Sevda Serbest

Sevda Serbest

sevdaserbest1@gmail.com

Tüm Yazıları

Havana’nın her köşesinden insan hikayesi, devrim sevgisi çıkıyor. Eleştirilecek yönleri de olsa dünyada köleliğin en son kaldırıldığı ülke olan Küba halkı, Castroların ve Che’nin açtığı devrim yolunda yürümeyi seviyorlar. Bunu Küba'nın başkenti Havana'yı gezdiğiniz her sokakta çok daha iyi göreceksiniz. Havana yani orijinal adıyla La Habana yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip farklı dönemleri bir arada yansıtabilen mucize gibi bir şehir. Havana’yı gezerken hep bir eski kokusu burnunuza, yıkık dökük gibi görüntüler gözünüze gelir ama içiniz kıpır kıpır olur aynı zamanda. Sokaklarındaki ruhu tarif edemezsiniz gidip gezmek gerek. Karanlık sokaklardan hiç ürpermeden yürürsünüz. Dünyanın en güvenli ülkelerinden olmak böyle bir şey. Rengarenk sokaklarında, yüzlerinde fotoğraf çeker ve insan hikayelerinin ortasında, kıyısında ya da karşısında bulursunuz kendinizi. Havana'da gözlerinizi kocaman açtıran en büyük şey insanlar ve sokaklar... Bu nedenle bir çift yormayan spor ayakkabı ile Havana'da gezilecek görülecek yerleri gezelim.

Haberin Devamı

Amerikanlarla keşfedilen püfür püfür bir Havana

Havana, Trinidad, Santa Clara ve Varadero’yu içinde barındıran bir Küba turu için Patika Travel’ı tercih ettik. Patika Travel size hem turistik hem de özel pek çok Küba ve Havana adresi sıralıyor. Küba’da gezilecek görülecek ne varsa gezdirirken, kendi başınıza takılacağınız, Havana sokaklarında kaybolacağınız zamanlar da veriyor. Patika Travel bir tur şirketinden ziyade sizinle aynı enerjide bir arkadaş grubunu simgeliyor. Gezginliğinizden bir şey çalmıyor, sadece yardımcı oluyor. Hadi o zaman Amerikanlarımıza atlayalım ve Havana rüzgârında saçlarımızı uçura uçura gezelim. Amerikanlarla ya da Coco taxi’ler ile Havana’yı turlamak burada yapmanız gereken en birinci şey! Daha fazla Küba yazısı burada

Vieja (Old Havana), Centro Habana ve Vedado Bölgeleri

Küba ’nın başkenti Havana 3 ayrı bölgeden oluşuyor. En çok seveceğiniz bölgeler eski Havana Vieja ve Centro Habana bölgeleri olacak. Daha modern olan Vedado kısmı da yine mutlaka görülmeli. Havana müzelerden, tarihi alanlardan çok sokaklarıyla hissedilir. Güneş gözlüğünüzü takın, fotoğraf makinelerinizi hazır tutuve keşfe başlayın. Old ve Centro Havana’nın altını üstünü getirin. Lokallerle tanışın, okul çıkışlarına denk gelirseniz bizim gibi çocuklarla konuşun. Okullara girmek yasak ama biz birkaç tanesine gizlice girdik? Eski şehir yani La Habana bölgesi, rengarenk binalarla dolu. Çoğu kolonyal dönemden kalma bu evleri fotoğraflamak çok güzel. Bu evlerin içinden dışarıya taşan müzik sizi de etkisi altına alacak. Unesco’nun 1982’de kültür mirası ilan ettiği Havana’nın tarihi merkezinde İspanya’nın inşa ettiği neo-klasik ve mimarideki binalara yemyeşil meydanlar eşlik ediyor. Havana limanından başlayan Vieja -OldHavana bölgesi, Parque Central civarına kadar sürüyor.

