Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Liu Xin, Çin Devlet Televizyonu CGTN’nin tanınmış sunucusu. Karşısında ise Amerikan Fox Business Network kanalının ekran yüzü Trish Reagan. Malum her iki ülke arasında ekonomik gerginlik had safhada. Her iki sunucu da bu savaşa sosyal medya hesaplarından dahil olmuşlardı. Reagan, Çin’in 600 milyar dolarlık telif hakkı hırsızlığı yaptığını söylemişti. Bunun üzerine Xin, kendisini ‘ekonomik saldırgan’lıkla suçlamıştı. Bu ikili geçtiğimiz çarşamba günü canlı yayında bir araya geldiler. 16 dakika süren konuşmalarda Xin, ülkesinin sistemi ile öne sürülen ve Reagan’nın dile getirdiği ‘suçlamaları’ cevapladı. Çin’in sosyalizmini ve özel girişimle bağlantısını anlatmaya çalıştı. Bu tartışma, Çin devlet televizyon tarafından ‘bazı yasal durumlar’ nedeniyle yayınlanmadı. Çinliler, Twitter benzeri kendi sosyal paylaşım sitesi weibo üzerinden yayını izledi.
Niye alttan aldın?
Liu Xin’nin zaman zaman kendi ülkesini de eleştiren cümleleri olduğu görüldü: “Telif hakları konusunda hakların çiğnendiğini inkar etmiyorum.” Ağırbaşlı bir konuşma sürdürmesi Çinliler’i fena kızdırdı. ‘Amerikalılar ile tartışırken efendi olunmaz’, özetle belirtilen eleştirilerin ortak mesajı. Xin, bu durumu şöyle açıkladı: “Amacım kavga etmek değildi. Amerikalılar’ın Çin halkına yönelik yakınmaları vardı, yanlış anlamalar vs. Ben sadece bizi anlamaları için kendilerinden kısa bir zaman istedim.”

BİKİNİLİ SORU!
“Denizde yüzerken bikinili bir kadınla çarpıştım. Abdestim bozuldu mu?” Beyaz TV’de ‘Hayatta Her Şey’ programında sorulan bir soru... Nur Viral “’Abdestim bozulur mu?’ diye sormuş hocam yaa” diye, “Böyle de soru mu olur?” halindeydi. Yusuf Kavaklı hocamız için durum öyle değildi. Otobüste koruma altına aldığı kız kardeşi, sevgilisi ya da eşini daha sonra plaja götürmesine bir anlam veremediğini şöyle anlattı hocamız: “Onu alır götürür plaja. Cümle cihan gözü önünde soyar çırılçıplak. Atar ortaya.” Hoca o sırada Viral’e döner: “Bak kafanı hemen çevirdin.” Sonra bir yakın tarih Türkiye demokrasi haritası da çizdi hocamız!