Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Eksik gedik olabilir. Şöyle bir turladım kanalları 19 Mayıs günü. Tüm gün değerlendirenler vardı, haber olsun diye geçiştirenler... Eleştirmek ya da gençlik bayramı olarak ne bileyim, güzel rock konserleri vermek ya da güzel gösterilere dönüştürmek, tartışmak... Her şey yapılabilirdi. Yapanlar oldu. NTV mesela, gençlik konserlerini verdi. En keyiflisi TRT Haber’di. ‘ ‘Swingle Singers’ ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın birlikte verdikleri gençlik konserini yayınladı. Keşke bunun DVD’si çıksa. İKSV yapsa bu projeyi, bilet fiyatları en az 100 TL olurdu! Bedavaya millet müzik dinledi hem de en iyisini. CNN Türk, Habertürk, A Haber, Bugün TV, Kanal B, Avrasya, Sky Türk gün boyu bayramdaydı. Araya tartışmaları da serpiştirdi.

TRT’NİN GÖRÜNTÜLERİ HANGİ KANALLARDA?

TRT’nin 19 Mayıs tören yayına baktım ‘izinli’ ya da ‘izinsiz’ değişik kanallarda. Yerel kanallar yani. Avrasya, Kanal 35, Bengü Türk logoları ‘sanki kendi yayınları’ gibi koymuşlar. Bazı yerel kanallar kendi bölgelerindeki kutlamaları canlı yayınladı; Ege TV İzmir Atatürk Stadı’ndaki gösteriyi, Rumeli TV Samsun’daki, Olay TV Bursa Atatürk Stadı’ndaki törenleri verdi.

FARKLI BAKIŞLAR

Dedim ya tartışmak, başka açıdan bakmak diye; Tasavvuf kanalı MNP ‘Kahraman Kadın’ isimli programında bayramı ‘Gençlik ve Eğitim’ başlığında ele almış. Dini boyuttan girmiş olaya. Türkmeneli TV, ‘Sultan Vahdettin Han’ tarafından vermiş. Sinema TV‘yse aralarında Andrew Mango, Norman Itzkowitz gibi bizi seven tarihçilerin içinde yer aldığı bir ‘Atatürk’ belgeseli gösterildi.

DEPREM HABER KANALI SINAVIDIR

Simav depremi oldu, haber kanalları bir sınavdan daha geçti. İlk görüntüleri Habertürk verdi. A Haber haberin içindeydi, telefon bağlantıları yaptı. Sonra diğer kanallar girdiler. Sanırım daha derli toplu vermek adına geciktiler. CNN Türk, NTV haberi altyazıyla geçerken ekranda canlı yayınları vardı. Kesmediler birden. Gelelim asıl meseleye: Sunum. Haber spikerinin kendini ispat ettiği örneklerden biriydi. Ama inanın izlediğim hiçbir kanalda bu ‘tecrübe’yi göremedim. “İletişim sorunuyla ilgili sıkıntılar olduğunu duyduk” (Simav ile demek isteniyor!) ya da “Uzun soluklu depremdi” gibi acele ve telaşlı cümleler hakimdi. Gülay Özdem haber kanallarının çok konuşulan yani bir yerde artık ‘tecrübeli’ sayılan isimlerinden biri. “Apar topar çıktım” ya da “Ani oldu” gibi gerekçeler artık bu isimler için kabul edilmez. Dil sürçmesi vs. olabilir tabii ki. Ama haberin içinde olmak ve bunu sakin kotarmak önemli. İzlerken izleyiciyi de haberin koordinasyonu içinde sürüklemesi, izlettirmesi gerekiyor. Gülay Özdem o akşam çıkan en tecrübeli isim olduğu için üstünde durdum. Haber kanalları bence bütün spikerlerini, program ve tartışma programı sunucularını imtihandan geçirmeli!

OKURDAN

REKLAMLARDA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK


Nuri Erol’un verdiği örnek yeni düzenle dizi-reklam muhabbetinin değişmediğinin bir göstergesi: “18 Mayıs akşamı, Show TV’de gösterilen ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı diziyi çok sevmeme rağmen, zorlukla ve sinirlerim bozuk bir şekilde tamamlayabildim. 10-15 dakikada bir reklama girmeleri yetmiyormuş gibi, dört dakika olarak belirledikleri süre dolduğunda, bir o kadar süre de diğer dizilerinin reklamını yaptılar. O da yetmiyormuş gibi, tekrar başladıklarında 20-30 saniye kadar son gösterdikleri sahneleri tekrar gösteriyorlar. O da yetmiyor finalde reklama girip uzun süre sonra yine son sahneleri gösterip bitiriyorlar. Ben artık hiçbir diziyi izlememe kararı aldım. Zira al birini, vur ötekine.”

REHBERiM

7’DEN 77’YE YENİDEN


‘Barış Manço’yla 7’den 77’ye’ yeniden TRT Müzik’te başlıyor. Televizyonun ‘kült’ programlarından biriydi. Bir kuşağın analı babalı izlemeden yapamadığı programdı. İçeriği ve tarzıyla bir benzeri daha olmadı. (10.00)


İLK PROGRAMIN KONUKLARI DEĞİŞTİ

Deniz Seki ile Yavuz Bingöl’ ün ‘Bu Şarkı İkimizin’ programının konuğu önce Rafet El Roman olarak belirtildi. Sonra gelen bültende Ahmet Koç, Fatih Ahıskalı ve Zurnistanbul grubu olarak değiştirildi. STAR/23.00

FRAME TÜRKİYE’ DE FİNAL

Antalyalı yarışmacısının ‘şuh pozları’yla akılda kalan yarışma finalini yapıyor. Bakalım bu pozlar birincilik getirecek mi? TNT/22.45

DÜZELTME: Önceki günkü yazımda yer alan yazımda Orhan Alkaya’nın dizideki karakterini ‘ kaptan’ olarak yazmışım. Doğrusu ‘balıkçı ‘ olacak. Düzeltirim.