Haberin Devamı

Amerikanlarla keşfedilen püfür püfür bir Havana


Amerikanlarla ya ada tabanlara kuvvet gezmesi en keyifli yerlerden biri. Katedral Meydanı, Cathedral de San Cristobal de la Habana, Plaza de Armas, Museo de la Ciudad,Museo de Arte Colonial’ı bu bölgede bulabilirsiniz. Puerto caddesindeki Atatürk heykelini de mutlaka görün. Oldukça gurur verici. Halklarını özgürleştiren liderler parkında yer alıyor. Centro Habana bölgesinin en belirgin yapısı ise tabii ki Washington’daki Beyaz Saray’ın kopyası olan El Capitolio Nacional, Museo de la Revolucion,Gran Teatro de la Habana,Museo Nacional de Bellas Artes ve bizim otelimizin karşısındaki Cuban National Ballet School da bu bölgede. Tabii Paseo de Marti caddesini de unutmayalım. Vedado Bölgesi ise Havana'nın modern yüzü. La Rampa Caddesi ve Malecon bölgenin gezilmesi gereken yerleri. Ünlü tarihi Hotel National da bu bölgede. Burada birer koktyel içebilirsiniz konaklamasanız da.Plaza de la Revolucion , Havana Üniversitesi ve Şehir Kütüphanesi de bu bölgede.

Haberin Devamı

Plaza de la Revolucion (Devrim Meydanı)

Amerikanlarla keşfedilen püfür püfür bir Havana

Küba ‘ya 1 Mayıs’ta gelmek harika olurmuş! PAtika Travel’ın 1 Mayıs tarihli turlarına bakın bence. Eski adı Cumhuriyet meydanı olan Plaza de la Revolucion, devrimden sonra yani 1959’da Devrim Meydanı adını almış. Burada Che ve Fidel’den önceki kahramanları Jose Marti’nin 142 metre yüksekliğinde bir anıtı var. Hemen karşısında da devlet binaları yer alıyor. Bu binalardan birinde Küba ’nın Atatürk’ü Che Guevera (“Hasta la Victoria Siempre – Sonsuza kadar zafer!” sözü ile) ve Camilo Cienfuegos’un portresi var. Bu arada Camillo’da devrim döneminde Küba için çok önemli bir adammış ama sonrasında aşırı insan hakları duyarlılığı kendisini ölüme kadar sürüklemiş. Tabii bu kısmı Patika Travel Tur rehberimiz daha iyi anlatıyor. Bu meydanda Fidel Castro ve diğer liderler halka sesleniyor. 26 Temmuz ve 1 Mayıs’ta kutlamaları ve anma törenleri burada yapılıyor.

Plaza de la Catedral

Küba ’da çok kilise olmasa da derim öncesinden kalan az sayıda kiliseyi görmek mümkün. San Cristobal de la Habana kilisesinin yer aldığı dev bir meydan daha. Barok bir mimarisi olan kilise mimari tarafından Kristof Kolomb’a itah edilmiş. Havana ’da at arabalarının bolca tıkır mıkır gezdiği sıkça çevresindeki sokaklarada kaybolacağınız bir meydan. Museo de Arte Colonial müzesinde eski Küba sanatına dair bir şeyler görebilir, zamanında yaşamış İspanyol asillerin evlerini gözlemleyebilirsiniz. Burada rengarenk kıyafetleri ve ritmik danslarıyla insanlar tam fotoğraf karesine almalık. Etrafında keyifli kafe-barlar mevcut. La Bodeguita Del Medio gibi…

Plaza de Armas

Burası Havana ’nın yeşil mi yeşil, buram buram kitap kokan meydanı. Meydan boyunca sıralanmış sahaflarda pek çok kitap, gazete ve yağlı boya resim görebilirsiniz. Eski gazeteler, antikalar da cabası. Eski bir tapınak olan El Templee’ı merakınız varsa gezebilirsiniz. Ayrıca Havana Kent Müzesi de yine burada yer alıyor.

Daha fazla Havana yazısı burada