Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRT’de yakında ‘Kurt Kanunu’ başlıyor. Bir devrimin iç hesaplaşması kısaca. Tarihle roman arasındaki fark, belki de en çok bu örnekte tartışılmış geçmişte. Atatürk’ü eleştirmekle, kabul etmemek arasındaki ince çizgideki bu roman, yayınlanacak diziyle tekrar gündeme gelecek. Geçmişte yaşananlardan ders çıkarmakla intikam peşinde koşmanın neresinde olduğumuzun da bir göstergesi olacak. Dizi olarak çekilmesi, bu tartışmaları da beraberinde getirecek. “İşte çok sevdiğiniz Atatürk devrimleri ve sonrası” diyenlerle “Atatürk’ü karalamaya devam eden zihniyetin bir seçimidir bu dizi” diyenlerin konuşmalarına şahit olacağız.
Ben bir kanalın bu konuyu mutlaka gündeme getirmesini bekliyorum. Bağırmadan çağırmadan ama! Diziye gelirsek; fragman afili olmuş. Sonuçta gözardı edilemeyecek bir gerçek daha var; ideolojik halinden çok olayların kareler halinde izlenir şekilde sunumu galiba daha önem kazanıyor. Fragmandaki sahne seçimleri bunu gösteriyor; asılma sahnesi, mahkeme sahnesi, ateşli bir öpüşmeyle sarmalanmış.

Haberin Devamı

REHBERiM

HEM OYNADI HEM YÖNETTİ
‘Mutluyum Devam Et’, Digitürk Moviemax Festival kanalında bu akşam oynayacak. ‘How I Met Your Mother’dan tanıdığımız Josh Radnor hem yönetmiş hem başrolde. Aşk, arkadaşlık ve olgunlaşma üzerine bir çeşitleme. (21.30)

HAYATA ROCK’N ROLL TAKILALIM
Guy Ritchie’nin tarzını seviyorsanız, ‘Rocknrolla’ tavsiye olunur. Abartılı olmayan aksiyon sahneleri espriyle harmanlanmış. Seks, suçlular ve rock’n roll hikayesi. (STAR / 20.00)

TÜRKİYE’NİN PAZARLAMA NABZI!
Sky Türk’ün adının arkasına ‘360’ geldikten sonra yeni programlar peş peşe ardına gelmeye başladı. ‘Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’, pazarlama araştırmaları yapan bir şirketin şemsiyesi altında, verilerden yola çıkarak konu başlıkları saptıyor. İlk konu ‘Türkiye’de Kadın’. Unutmadan, şirketin şu sloganını gözardı etmeden izleyin; “Gelin işinizi kârlı bir şekilde büyütmenize nasıl destek olabileceğimizi gösterelim!” (19.00)

BU MAÇ KAÇMAZ
NBA’de, hem de izlenebilir bir saat diliminde yıldızlar topluluğu iki takımın maçı var; Miami Heat-Chicago Bulls. (CNN TÜRK / 22.30)

Haberin Devamı

NOT DEFTERiMDEN

HABERLERDE 900’LÜ HATLAR!
Sıfırı eksilmiş “Türk Lirası’nın adı ne olmalı” diye bir anket yapmış Show Haber. 900’lü hat vermiş ve üç şık önermiş. Ben de yazmışım; “Bir isteği halkça ifade etmenin yolu da 900’lü hatlar oluyor!” (1995)

ALİ ŞEN BAŞKANDI
90’lı yılların futbol programlarının vazgeçilmesi Ali Şen’di. 1995 Nisan ayında Ali Şen’in şeref tribününe girmesi yasaklanmış. Başkan da maçı seyirci arasında seyretmiş. Her hafta bir Ali Şen haberi yer alıyordu. “Ali Şen Galatasaray’a karşı”, “Ali Şen federasyona karşı” başlıklarıyla!

SÖZ FATO’DA’’ +18’İ AŞMIŞTI!
‘Sert konuların’ programıydı Fatma Girik’in ‘Söz Fato’da’sı. Genç bir kadın, programa başvurup, kendisine tecavüz edildiğini iddia etmiş. Program, kadını ve tecavüz ettiği iddia edilen adamı karşı karşıya getirmeyi başarmıştı! “Üzerime çıktı”, “Eline alacaksın” gibi cümlelerin havada uçuştuğu bir programdı. O zamanlar yayınlanmıştı bu diyaloglar!

Haberin Devamı

ANA KANALLARDA BELGESEL OLURDU
1995 yılı nisan ayında Kanal D’de ‘Aleviler’le ilgili bir belgesel yayınlan-mış. “Belgesel arada kaynadı, tekrar yayınlansın” diye not düşmüşüm. Bir zamanlar çok izlenen kanallarda demek böyle işler oluyormuş!