Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


Ne tesadüf Discovery Channel’da bu akşam ekrana gelecek iki yeni belgeselin kaynağı Afganistan. Bu ülke üzerine bir belgesel değil. Burada ‘bulunmak zorunda olan’ Amerikalıların hangi şartlar altında savaştıklarını anlatan iki yapım. ‘Muhteşem Köpekler’le (22.25) ilgili şu bilgi veriliyor tanıtım metninde: “Benzeri görülmemiş bir cesaret ve sadakatle savaş alanlarında ABD’ye hizmet eden bir grup muhteşem köpeğin hikayesi.”

ABD’YE HİZMET EDEN SADIK KÖPEKLER

Seyrederken etkilenmek mümkün olabilir ve “Vay be köpeklere bak” diyebilirsiniz. Ama hep aklın kenarında “Bunların orada hâlâ ne işi var?” diye sorduğunuzda, köpeklerin maharetleri, birden uçup gidebilir!
Diğer belgesel ‘Bomba İmha Ekibi Ölüm Yolunda’ (21.30). Askerlerin ve sivillerin güvenliği için dünyanın en sağlam araçlarıyla dolaşarak, bu bombaları bulup çıkaran ve bazen kendileri zarar gören iki bölüğü takip ediyor.
‘Heyecanla izleyeceğimiz’ bu belgeselde savaş alanındaki askerlerin karşılaştıkları ‘amansız gerçekler göz önüne’ de seriliyormuş. İki belgesel bu akşam arka arkaya.

Haberin Devamı

NBA MAÇI MI, 1 MAYIS MI?
CNN Türk’te NBA maçı vardı saat 08.09 civarında açtığımda. İstanbul uzun yıllar sonra ‘OHAL hali’ yaşadı.
Adının önünde ‘CNN’ olan haber kanalı için bundan daha ‘önemli’ haber olabilir miydi? Mutlaka maç bittikten sonra yayına gireceklerdi! Saat 09.00 itibarıyle ‘1 Mayıs Özel’ varmış. Olaylar CNN Türk’e göre ayarlanmıştı sanırım!

ESRA EROL BİR ÜRÜNÜ NASIL PAZARLIYOR?
‘Evlen Benimle’ programında ürün pazarlaması da yer alıyor. Esra Erol ürünü eline alıyor ve bizlere anlatıyor. Son olarak ekmek kızartma makinesi vardı. “Şekil A’da görüldüğü gibi” diyerek tanıttı.
Aramızda espri yaparken kullanırız “Şekil A” lafını. Durumla kafa bulmak istediğimizde yani. Sonuçta amaç ekmek kızartma makinesinden olabildiğince fazla satmak. “Şekil A” denince karizması çizilmiş oluyor ürünün galiba!

HASIR ALTIN ÜRETİMİNDE EMEK SÖMÜRÜSÜ
Samanyolu TV’de ekrana gelen ‘Maceracı’ Trabzon’da. Hasır altının öyküsü. Bileği saran küçücük bir hasır altının işlenmesi 10 günü buluyor. Kuyumcuya satılan hasır altın bilezik fiyatının yarısını işçilik alıyor. Peki o işçiliğe verilen para, onu işleyen emekçi kadına verilen para ne kadar?
‘Maceracı’da Trabzonlu kadının ağzından dökülüyor: “100-150 lira” 10 gün boyunca bitip tükenmek bilmeyen uğraşın göz nurunun karşılığı bu. Gelip geçiyor programda şöyle bir görüntülerde. Kabullenilmiş bir rakam. Kadere razı olmak, hani sordular, biz de söyledik hali. Bu programda sözü edildi diye değişecek mi sömürü? Hayır. Zaten görüntüler daha sonra kemençeye takıldı.