Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Usta gazeteci Ertuğrul Akbay sağlıklı yaşam konusunda yaptığı araştırmaları ve hayatı boyunca kendinde denediği bütün tüyoları “Yaş 75 Yolun Yarısı” adlı kitapta anlatıyor

Bir kitabevinin önünden geçerken gördüğüm “Yaş 75 Yolun Yarısı” kitabı çok ilgimi çekince hemen alıp okumaya başladım. “Genç kalmak ve sağlıklı yaşamak” hepimizin arzusu malum; böyle bir kitabı es geçmek olmaz!
Yılların usta gazetecisi Ertuğrul Akbay kendi birikimlerini, sağlıklı yaşam konusunda yaptığı araştırmaları ve hayatı boyunca kendinde denediği bütün tüyoları anlatıyor kitapta... Kapaktaki fotoğrafını görünce ona 75 yaşında demek mümkün değil... Gençlere taş çıkartan fit bir vücudu, gözlerinin içi parlayan bir yüz ifadesi var.
Bazen “Ahı gitmiş vahı kalmış” uzmanlar çıkıp da sağlıklı yaşamdan bahsediyor ya; hiç kulak vermek gelmiyor insanın içinden; “Çok biliyorsa kendinde deneseymiş” diyorsun! Ertuğrul Akbay‘da durum tam tersi; “75 yaşında bu kadar fit ve sağlıklıysa anlattıklarını öğrenmek lazım” diye düşündürttü bana...

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşamayı iç baymadan anlatıyor
Sağlık, spor ve beslenme konulu kitaplarda; yapılması gerekenlerin kurallar halinde sıralanmış olmasına alışkınız; yani çoğu zaman sıkıcı olurlar! Ertuğrul Akbay ise sanki karşısındaki arkadaşıyla sohbet eder gibi anlatıyor; aralara birbirinden ilginç ve okuması keyifli anılarını katıyor, hayata dair fikirlerini paylaşıyor, kendi denediği ve etkisini test edip onayladığı “sağlıklı yaşam” sırlarını veriyor. Su gibi akıp giden ve çok şey öğrenilen bir kitap..
“İnsanın gerek iş hayatı, gerekse sağlıklı yaşamında azim ve inanç çok önemlidir. Azmedenin, inancı tam olanın elinden hiçbirşey kurtulmaz” diyen Ertuğrul Akbay; yaşlandıkça kısalan boyumuzu uzatmanın bile sırrını vermiş! Eee, daha ne olsun?!

DEPRESYON VE HAKAN ALTUN

Depresyonla ilgili bir yazı okudum geçenlerde, “Aşağıdaki belirtilerden bir kaç tanesini gösteriyorsanız depresyondasınız” diyordu. Maddelere baktım, birkaç tanesi mi; bende tamamı mevcuttu çok şükür! Yarım kalmayı hiçbir konuda sevmem zaten, ya hep ya hiç!
Kış depresyonuna girmiş olmanın gururuyla aradığım kankuşum da aynı durumda olduğunu ve bunu; “Hakan Altun dinlemeye gidip, bunalımın dibine vurarak taçlandırmamız gerektiğini” söyledi!

Haberin Devamı

Komaya sokan şarkılar!
Cumartesi akşamı soluğu Ortaköy Mix’te aldık. “Telefonun ucunda çaresiz bekliyorum” diye başladığı anda hepimizi etkisi altına alan Hakan Altun; birbirinden duygusal ve dinleyeni komaya sokan şarkılarını harika sesi ve yorumuyla bir bir sıraladı. Sahneye çıkıp şarkılarını arka arkaya dizen ve dinleyicisiyle iletişim kurmayan sanatçıların aksine Altun; şarkı aralarında yaptığı esprili konuşmaları ve sempatik haliyle de bir başkaydı...
Saatler süren sahne performansından sonra kulis kapısına gelen bütün hayranlarıyla sıkılmadan tek tek fotoğraf çektirdi, hepsiyle sohbet etti ve şarkılarına olan sevgimin dışında bu içtenliğiyle de beni benden aldı. Malum sahneden inen sanatçıların çoğu (daha portakalda vitamin olanlar da dahil) koşarak arabaya binip; büyük bir star edasıyla olay yerini terk eder! Halbuki asıl starlık öyle değil böyle oluyor!