Yazarlar Paris'te müzik ve barış toplantısı

Paris'te müzik ve barış toplantısı

22.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Paris'te müzik ve barış toplantısı

Pariste müzik ve barış toplantısı

Zülfü LİVANELİ

SIK sık UNESCO'nun Paris'teki merkezine giderek kurum çalışmalarına katılıyorum.
Bu ay müzikle ilgili bir toplantı var.
Gelecek ay, Genel Direktör büyükelçileri topluyor.
Bu çalışmaların hepsini bu köşeye yansıtmak gerekli değil.
Ne var ki "Müzik ve Barış" adlı toplantı, UNESCO ideallerini yaygınlaştırma açısından büyük önem taşıyor.
Bu yüzden biraz değinmek istiyorum.
* * *
MÜZİĞİN her türü ve her biçimi, insan fizyolojisinde köklerini buluyor: Nefes almak, yürümek ve kalp vuruşları gibi faaliyetlerin doğal ritmlerini ve akustik yankılarını düşünmek, bunu anlamak için yeterli.
İnsan fizyolojisini doğrudan etkileyen özelliğiyle müzik, hiçbir akılcı izahata gerek kalmadan, duygularımızı harekete geçiriyor, bizi kitlesel ve bireysel olarak büyülü etkisi altına alıyor.
Tarih boyunca insanları bir araya getirmiş müzik.
Feodal dönemde festivaller aracılığıyla insanları toplama özelliğini, bugün de büyük kitle konserleriyle, yüz binlerce kişiyi bir araya getiren gösterilerle sürdürüyor.
* * *
MÜZİĞİN bu özelliklerini dikkate alan UNESCO, Paris'te bir "Müzik ve Barış" konferansı düzenliyor.
Dünyanın her köşesinden birçok ünlü müzikçi davetli bu toplantıya.
Bu müzikçiler, kendi aralarındaki müzikal işbirliğini geliştirmek, müziğin barışa daha çok hizmet edebilmesi için gereken ortak çalışmalara hız vermek, müzik eğitiminin demokrasi, barış, insan hakları gibi kavramları da kapsamasına gayret etmek gibi idealler çevresinde buluşuyorlar.
Bir örnek olarak Yehudi Menuhin'in projesini verebiliriz: Bu proje, Avrupa'daki ilkokullarda çeşitli ülkelerin geleneksel müziklerini öğreterek, uluslar arasında bir anlayış geliştirilmesini öngörüyor.
* * *
UNESCO'
nun büyük önem verdiği "Müzik ve Barış" toplantısında alınan kararlara, Uluslararası Müzik Konseyi ve onun dünyadaki iletişim ağı da yardımcı olacak.
Bu yazıyı büyük müzisyen Yehudi Menuhin'in sözüyle bitirelim: "Şarkı söylemek insanları bir araya getirir. Gövdeyi ve zihni bir armoniye kavuşturur."

Yazara Email livaneli@milliyet.com.tr