mi? Hijyenik ortamda hazırlanırsa, doğru pişirilirse, hiçbir zararı olmaz; tam aksine çok faydası görülür” dedi.

Cihan Yılmaz, bugüne dek hiçbir müşteriden tek şikayet dahi almadıklarının altını çizdi.

***

İşin sağlık kısmına gelince...

Cihan Yılmaz diyor ki:

“Müşterilerimizin çoğu, damaklarına hitap ettiğimiz için bizim kokorecimizi yemeye geliyor.

Şimdi de şifa bulmam niyetiyle gelenler var.

Ben tıptan anlamam ama bir hekimin, kokoreçin bağırsak florasını güçlendirdiğini, depresyonu önlediğini, mutluluk verdiğini söylemesi, bizim işlerin açılmasını sağladı.

Son bir haftada, yüzde 25’lik bir satış patlaması yaşadık.”

***

Bu konuya bir de hekim gözüyle bakalım.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroentoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ersöz, serotoninin, kokoreç piştiğinde yok olduğu görüşünde.

Dola-yısıyla insana mutluluk vermesinin mümkün olmadığını söylüyor.

Haberin Devamı

Sağlıksız bir gıda olmadığının altını özellikle çiziyor Galip Hoca.

“Ben de kokoreç yiyorum, hatta zaman zaman evde kendim yapıyorum” diyen Prof. Ersöz’ü dinleyelim:

***

“Kokoreç piştiğinde faydalı bakteri kalmaz. Bağırsak florası, çiğ haldeyken vardır. Mutlu olacağız diye çiğ çiğ yiyecek halimiz de yok.

Kolesterol ve proteini yüksektir.

Çok sık tüketilmesi, özellikle kalp, tansiyon ve diyabet hastalarında sıkıntı yaratabilir.

Şunu da belirtmeliyim ki...

Eğer hareketliyseniz, zeytinyağı, fındık, fıstık, balık gibi Akdeniz diyetinde yer alan gıdaları da tüketiyorsanız, kokoreç yenmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Aşırı olmamak şartıyla kokoreç yiyelim ama yok depresyonu önlüyormuş, yok tüm alerjilere karşı faydalıymış, yok otizmi, romatizmayı önlüyormuş gibi bir düşünceyle tüketip hayal kırıklığına uğramayalım.

Çünkü kokoreç, değişik bir besin kaynağıdır; ilaç değildir!”