Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BERLİN TATLARI, KARAKÖY’DE
İstanbul’un tarihini incelediğimde, gördüğüm bu şehrin ilk eğlence yerleri olan kafe şantanlar (müzikli küçük gazino) içkili lokantalar, hatta daha ötesindeki eğlence mekanları hep Galata ve Karaköy civarında toplanmıştır. Daha sonraki yıllarda bu tip mekanlar Beyoğlu’na taşınmış, son zamanlardaysa neredeyse metropolün her yerine dağılmıştır.
Son yıllarda Tophane ve Galata’da yine bir hareket başladı, eski günler değişik bir tarzda geri dönüyor, eskiden denizciler mahallede başmisafirlerdi, şimdilerdeyse beyaz yakalı gençler çoğunlukta. Ayrıca öğrenciler turistler ve mahallenin esnafı da hayatlarını burada geçiriyor. En büyük fark, nargile mekanlarının artması. Mahallenin önemli bir kısmıysa, başarılı mekan yatırımcısı Av. Sidar Ayman’la yılların işletmecisi Melih Doğan tarafından yeniden şekillendiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda açılan Chez Moi, kışın devreye giren ve gece üçe kadar açık olan Nöbetçi Mutfak ve son halka Berlin Line, müzik, dans ve yemek lokantası olarak Mumhane Caddesi’nde neredeyse 24 saat hizmet veriyorlar.
Genç ve kaliteli
Bunlardan bugünkü konumuz Karaköy Novotel’in giriş katında yer alan Berlin Line olacak. Adından da anlaşılacağı üzere, Alman kültürünün hakim olduğu ancak uluslararası bir mutfağa da değinen bir konsept tasarlanmış. Deneyimli miksolog (kokteyl uzmanı) Sinan Güngör yönetiminde daha çok doğal ot ve şuruplarla yapılan değişik kokteylleri şık biçimde sunuluyor.
Yemeklere gelince, geniş bir menü var fakat daha önce mutfağın genç ama deneyimli Bolulu şefi Hamza Mercimek’ten bahsedeyim size. Daha önceleri Feriye başta olmak üzere birçok kaliteli mekanda deneyim kazanmış bu genç araştırmacı, vasfıyla beni çok mutlu etti. Biraz daha deneyim kazandığında eminim ki o da ağabeylerinin yanında yerini alacak.
Keyifli lezzetler
Başlangıçlarda yer alan ve mevsim otlarıyla yapılan ot çorbası çok hoşuma gitti, yine tattığım sebzeli mücver ve Berlin usulü patates başarılıydı. Ara sıcaklarda öne iki değişik tat çıkıyor: Berlin sosis ve Alman atıştırma tabağı. Aslında birbirlerini tamamlayan iki lezzet. Salatalarda geniş bir seçenek mevcut ayrıca paylaşmak için de boyları müsait. Makarnalarda Berlin sarhoşu dikkatimi çekti fakat tadamadım, açıldığından beri en çok tercih edilen lezzetler arasındaymış. Ana yemeklerde yonca otlu Berlin köftesini beğendim. Bu arada hem şef hem işletmeci Berlin’i iyi tanıyor, dolayısıyla keyifli tatlar yaratmışlar, yine Alman usulü hamburger de bunlardan biri.
Hoş bir son
BERLİN TATLARI, KARAKÖY’DE
Tatlılarda kireçte kabak tatlısı çok başarılı. Yine Almanya’da pasta eğitimi almış Figen Hanım’ın yaptığı San Sebastian usulü cheesecake ve Alman pastası, hoş bir son olabilir. Hasılı yeni bir mekan, hafta içi bile günün uzun bir süresi dolu bazı bölümlerinde bilgisayarlarını açıp çalışanlar, diğer bölümde ise DJ eşliğinde yemek yiyenler var. Sigara yasağına uymaları da beni mutlu etti, ne de olsa patron avukat! Bölgenin gelişmesi için farklı bir bakış açısı diyerek noktalayalım yazımı.