Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Netflix’in verileri, öyle kolay kolay erişilmesi mümkün olmayan boyutlarda... En önemli özelliği, her abonenin zevkini keşfetmesi. Netflix’in 76 bin 897 gizli kategorisi var. (Resmi olarak açıklanmadı ama yabancı basında çıktı) Netflix’e sordum: “Doğrudur, binlerce alt türümüz var. Üyelerimizin izleme geçmişine bakan algoritmalarımız sayesinde, yaptığımız öneriler tamamen kişiye aittir” cevabını aldım.

Burada hemen bir rakam verelim, bugün platformun üye sayısı, 190 ülkede 109 milyona ulaştı. Her abonenin ayrı ayrı zevkine hitap etmenin hızını düşünebiliyor musunuz? ‘Japon Spor Filmleri’ kategorisi bile bulunuyor.

Haberin Devamı

900 mühendis ne yapıyor?

Le Monde gazetesinde, 2014 yılının mayıs ayında ‘Netflix, Kültürün İstisna Olmasının Yıkımı’ başlıklı makalede bir ayrıntı dikkatimi çekti. ‘900 mühendis, tam 300 milyon saatlik izlemeyi elekten geçiriyor.’

Yani abone ‘Hangi filmi izliyor?’,
‘Ne zaman izlemeyi bırakıyor?’ ve ‘Hangi
dizilerden hoşlanıyor?’ gibi tüm veriler
toplanıyor. Yukarıda belirttiğim bölümün ayrıntıları işte burada gizli.

İki haftada bir yeni dizi ve film yayınlanıyor

‘Netflix orijinal yapımlara ağırlık verdi’ demek az bile... Bugün, ‘Hollywood’un pabucunu dama atacağı’ dillendirilmeye başlandı. 2017’de yapıma 6 milyar dolar ayırmışlar. Bunun sonucu, yılda 30’dan fazla içerik üretimi yapılıyor. 2018 bütçesi 8 milyar dolar olarak belirlenmiş. İki kat daha fazla yapım anlamına da gelebilir. Netflix, içerik hizmeti yaptığı ülkelerin dizi ve filmlerini de devreye sokuyor. ‘Dünyada neredeyse tekel olma yolunda ilerliyor’ demek, yanlış olmaz.

Dizilerin gözde villası kaç TL?

‘Paramparça’ dizisinde Cansu’yla Deniz’in oturduğu villa Beykoz’daymış. Star Ana Haber Bülteni’nde haberi vardı. Sahibi evi satmayı düşünmüyormuş. Fakat Araplar pek ısrarcıymış. Komisyoncu hanımefendi, “Değeri 7 milyon TL” dedi. “Günlük kiralıyoruz. Günlüğü 5 bin TL” diye de ekledi. Yani dizilere devam...