Nazlı Mengi

Nazlı Mengi

nazli.mengi@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’yi ilk kez veda bölümüyle izleyen biri bile tecavüze uğrayan genç bir kızın yaşadıklarını, tecavüz suçunu işleyenlerin hayatlarının nereden nereye geldiğini, herkesin eninde sonunda hak ettiğini bulduğunu rahatlıkla anlayabilirdi.

FATMAGÜLÜN TÜRKiYEYE ÖĞRETTiKLERi...

‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ büyük başarıyla geçirdiği iki sezonun ardından final bölümüyle gönülleri son kez fethederek veda etti. İlk başladığı zamanlarda tecavüz sahneleri nedeniyle çok fazla tepki gören dizi, zaman içinde öyle önemli bir misyon yüklendi ki ‘tecavüz ve şiddet mağduru kadınlar’ın adeta sesi oldu. Türkiye’nin en çok izlenen dizilerinin başında gelen yapım; reytingini böylesine önemli ve önüne geçilmesi gereken büyük bir yaraya dikkat çekmek için kullanarak hepimizin saygısını ve sevgisini kazandı.

Haberin Devamı


Final bölümünde hikayenin ilk zamanlarından sahneler izlemek önce bizi ailece sinir etti, “Son bölümü çekmemişler kolaj yapmışlar galiba” diye düşündük ama dizinin sonunu öyle güzel bağladılar ki; Fatmagül’ü ilk kez veda bölümüyle izleyen biri bile tecavüze uğrayan genç bir kızın yaşadıklarını, tecavüz suçunu işleyenlerin hayatlarının nereden nereye geldiğini, herkesin eninde sonunda hak ettiğini bulduğunu rahatlıkla anlayabilirdi. Sadece tecavüzcülerin ve tecavüz mağdurunun değil, bu kişilerle bağlantılı ailelerin de nasıl felakete sürüklendiği çok başarılı bir şekilde gösterildi.

“Asla yalnız yürümeyeceksin”!
Dizide Fatmagül’e tecavüz edenler 21 ve 18’er yıl, onlara yardım edip delil karartanlar bile 7’şer yıl hapis cezası aldı. Bu cezaları gerçek ‘tecavüz olayları’nda göremediğimiz malum! Ve dizide izlediğimiz gibi ‘ağır ve caydırıcı cezalar’ uygulanmadıkça ‘tecavüz ve şiddet mağduru kadınların’ yaralarının sarılması ve yeni olayların önüne geçilmesi mümkün değil. Nitekim bu yazıyı yazdığım dakikalarda iki yeni tecavüz haberi daha gördüm!


Büyük bir mücadelenin sonunda zafer kazanan Fatmagül final sahnesinde, “Mağdurenin rızası var” denerek serbest bırakılan tecavüzcüleri, verilmeyen cezaları, bitmek bilmeyen tecavüz davalarını bir bir saydı, “Mağdurların boynu eğilmesin, dimdik adalet dursun arkalarında” dedi.
Dava çıkışında ‘kadın örgütlerinin Fatmagül’e desteği’nin gösterilmesi ve suçluların ağır cezalar alması; toplumda ‘tecavüzlerde ağır cezalar uygulanması’ gerektiği konusundaki bilinci daha da güçlendirdi. Dizi süresince olduğu gibi finalde de bu durumdaki kadınların yalnız kalmaması ve toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarıyla anlattılar. Umalım da Fatmagül’den çıkarılacak dersi sadece toplum değil, asıl görmesi gerekenler de görsün!

Haberin Devamı

İTİRAF EDİYORUM, “THE WRAP” BAĞIMLISIYIM!

Bir arkadaşımda otururken acıkan karnımın beni vazgeçemeyeceğim bir lezzetle tanıştıracağını nereden bilebilirdim ki? “Dur sana hemen bi wrap ısmarlıyorum” dediğinde pek de heveslenmemiştim, oysa şimdi sipariş için aradığımda beni sesimden tanıyacakları bir durumdayım! Etiler’de ve Doğuş Power Center Maslak’ta iki şubesi olan ‘The Wrap’in tavuklu-sezar salatalı bir dürümü var ki inanın haftanın yedi günü yemeden duramaz oldum. Kullandıkları malzeme hem çok taze, hem de dürümün içinden taşacak kadar bol koyuyorlar. Bol lezzetli, sağlıklı ve hızlı gelen yemekten hoşlanıyorsanız ‘The Wrap’i mutlaka deneyin.