Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ülkemizde Avusturya ile ilgili çok fazla sosyal mekana rastlamıyoruz. Avusturya Kültür Merkezi, Avusturya Lisesi ve birkaç küçük ölçekli lokanta var. Ayazpaşa’daki Fisher ve Nişantaşı’ndaki Cafe Wien, bu kültürü hâlâ sürdüren mekanlardan. Nişantaşı Reasürans Çarşısı’ndaki Cafe Wien, kafe gibi olsa da
ciddi bir menüye sahip.

1990 yılında kurulan, yoluna daha sonra Atiye Sokak’taki eski bir Nişantaşı evinde devam eden mekan, bir süredir şimdiki yerinde. Uzun yıllar müdürlüğünü yapan Aliye ve Tayyar Yıldırım’ın sahipliğinde işlerine devam ediyor. Bundan 20 yıl önce tüm menüyü oluşturan ve uzunca bir süre İstanbul’da kalıp, şu anki aşçıbaşı Veysi Karay’ı yetiştiren şinitzel üstadı Cristophe, mesleğini hâlâ Viyana’da sürdürüyor.

Haberin Devamı

Menüye baktığınızda, Viyana usulü özel patates salatası başı çekiyor. Arkasından yine Avusturya’dan bir tat olan kıtır et ve tavuk salatasıyla menüye bizden giren lezzet olan Ege salatası mevcut. Bu yıl, bu tatların arasına keçi peynirli roka salatası da katılmış.

NİŞANTAŞI’NIN CAFE WIEN’İ

Şinitzelsiz olmaz!

NİŞANTAŞI’NIN CAFE WIEN’İ

Şinitzel, ana yemek olmasından ziyade, Cafe Wien’e gitme sebebimizin başını çekiyor. Mekan için özel üretilen galeta unu ve salatası eşliğinde isteyenler için dana etinden ya da tavuktan yapılabiliyor. Bir de özel müdavimleri olan ve yanında patates kızartmasıyla gelen sosis ızgara var ki, onda da farklı seçenekler mevcut.

Bir Avusturya restoranı tabii ki gulaşsız olmaz, bu yüzden gittiğinizde gulaşı da denemenizi tavsiye ederim. Aliye Hanım sohbet sırasında bazı ipuçları veriyor, mesela ekmeği bizzat kendilerinin yaptıklarını ve taze taze sunduklarını anlatıyor. Tam 25 yıldır

NİŞANTAŞI’NIN CAFE WIEN’İ
etlerini aynı kasaptan alıyorlar. “Yemeklerimizi müdavimlerimizin istekleri doğrultusunda hazırlarız ve birkaç hafta gelmeyen misafirimizi mutlaka arar, hatırını sorarız” diye de nasıl ilgili olduklarını dile getiriyor.

Gelelim şimdi en önemli kısma, yani tatlılara... En meşhuru şüphesiz ki, elmalı strudel. Aşçıbaşı Veysi Karay, ev yapımı bu tatlının hamurunun neredeyse şeffaf olduğunu ve her gün itinayla en taze malzemelerden yapıldığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca Viyana’ya ait özel bir tat olan sacher pastası, şeker kullanılmadan süt kremasıyla hazırlanıyor. Her ikisini de tercih etmeyenler için balkabaklı cheesecake, bu mevsim için çok ideal. Nişantaşı’ndaki bu Avrupai mekanda çay, kahve ve kahvaltıdan tam teşkilatlı bir yemeğe kadar her şey mevcut. En önemlisi de samimiyet havası...