Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Atv’de yayınlanan ‘Benim İçin Üzülme’ dizisinin son bölüm çekimleriyle ilgili bilgiler geldi. Klasik laftır “Zor hava koşullarında’ filmi ya da diziyi çektik.” Düşündüm “Eh o kadar olsun canım, tonla para alıyorsunuz” demenin ne kadar anlamsız olduğunu. Orada başroldeki iki üç oyuncu yok ki. Setin emekçileri de var. Ya da yan rollerdeki emekçiler... Kars’ta -30 derecede çekmişler son bölümü. Her gün 12 saat çalışmışlar. Başrol oyuncusu Fulya Zenginer’in çekim boyunca sıcak su torbası ve kulaklıklarını yanından eksik etmediği yazılmış. Ya o kameraman ne haldedir? Set işçilerinin hali nasıldır? Bir kere daha bu vesileyle selam olsun diyorum onlara. Bu dizilerin ‘çekim standartları’ başarılıysa bunda en çok setin emekçilerinin hakkı var.

Haberin Devamı

BiR SET iŞÇiSiNiN ANLATTIKLARI

Söz dizilerin emekçilerinden açılmışken, bir set işçisinin anlattıklarını sizinle paylaşacağım. “Geneli belirler mi bir set işçisinin anlattıkları?” diye sorabilirsiniz. Bu kişi, bugüne kadar hemen hemen birçok ses getiren dizinin setinde çalışmış, tecrübeli bir isim.

GÖRÜNÜRDE PARA İYİ, YA GERÇEK?

“Ben yapım sorumlusuyum. Bölüm başına kazancım 1.500TL. Her hafta ‘düzenli’ alırsam 6 bin eder. Ama nerede. Çoğu yapımcı ‘Kanaldan para alamadık’ yalanının arkasına sığınır. Aylık kazanç 2.000-2.500 TL arasında gider gelir.”

SÖMÜRÜ DAHA DiZi BAŞLAMADAN BAŞLAR

“Yapımcı dizi hazılanırken senden fedakarlık bekler. Ne gibi? Ücret gibi. X dizisinin hazırlığı 2,5 ay öncesinden başladı. Dekor kurulana kadar orada yattım kalktım. Emeğimin karşılığını alamadım. Bütün dizilerde aynı. Sanki o sırada ‘biz başka şirkette çalışıyoruz da buraya yardıma geliyoruz anlayışı’ var... “

ÇAYCININ DURUMU

Bölüm başına 350-400 lira alıyormuş setin çaycısı. “Bir de onu düşün” diyor konuştuğum set işçisi: “Okul masrafı, ev kirası... Bu paraya gece gündüz sette uykusuz çay demler dağıtır. ‘Arkadaşlarım vay be 6 bin kazanıyorsun, ne ağlıyorsun’ diyorlar. Daha bugüne kadar ben bu parayı bir arada görmedim...”
Bu sözünü ettiğim paralar, bölüm başı ortalama 500-700 bin TL’ye malolan ve başrol oyuncusuna 30- 40 bin TL arasında ödeme yapılan dizilerin dünyasında oluyor. Bir bölüm ortalama altı günde çekiliyor. Çalışma süresinden uykuya kalan süre üç saat en fazla dört saat. “Yeter bu kadar uyuduğu, çalışsın ne var” diyorsanız onu bilemem!