Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Haftaya bugün ‘Arka Sokaklar’ın 500’üncü bölümü yayınlanacak. Yapım, ilk olarak 2006 Temmuz’da ekrana geldi. Geçtiğimiz eylül ayında ‘Özlenen Polis, Bu Dizide’ başlıklı yazımda, “Nedir bu işin sırrı?” diye dizinin senaryo harcını atan Ahmet Yurdakul’a sormuştum. Daha sonra projeyi, oğulları Ozan ve Sinan Yurdakul bugünlere getirdi. “Açıkça itiraf etmek gerekir ki, başlarken yapımın bu kadar uzun süreli olabileceğini sadece yapımcımız Türker İnanoğlu öngörmüştü” dedi, Yurdakul. Ve ardından işin sırrını açıkladı: “Elbette vardır ama sorun şu ki, biz bunu bilmiyoruz. Tek yaptığımız, bölüm sayısına takılmadan ve aldırmadan, elimizdeki işi en iyi şekilde yazıp, bitirmek.”

Haberin Devamı

Hayal edilen polis

“Sanıldığının aksine, sürekli kendini yenileyen bir dizi” diye belirtmiş Yurdakul. “Ancak bunu yaparken, toplumla yakın temasını asla kaybetmez. Gerçekçidir, ancak gerektiğinde o gerçekleri idealize ederek, estetik kuramında eleştirel gerçekçilik olarak ifadesini bulan bir yapıda çıkar seyircinin karşısına... ” Toplumun polis imajıyla da örtüşmesi, Yurdakul’a göre en önemli faktörlerden biri... ‘Hayal Edilen Polis Bu Dizide’ sloganı doğru bir saptama. Yurdakul, biber gazlı müdahalelerde, asfalta “Rıza Baba ve ekibi nerede?” diye yazılmasının, bunun bir göstergesi olduğunun da altını çizmiş.

Küçüklerin kahramanı

Geniş ev ahalisinin küçük üyelerinden Utku’nun uzun yıllar hayalinde komiser Murat (Uğur Pektaş) vardı. Evlerine gittiğimde Utku sürekli operasyon halindeydi. Hayalindeki emniyet mensuplarıyla, komiser Murat olarak telsiz konuşmaları yapıyordu. Yüz hatları değişiyor ve ses tonu sertleşiyordu.
O an kalabalığın ortasında değil, bizzat operasyon mahalinde oluyordu. Murat, diziden ayrıldıktan sonra yeni bir ‘kahraman’ aramaya başlamış Utku.
Şimdi komiser Ali de ilgi alanına girmiş, keskin nişancı olması, tercih sebebi...

BU KADAR SÜRECEĞİNİ KİM BİLDİ