Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çarşamba gününden beri televizyon piyasasında en çok konuşulan konu bu.

İşin kötü tarafı, haber bültenlerini kaldırmayı eğlence kanalına dönmek zannediyor birileri. Oysa ABD’nin en büyük eğlence kanallarından biri olan CBS, de sabah haberleri de var akşam haberleri de. Kaldı ki eğlence kanalı diye tanımlanan kanallar aslında her yaş ve sosyal gruptan seyirciye hitap eden kanallardır.

Türkiye’de son yıllarda haber bültenlerini kaldırma işi konuşulup duruyor, burada mutlak söylenmesi gereken cümleler var. Birincisi, tüm haber kanallarının toplam reytingleri, iyi bir dizinin reytingi kadar etmiyor Türkiye’de. Haber bültenlerini kaldırmak demek televizyonları biraz daha öldürmek demektir.

Haberin Devamı

İkincisi, her medya kuruluşu etkin olmak ister. Gazetelerin sağlayacağı etkinliğin çok daha fazlasını sağlar ana haberler. Dizilerle para kazanabilir ama etkin olamazsınız ya da izdivaç programlarıyla konuşulmayı başarırsınız ama daha fazlası olmaz. Üçüncüsü, bugünün video kaset dükkanlarına dönen televizyonculuk anlayışında neredeyse canlı yayınlanan tek iş haber bültenleri. Bitti mi derseniz bitmedi. Televizyon kanallarının tamamı son yıllarda eski ekonomik gücünden uzakta.

Bunun sebebi de haber bültenleri değil, diziler. Tutmayan ve 5-6 bölüm sonra yayından kaldırılan, iddialı, tek bir dizi maliyetinin neredeyse bir haber merkezinin altı aylık bütçesine denk geliyor.

Gelelim FOX özeline... Kanalın en ucuza en fazla reyting aldığı işi haber bültenleri. Sadece reyting almıyor, yüksek izlenme
payıyla ardından gelen işleri de bir süre taşıyor.

Ancak FOX’un İngiltere’de olan edisyonunda da haber bülteni yok, daha çok ABD’deki işlerin tekrarı var. Yine de daha lokal bir kanal olmaya çalışan FOX’un haber bültenlerini kaldıracağını sanmıyorum.

EN BÜYÜK HABER AJANSI INSTAGRAM...

FOX HABER BÜLTENLERİNİ KALDIRIR MI

Perşembe günü magazin haberlerine bakınca bir kez daha emin oldum ki Instagram en önemli haber ajansı olmuş. Şaka değil, sayfaların büyük kısmını kaplayan Meryem Uzerli fotoğrafları da, Esra Erol’un savunma sporları dersi alırken eşine yazdığı ‘dikkatli ol!’ mesajı da sosyal medyadan alınmıştı. Daha önce yazmıştım, Meryem Uzerli Türkiye’de sosyal medya üzerinden kariyerini en iyi yöneten isim diye.

Haberin Devamı

Esra Erol, sosyal medya hesaplarını Meryem Uzerli’ye oranla daha doğal ve içinden geldiği gibi kullanıyor ama o da sayfalarda kendisine yer bulmayı başarıyor.

1930’larda ABD’de başlayan vatandaş gazeteciliğinin sosyal medyayla birlikte yeni bir boyut kazanması beklenen bir durumdu zaten. Ancak biz- de vatandaş gazeteciliği yerine kaynağından ajans haberi haline geldi sosyal medya.

Bravo Es Film...

İzmir Marşı’na küfreden Ebubekir Öztürk çok konuşuluyor
son 48 saattir.

Tahminen bir süre de konuşulacaktır ama Es Film’in tutumuna dikkatinizi çekmek isterim. Geçmişte ‘Filinta’da şimdi de ‘Payitaht Abdülhamid’ dizisinde rol verdiği oyuncusuyla ilişkisini anında kesti Es Film. Ama demeden, rüzgarın dinmesini beklemeden, senaryoda değişiklik yapıp çıkaracağız diye zaman kazanmaya çalışmadan yaptılar bunu.

Hem de reklama çevirmeden, kamuoyu tepkisi üzerinde sörf yapmaya çalışmadan. Uyuşturucudan yurt dışında yakalanan oyuncusunu gezisi
bitti setlere döndü diye duyuran yapım şirketlerini görünce hoşuma gitti bu tavır.

Haberin Devamı

YÖK, BU SAYGISIZLIĞA DUR DİYEBİLİR Mİ?

Perşembe sabahı, Sarıyer Maden’de 34 AA 015 plakalı Jeep marka, bordo makam aracı, neredeyse diğer arabaların üzerine çıkarak ve aralıksız siren çalarak yoğun trafikte kendisine yol açmaya çalıştı. Trafikte olan bir konunun YÖK’le ne alakası var demeyin, alakası var zira o araç da bir üniversite rektörünün makam aracı.

Yasalarda geçiş üstünlüğü yok ama beyaz üzerine kırmızı plaka taktığı ve çevrilmeyeceğini düşündüğü için o da aracına
çakar ve siren taktırmış.

Üniversitelerde belirli meslek grupları için puan barajı getirmek başta olmak üzere yaptıklarını saygıyla izlediğim Sayın YÖK Başkanı, size sesleniyorum: Sıradan birinin yasada hakkı olmayan bir ayrıcalığı kullanmaya çalışmasını ayıplarım, eleştiririm. Ancak bu nüfuz ticaretini yapan, gençlere örnek olması beklenen, adları bilimle anılması gereken bazı rektör hocalar olunca insanın canı çok daha fazla sıkılıyor.

Bu konuda yetkiniz var mı bilmiyorum ama eğer varsa lütfen üniversiteleri bu hak edilmemiş ayrıcalık, 34 AA 015 örneğinde olduğu gibi vatandaşa zerre saygı duymayan tavırla ilgili uyarın. İstanbul Trafik Denetleme Şube, sizden değil de YÖK’ten yardım istemek zorunda kalmam üzerine düşünün isterseniz biraz. “Bir vatandaş trafikle ilgili bir suç söz konusu olduğunda neden bize değil de YÖK’e başvuruyor?” sorusu bence çok ağır bir soru.

19 Mayıs’ın kayıkçısı...

FOX HABER BÜLTENLERİNİ KALDIRIR MI


19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarih. O güne dair birçok detay bilinir de Mustafa Kemal Atatürk’ü Bandırma Vapuru’ndan Reji Limanı’ndan çıkaran kayıkçının kim olduğu hâlâ belli değildir. Samsun Asri mezarlığında hem Havuzlu İsmail hem de Mustafa Karakaş’ın mezar taşlarında Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a taşıyan kayıkçı oldukları yazar. İkisi birden olamayacağına göre biri doğru ama acaba hangisi? 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun...