Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

kesiftutkunu@gmail.com

Tüm Yazıları

Danimarka 406 adadan kuruluş bir ülke olup, Dan dilinin yanı sıra, yaygın olarak İngilizce konuşulmaktadır. Para birimi Danimarka kronudur, 1 euro karşılığı yaklaşık 7,45 DKK’udur. Kopenhag 1,700,000 nüfusu ile 5,500,000 kişinin yaşadığı Danimarka’nın hem en fazla nüfusun bulunduğu hem de en gelişmiş metropolüdür. 1167 yılında Bishop Absolon tarafından kurulan Kopenhag şehri, 1417 yılından bu yana Danimarka’nın başkenti olarak günümüze kadar gelmiştir. Danimarka, vatandaşından %50 vergi alan ve tüm vergileri takip edebilen muhteşem bir vergi sistemi ile, ücretsiz eğitim ve ücretsiz sağlık hizmetleri sunabilen bir ülkedir. Evinde yatalak olan bir Danimarka vatandaşına tüm bakımını karşılaması için özel bir doktor ve hemşire istenirse yatılı olarak devlet tarafından ücreti karşılanarak sağlanır, hastayım diye sosyal güvenlik birimini aradığınızda evinize arzu isterseniz doktoru getirtip muayenenizi olabilirsiniz. Ünlü masalcı ve yazar, Hans Christian Andersen Kopenhag doğumlu olup, Kibritçi Kız, Parmak Kız, Prenses ve Bezelye tanesi, Küçük deniz kızı masallarını bu şehirde yazmıştır. Son yıllarda gurme mutfağının güzel ürünlerine imza atan Danimarka mutfağının en meşhur hemen birçok restaurantta bulabilebileceğiniz “SmoreBrod” isimli tereyağlı ekmekten yapılmış sandviçleri meşhurdur. Kopenhag’da lüks restaurantlarda deniz mahsullerinin en güzel örneklerini tadabilir, arzu ederseniz balina eti bile yemeniz mümkündür. Kopenhag’da 60’ın üzerinde müze, sanat galerisi ve otobüs, metro, tramvay ağını ücretsiz kullanabileceğiniz “Copenhagen Card”ı almanızı tavsiye ederim. 24 saatlik 25 €uro ve 72 saatlik olanları ise yaklaşık 50 €uro’ya satılmaktadır. Kopenhag şehrini dolaşmak için “Copenhagen Card” ciddi bir ekonomi sağlamakta olup birçok restaurantta da indirim imkanı sunmaktadır.

Haberin Devamı

Şehri en güzel şehirde gezerek keşfetmenizin bir başka yolu da, bisikletle gezmenizdir. Belediye tarafından şehir merkezinde yaklaşık 2000 adet bisiklet her gün turistlere ücretsiz olarak bir kimlik karşılığı günlük kullanım için verilmektedir. Ayrıca yaz, kış, yağmur ve kar çamur demeyen Kopenhag halkının bugün %55’i işlerine bisikletle gitmektedir. Kopenhag demek bisiklet yolları ve düzen demektir. Kanunlar gereği Bisikletlilere ve yayalara, arabalara sağlanan hakların çok daha fazlası verilmiştir. Kışın kanallarının donmuş olması nedeniyle gemi ile kanal turu yapmak imkansız ama baharda veya yazın gidiyorsanız, birbirinden güzel kanalların keyfine varabilmek için şehrin içinde keyifli bir gezintiye çıkmanızı tavsiye ederim. Alışverişi sevenler için ise, şehrin kalbinde yer alan 1 km uzunluğundaki Stroget caddesini mutlaka gezmelerini öneririm.

Haberin Devamı

Gelin hep birlikte Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir gezintiye çıkalım :

Christiansborg Sarayı ve Kütüphane

Şehri gezmeye ilk başta Christiansborg Sarayı ile başlıyoruz. Saray, Kopenhag kentinin kurucusu olan Bishop Absalon tarafından inşa ettirilmiştir. Tarihi 12.Yüzyıla kadar uzanan bu saray uzunca yıllar Danimarka Krallığının yönetim merkezi olmuştur. 18 yüzyılda geçirdiği tahrip edici yangın sonrası, kraliyet ailesi Amelienborg sarayına taşınmıştır. Christiansborg Sarayı şuan Danimarka Parlementosu binası olarak kullanılmaktadır. Sarayın iç avlusu ve arka bahçesi büyüleyici güzelliktedir.

Haberin Devamı

Christiansborg Sarayı avlusunda yer alan kütüphane ilk olarak 19.yüzyılda Neo Klasik tarzda inşa edilmiş olup bahçesinde ünlü Danimarkalı filozof Soren Kierkegaard heykeline de yer verilmiştir. Soren Kierkegaard yazma tutkusu nedeniyle sevdiği kadının terk etmesi sonucu ciddi depresyonlar geçirmiş, bu nedenle bahçedeki heykeli sandalyesine yan oturmuş sevgilisinin gittiği yöne doğru yapılmıştır.

Borsa Binası

Danimarka’nın en önemli krallarından biri olan IV.Christian’ın emri ile 16 yy sonlarında yaptırılmıştır. O dönemlerde deniz yolu ile getirilen malların vergilendirilmesi amacı gümrük binası olarak kullanılmış, günümüzde ise ticaret bakanlığının merkezi olarak hizmet vermektedir. Çatısı gerçekten ilgi çekici olup, dört ejderha ayağının burgulu biçimde iç içe geçmesinden oluşturulmuştur.

Nyhavn Limanı

Günümüzde Kopenhag şehrinin en güzel restaurant, kafelerinin ve barlarının bulunduğu Nyhavn limanı Danimarkalı askerler tarafından 1671 ile 1673 tarihleri arasında kazılarak açılan 300 metre uzunluğunda bir kanaldır. Yıllar boyu tüccarların mallarını gemilerden indirdiği ve depoladığı bir liman olan Nyhavn aynı zamanda o dönemlerde karanlık gece hayatının da merkezi konumundaydı. Hepimizin çocukluğunda Andersen’den Masallar olarak yakından bildiği Danimarkalı masalcı Hans Christian Andersen’in yaşadığı evi ile bilinen popüler bir noktadadır.

Amelienborg Sarayı

Günümüzde Kraliçe II.Margarethe’nin resmi ikametgahı olarak kullanılan Amelienborg Sarayı, Christiansborg kalesinin 1794 yılında geçirdiği yangından sonra resmen kullanılmaya başlanmıştır. Saray kral V.Frederik’in emri ile yaptırılmış ve 1760 yılında tamamlanmış. Birbirine simetrik olarak inşa edilmiş binaların ortasında bulunan meydanda V.Frederik’in heykeli de bulunmaktadır. Kopenhag’ın en çok görülmeye değer şehir aktivitelerinden biri olarak sizler için öğlen 12:00’da askerlerin nöbet değişimini izleyip bu anı fotoğraflarla ölümsüzleştirmek istedim. Kopenhag’a gelmişken bu güzel nöbet değişimini mutlaka izleyin.

Opera Binası

Amelienborg Sarayı’na kısa bir yürüyüşle ulaşılan ve limanın tam karşısında yer alan opera binası, Holmen adası üzerinde 2005 yılında açılmıştır. Danimarkalı mimar Henning Larsen imzalıdır. Çatısı iki futbol sahası büyüklüğünde olup, 1800 seyirci kapasitelidir

Tivoli Bahçeleri

Kapılarını 1843 tarihinde açan Tivali Bahçeleri yaz aylarında Kopenhag’a gelen turistleri ve yerleri halkı çeken bir yaşam alanıdır. Parkın içinde güzel restoranlar, cafeler, yapay göller, konser alanları ve eğlenceli bir lunaparktan oluşmaktadır. Bahçesinde ayrıca çok güzel bir peyzaj düzenlemesi olup, bine yakın ağaç ve 400,000 kadar çiçek mevcuttur. Tivoli bahçeleri her yıl Nisan ayında açılır ve Eylül sonuna kadar hizmet verir. Ayrıca 26 Aralık’ta Christmas kutlaması için açılan park açık kaldığı 1 haftalık süreçte, Kopenhag’ın yılbaşı kutlamalarının da ana merkezi olmaktadır.