Yazarlar NBC sabıkalı çıktı

NBC sabıkalı çıktı

28.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

NBC sabıkalı çıktı

NBC sabıkalı çıktı


Nazire KALKAN

       Amerikan televizyon kanalı NBC'de geçtiğimiz hafta salı gecesi yayınlanan ve Geceyarısı Ekpsresi filminden görüntülerle doldurulan Türkiye aleyhtarı Dateline programınına tepkiler çığ gibi.
       İnanılır gibi değil ama okur tepkilerinden anladığım kadarıyla NBC, Interpol tarafından aranan bir adamın yalanlarına dayandırılan ve açıkça Yunanistan propagandası yapılan bu programı ertesi gece bir kez daha yayınlamış. Kazara görmeyen olur da, mazallah turizm mevsiminde Türkiye'ye gelmeye kalkar diye işi garantiye almışlar, besbelli.
       En hızlı tepkiyi Dışişleri Bakanlığı verdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı imzasıyla gönderilen açıklamada "NBC - Europe'da yayınlanan Dateline programı içeriğiyle ilgili olarak, gerek ABD'de gerek NBC Europe'un merkezinin bulunduğu Berlin'de gerekli girişimler başlatılmıştır" deniliyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca etkili başka makamlar da en üst düzeyde girişimde bulunacaklarını ve NBC'nin bu programı mutlaka telafi etmek zorunda kalacağını bildirdiler. Gelişmeleri yine bu sütunlardan aktarmaya devam edeceğim.
       Koçbank çalışanları gibi NBC'ye tepkilerini belirtmek isteyen duyarlı okurlarımız için e - mail adresi şöyle:
       dateline.nbc.com
       Özellikle ABD'de yaşayan Türk vatandaşları çok dolu. NBC'nin daha önce de benzer metodlara başvurduğunu ve bu kanalın yöneticilerinin alenen Türk düşmanlığı yaptığını örneklerle anlatan e - posta mesajları yolladılar. Bu ayın başlarında sözde Ermeni soykırımıyla ilgili bir program 3 ayrı kanalda birden yayınlanmış. Bunlardan biri yine NBC'deki Dateline.
       Dediğim gibi özellikle Amerika'daki Türklerden gelen tepkiler bu işlerin oralarda nasıl yürüdüğünü gayet iyi anlatıyor. Ancak bu arada bazı okurlarımızın - haklı olarak - Türk polisinin "geleneksel" çalışma yöntemlerinin aleyhimize bu tür programların yapılmasına çanak tuttuğunu ve istenirse bu tür olayların önüne rahatlıkla geçilebileceğini belirten mesajlar yolladıklarını da belirtmek zorundayım. (bkn. alttaki sütunlar) Hatta adı bende saklı bir okurumuz, 80 sonrası zorunlu olarak ABD'ye yerleştiğini, programı seyrettikten sonra eşinin hisse sahibi olduğu NBC'ye sıkı bir protesto mektubu yazmayı düşündüğünü ancak zamanında Türk polisinden gördüğü muameleyi hatırlayınca, vazgeçtiğini yazmış. Bu da madalyonun öbür yüzü tabii. Yerimiz elverdiğince sözü okurlarımıza bırakıyorum:

ABD'de program satın almak kolay

       "İnanması belki zor ama ABD'de Dateline gibi haber programlarını satın alarak istediğiniz gibi program yaptırabiliyorsunuz. Hatta çekimleri kendiniz yapıp, Dateline ekibinin soracağı soruları bile hazırlayıp, ellerine veriyorsunuz. Sonuçta tamamı yalan ama gerçek gazetecilik gibi görünen programlar ortaya çıkıyor."
       İlker Erdoğmuş

NBC bunu hep yapıyor

       "Sözkonusu programı Amerika'da yaşayan Türkler adına büyük bir utanç ve öfkeyle izledim. Hemen NBC başkanına bir mektup yazdım. Interpol tarafından aranan bir suçlunun anlattıklarını ölçü olarak kabul edip, tamamıyla tek taraflı anlatılmış bir hikaye. Ayrıca muhabirin Amerikalı çiftle söyleşi yaparken ağızlarına laf koyma çabası dikkatimi çekti. NBC geleneksel olarak Türk aleyhtarı yorum ve jestleriyle tanınmıştır. Mesela Atlanta Olimpiyatları'nın açılış töreninde sıra Türk takımına gelince hemen bir reklam koymaları bariz kasıtlı bir davranıştı."
       İhsan Erden

Kabloludan bu kanalı çıkarsınlar

       "Bu program NBC'nin Türklere karşı yaptığı ilk ve tek maksatlı yayın değil ve sonuncusu da olmayacak bence. Bu durum karşısında biz ne yapabiliriz, onu saptayabiliriz: 1 - Acilen NBC, Türk Telekom'un kablolu yayınından çıkarılabilir . 2 - Amerika'daki Türkler NBC'yi boykot edebilir 3 - Bir başka büyük Amerikan network kanalına girilip, NBC'nin yanlı yayını için işbirliği önerilebilir 4 - Kıbrıs için arabuluculuğa soyunan Amerikalı yetkililere bazı Yunanlıların samimiyetsizliğinin bir göstergesi olarak bu konu ciddi biçimde gündeme getirilebilir."
       Levent Arslan - Boğaziçi Üniversitesi
       Elektronik Mühendisliği bölümü

Geceyarısı Ekspresi'ni aratmadılar

       "Programı ben de seyrettim. Kendimi Geceyarısı Ekpresi'ni izliyormuş gibi hissettim. Hele adam sonunda kaptanlığa geri döndüğünü, Mısır'a ve Tunus'a gittiğini ama Türkiye'ye asla gidilmemesi gerektiğini söylediği zaman ne yapacağımı şaşırdım. Özelikle tv kanallarının bu konuyu nasıl olup da atladıklarını anlamış değilim hala... Lütfen konunun peşini bırakmayalım..."
       Semra Hoşgör

En yakın karakola gidin

       Yukarıda belirttiğim gibi bazı okurlarımız da konuya farklı bir açıdan yaklaşıyorlar. Dr. Bekir Ceylan bunlardan biri:
       "Güzel kızım,
       Levent'te mi, Taksim'de mi nerede oturuyorsan, en yakın karakola git. Biraz diklen. Senin Geceyarısı Ekspresi'n başlasın da gör!. Ya da bir hapishaneye git. Biraz dolaş. Sakın diklenme. Geceyerısı Ekspresi'nde birkaç günlük bir seyahat yaparsın."



Yazara E-Posta: nkalkan@milliyet.com.tr