Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya Atletizm Salon Şampiyonası İstanbul’da yapılıyor. Yarışmalar hem TRT Spor, hem de Eurosport’ta veriliyor. Tabii imkanı olanlar için bu yarışları HD olarak izlemek daha keyifli. TRT HD’yi izleyenlerin dikkatinden kaçmamıştır. Atletlerin çıkış çizgisinden hareketleriyle spikerin “Yarış başladı” komutu arasında bir zaman dilimi var. Yani TRT spikeri HD yayında atletlerden önde gidiyor. Önce komutu o veriyor, sonra atletler koşmaya başlıyor! Baktım Eurosport’un HD yayınında durum aynı mı diye, yok onlarda eşitlenmiş!

Haberin Devamı

YENİ BÖLÜM 20.00’DE DEĞİL
Kanal D ‘Umutsuz Ev Kadınları’nın tanıtımını şöyle yapıyor: “Yeni bölümüyle saat 20.00’de.” Hayır, öyle değil. “Yeni bölümüyle saat 21.00’de.” Çünkü yaklaşık bir saat özet veriyorlar! Hâlâ bu millet bu ‘yalancı dolma’ durumu yiyorsa gerçekten diyecek bir şey yok. Bu arada özel olarak izlediğim bu diziyle ilgili kendi yöntemimi söyleyeyim; her hafta bir önceki bölümü izliyorum. Yani ‘eski bölümüyle saat 20.00’de’ oluyor benim için.

REHBERiM

BİR ‘FAME’ VARDI 80’LERDE
‘Fame’ müzikalinin müzikleri 80’lerin ‘pop ikon’larındandır. Kıyafetleri, saç biçimleri, zamane gençliğinin sorunlarıyla kaynaşmış haliyle bir kalıptı. Yine yeniden çekilmiş hali bu akşam Kanal D’ de. Dans ve müzik bileşimi filmlerden hoşlananlar, keyifli bir zaman dilimi geçirebilir. (23.15)

KADIN SAVAŞ MUHABİRİ
Martha Gelholm... Gelmiş geçmiş en büyük savaş muhabirlerinden biri. Ernest Hemingway’in kendisinden İspanya İç Savaşı ile ilgili yazılar istemesiyle başlayan bir hayat. Onunla mutsuz evliliği bir kenara, 2. Dünya Savaşı, Vietnam Savaşı, Guatemala ve Panama’daki Amerikan savaşları hakkında yazılarıyla ünlendi. Yazdıkları yüzünden hep Amerikan hükümetiyle ters düştü ve başka ülkelerde yaşamak zorunda kaldı. 80’lerinde Brezilya’da ölüm mangaları tarafından öldürülen sokak çocuklarını yazdı. 1998 yılında 89 yaşında öldü. BBC yapımı ‘Olağanüstü Kadınlar’ kuşağında gerçekten bu belgeselin adına yakışır bir öykü geliyor ekrana. Bu dizinin her bölümünde aynı etkiyi yaratan kadınların yer almadığını söylemek yanlış olmaz. Martha Gelholm gerçek bir ‘olağanüstü kadın’. (NTV / 22.00)

Haberin Devamı

TRT’DE ‘SÜPER DADI’ BAŞLIYOR
Yaşam koçluğu günümüzün ‘aileyi kurtarıcı’ mesleği. Bu işi yapanlar, televizyonların vazgeçemediği isimlerin başında geliyor. Yeşim Varol Şen en çok başvurulan isimlerden. Şimdi ‘Süper Dadı’ olarak bir aileye konuk olacak. Çocukları olumsuz davranışlar sergiliyorsa yardımcı olacak. Bakalım ‘süper dadı’ işleri ne ölçüde halledecek? (TRT 1 / 17.40)

NOT DEFTERiMDEN

MEÇHUL CİNAYETLERİ BİZDE İLK KİM ÇÖZDÜ?
‘Meçhul cinayetler’ her zaman ilgi görmüştür. Bizde bunun en son ve galiba tek örneği ‘Kanıt’. Özel televizyonun ilk çıktığı yıllarda daha fazla dikkat çekiyordu. ‘Çözülmemiş cinayetler’le ilgili bizim televizyonlarda yayınlanan ilk örnek Uğur Dündar’ın 1991 yılında TRT’de yayınlanan ‘Tele-Vizyon’ programının içinde yer alan ‘Cinayeti Gördüm’ olmuş. Burada ele alınan cinayetler dramatize edilerek ekrana geliyormuş.

ÇOK İZLENEN KANALLAR ROCK KONSERİ YAYINLARMIŞ
Artık yabancı grup konserleri televizyonlarda yok gibi. Hatta yok. Halbuki ne keyifli ‘unutulmaz konserler’ vardı. Bilmem bizim müzik kanalları ne yapıyor? Yayınlıyorlarsa da bu konuda herhangi bir tanıtım bülteni gelmiyor. 90’lı yıllarda çok izlenen kanallar, gece saat dilimlerini bu konserlere ayırırmış. Kanal D, 1993 yılı aralık ayında mesela bir Jimi Hendrix konserini ekrana getirmiş. Şimdi iki dizi, arta kalan zamanda olursa bir film. Gece yarısından sonra ise tekrar dizilerle sabah ediliyor.

Haberin Devamı

ÖZAL’IN ÖLÜMÜ VE TELEVİZYONLAR
Turgut Özal’ın ölümü özel TV’lerin yayıncılık açısından ilk sınavı olmuş. İzlenimleri yazmışım. Dikkat çeken konu, o yıllarda arşivleri zayıf olan özel kanalların görüntü bulmakta sıkıntı yaşaması. Bütün kanallar, Türker İnanoğlu’nun Ulusal Radyo Televizyon şirketine koşmuş. Yazımda şöyle bir not var; “Kanal 6 ve Show TV’ye görüntü veren URT, İnterstar’ın isteğini geri çevirdi.” Uzan’la Ahmet Özal epey sorunlu bir şekilde ayrılmışlar ve Kanal 6 böyle doğmuştu o yıllarda. Bunu sebeple olsa gerek o zamanki ‘İnterstar’ şimdiki Star’a görüntü verilmemiş.