Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni RTÜK kanun tasarısının kabulü yeni bir tartışmaya neden oldu; Başbakan’a verilen yayın yasağı yetkisi. Peki bu yeni mi? Mevcut kanunun 25’inci maddesi zaten bu hususu düzenliyor. Bundan önce bu yetki kullanıldı mı? Evet.
Örneğin İstanbul’da HSBC binası bombalandığında ve Dağlıca baskınında bu maddeye istinaden yayınlar hükümet tarafından durduruldu. Hatta Dağlıca olayında yayın men kararı çok geniş kapsamlıydı ve itiraz edilince mahkeme reddetmişti. Yeni kanun tasarısında hükümetin yetkisi korunuyor, ilaveten RTÜK’e de bu konuda yetki veriliyor. Yeni olan husus budur. Peki bu kullanım sorun yaratır mı? İktidar kendini daha güçlü hissettiğinde tabii ki. Bu, her daim tartışmalı bir madde olarak kalacak.


REKLAMLARI TUTTU, DİZİYE DEVAM

‘1 Kadın 1 Erkek’ bence kült diziler kategorisine girdi. Reklamlarda da Emre Karayel ve Demet Evgar iyi iş yaptı. Ve dizi tekrar başlıyor. Dizi, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri yeni, salı ve perşembe günleri ise tekrar bölümlerle Türkmax’ta...

Haberin Devamı

REÇETESİZ İLAÇ İZNİ VAR, AMA UYGULANAMIYOR
Yeni RTÜK yasasında reçetesiz ilaçların reklamının serbest kalması üzerine eczacılar ayaklandı. ‘Benim ilacım daha iyi’ mesajı verilerek halkın kafasının karıştıralacağının altı çizildi.
RTÜK’ün mevcut kanununda reçetesiz ilaçların reklamını önleyen bir hüküm yok. Bugüne kadar reçetesiz ilaç reklamı yapılmadı. Çünkü bunun olabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın reçeteli ilaçların listesini yayınlaması gerekiyordu.
Sağlık Bakanlığı böyle bir liste yayınlamadığı için reçetesiz ilaçların reklamı da fiilen yapılamıyor. Bu liste yayınlanıp da (ki muhtemelen olacak) bu yol açılırsa, eczacıların öne sürdüğü gerekçe haklı olur mu? Eline ‘şifalı otlu ilaç’ paketini alıp ekrana çıkanın sayısının belli olmadığı bu ülkede ‘reçetesiz ilaç reklamı’ da ileride büyük sorunları beraberinde getirir.

NUR AYSAN’IN NEBAHAT ÇEHRE’DEN ÇEKTİĞİ
‘Aşk-ı Memnu’ dizisinde Firdevs Hanım yani Nebahat Çehre, Peyker yani Nur Aysan’ın annesi rolündeydi. Ve araları hiç de iyi değildi. ‘Muhteşem Yüzyıl’da ikili bu kez Kanuni’nin annesi Valide Sultan ve ‘haseki’si yani şehzade annesi eşi Mahidevran Sultan olarak karşımızda.


‘ÇOCUKLAR DUYMASIN’DA AYRILIK OLACAK MI?
Meltem ile Haluk’un ayrılmaları dizinin flaş konusu oldu. Bu ayrılık, dizinin ilerleyen bölümlerinde devam edecek mi? Aldığım bilgiler bunun geçici olduğu yönünde. Haluk ve Meltem ‘anlaşamayan bir çift’ imajını her zaman vermiştir. Bu da ‘diziye renk katmak’ amacıyla yapılan bir senaryo operasyonudur. Aksi halde dizi biter.

REHBERİM
ÜNLÜ ROMANCIMIZIN GARSONLUK YILLARI

Yazmak bir yerde gezmek, yaşamak ve bunu kaleme almak... Bildik bir laftır ama çok doğrudur. Bunu da yapabilmek yazıldığı kadar kolay değildir. Buket Uzuner romanlarıyla liste başlarında. Kuzey Afrika, Amerika, Avrupa’da gezmedik yer bırakmayan, roman için yaşamın kıyısında olabilen, garsonluk, çocuk bakıcılığı yıllarını unutmayan bir yazar. Merak ettiyseniz Nevval Sevindi’nin ‘Aile Bağları’ programına uğrayın. (BUGÜN TV / 17.10)

Haberin Devamı

TİYATRO SANATÇISIYDI EL AKSA ŞEHİTLERİ TUGAYI LİDERİ OLDU
Adı Zekeriya Zübeydi. Cenin’deki Özgürlük Tiyatrosu’nun oyuncusuydu. Hepsi öldü. O El Aksa Şehitleri Tugayı’nın lideri oldu. Ve sonra hayatına Likud Partisi’nin üyelerinden biri girdi. Peki ya sonra? ‘Sedat Aral imzalı ‘Meleklerin Öfkesi’ bir Filistin yaşam öyküleri dizisi. TRT Arapça’da yayınlanıyor. Neden ‘Türkçe’ kanallarımızda gösterilmez? (19.30)

Haberin Devamı

VOLEYBOLU YAŞATAN KANAL
Sports TV belki de kaderine razı, geriye kalan izlenebilir başka hangi branş kaldı diye voleybola atlamış olabilir. Bunu bile hoş görüp en azından futbol ve basketbol dışında da ‘uzman kanal’ olunabileceğini ispat ediyor.
Bugün Ezcacıbaşı - Galatarasay Aroma Kadınlar Voleybol Ligi karşılaşması var. (17.30)
Ve hem ulusal, hem de takım olarak Türkiye’nin voleybol maçları bu kanalda unutmayın.