Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ben RTÜK’ün ‘akıllı işaretleri’ni çok göreceli buluyorum. ‘Küçük Hesaplar’ dizisi mesela. 13+ yazmışlar köşeye. Prime time’da yayınlanan dizilerdeki esprilerden, diyaloglardan bir farkını göremedim. Ha, bir espri vardı, evet o 13+ olabilir belki; ‘Keloğlan Derin Devlet’! Harika, Memduh’un eski kitaplarını atmasını istiyor. Onların içinde yer alan kitabın adı!

BU DiZiNiN NERESi +13

GENÇ TURKCELL’Lİ YA DA GENÇ AVEA’LI!
Reklamı var ‘Genç Turkcell’ diye... Gençlerin yaptığı, sinemada mısır patlatıp, kız sıkıştırmak ya da bol bol pizza yemek. Reklamı böyle de gerçeği farklı mı? Bence çok doğru bir reklam. Avea’lısı da böyle, Vodafone’lusu da. Gençlik işte.

Haberin Devamı

TRT’NİN ‘GÜZEL VE ÇİRKİN’İ
TRT’nin yeni yayın dönemindeki iddialı dizilerinden biri; ‘Şubat’. Ünlü ‘Güzel ve Çirkin’e benziyor diye eleştiriliyormuş. Senaryoların hiçbiri yeni değildir. Yeni olan anlatımdır, bakıştır, dünya görüşüdür, estetik anlayıştır. Fragmanlardan gördüğüm kadarıyla dizi, “Bir şey anlatma derdim var” mesajını veriyor. Büyük beklentiler yerine, oyunculuğu, senaryosu usturuplu; dediğim gibi derdini anlatabilsin, yeter de artar bile.

‘HAYATIMIN ROLÜ’ BU KADAR ACILI BİR DİZİ DEĞİL Kİ!
Son bölümde baktım ‘Gönül Yareler İçinde’ durmaksızın çalıyordu. Klip gibi olmuş zaten o sahne. Ela eski günleri hatırlayıp, arabada ağlıyor o sırada. Bu dizinin hiç havasında olmayan bir sahne ve parça. Ama bizde dizi yaparken büfeci mantığıyla yaklaşmak revaçtadır; hem aşk olsun, hem komedi olsun, hem ağlasınlar... Hani ‘İffet’ olsa koy bu şarkıyı!

HABER KANALLARI ALIN SİZE İKİ KONU
Biri Polat Towers yangını diğeri de Efes Pilsen One Love olayı. Başlıkları da söyleyeyim belki yol gösterir,“Akıllı bina olmasa İstanbul mahvolacakmış” diye söylenip duruyorlardı haber bültenlerinde. Tartışma, ‘Bina akıllı da, binayı oraya dikenler akıllı mı?’ başlığını taşıyabilir.
Efes One Love Festival de bir gerçeği ortaya çıkardı; ‘Nasıl Bir Türkiye?’ araştırması yapsan ve anket sorusu olarak sorsan ancak böyle bir sonuç çıkardı. Mesela buradan hareket ederek de bir tartışma programı yapılabilir.

Haberin Devamı

REHBERiM

BİR ROLAND EMMERICH FİLMİ
‘Kurtuluş Günü’nün yaratıcısı Roland Emmerich’ten bir ‘uzmanlık’ filmi daha: ‘The Day After Tomorrow / Yarından Sonra’ Dünya bu kez uzaylılar değil, bizzat doğanın kendisi tarafından yok ediliyor. Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal ve Ian Holm’un da katılımıyla filmin kadrosu da en az efektleri kadar dikkat çekiyor. İzleyemeyenler için. (MOVIEMAX STAR HD / 21.15)

SİYAHIM, AFRİKALIYIM, TÜRKÜM
Azad edilen Afrikalı kölelerin Aydın’a yerleşmelerinin hikayesi... Onlar bu topraklara geldi ve bu toprakları işlediler. İlginç bir belgesel, ‘Siyahım, Afrikalıyım, Türküm’... (TRT HABER / 21.05)