Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Özellikle çok izlenen kanallarda ekrana gelen yabancı filmler eski keyfinde değil. Peki neden? Bu konunun uzmanı, yani piyasanın içindeki isimlerle konuştum. Edindiğim izlenimleri özetleyeyim;
Majör kanalların neredeyse hepsi sinema filmlerini artık bir dolgu malzemesi gibi kullanıyor. Seyircinin de mutlaka farkında olduğu gibi özel film kuşakları yok artık. Bunun birkaç nedeni var.
Birincisi reyting savaşında özellikle yabancı sinema filmlerinin yerli dizilere yenik düşmesi. Tüm dünyada çok iyi gişe rakamlarına ulaşan filmler bile bizim yerli dizilerin karşısında yenilgiye uğruyor.
İkinci neden, dizilerde her 20 dakikada bir reklam kuşağı açılabilirken sinema filmlerinde ilk 45 dakikadan önce reklam kuşağı açılamaması.

Haberin Devamı

Ya paralı ya alternatif kanal
Yabancı film seyir zevki artık pay TV’lere (Digiturk’deki Moviemax ve D-Smart’taki Sinema TV kanalları) ve Kanaltürk, TV8, CNBC-E gibi alternatif kanallara kaymış durumda.
Ulusal majör kanallar ise bayramlar, sömestr tatili gibi özel dönemler dışında filmlere pek itibar etmiyor.

Dizileri dinlendirmek için
Zaman zaman yerli dizi prodüksiyonlarında bir nefes almak, ekibe dinlenme molası vermek gerektiğinde ya da örneğin bir ayda beş çarşamba varsa ve o dizi çarşambaları yayınlanıyorsa, tasarruf etmek için beşinci haftayı es geçtiklerinde spontan olarak film kuşağı açıyor. Ama dizi tutturma savaşı olan sezon başında, bu tür durumlarda da artık yerli dizilerin tekrarları tercih ediliyor.

Yerli filmlerde durum farklı
Yerli filmlerde ise durum biraz farklı tabii. Her sene 4 - 5 iyi gişe filmi çıkıyor. Bu filmler kanallar arasında alıcı buluyor. Ama geri kalan 60 yerli filmden pek azı satış şansı yakalayabiliyor.
Televizyonlar bir kısmını özellikle yaz aylarında değerlendirilmek üzere satın alaabiliyor. Ancak büyük kısmı hiç ekrana gelemiyor.



“SANSÜR YOK BİZ KALDIRDIK”
‘Küçük Sırlar’ın yayınlanan 14’üncü bölüm fragmanında üvey kaydeşler Ayşegül (Merve Boluğur) ile Çetin’in (Burak Özçivit) beraber oldukları sahneye yer verilmemesi milleti germiş! Yayınlanan bölümde bakmışlar bu sahneler yok. Hemen yorumlar yapılmış: “Ensest ilişki bu, ondan kesildi.”
Vatandaş bu konuda mutlaka rahatlamalı. Yapımcı şirket açıklamış, sansür yokmuş. Bu sahlne bilerek sonradan çıkarılmış yapımcı tarafından. Peki neden? Sonraki bölümlerin senaryosuyla ilgili bir durum söz konusuymuş. Bu açıklama her yana çekilebilir. Yani ilerleyen bölümlerde de böyle bir sahne olabilir ya da olmayabilir!



REHBERiM

BAYTEKİN’İ HATIRLAMAK
MTV Türkiye artık bir müzik kanalı değil! Daha doğrusu MTV bu anlamda politika değiştirdi. Artık MTV’de diziler var. Ve sinema... MTV Türkiye ‘Fantastik Film Kuşağı’ sanırım bize özgü. Başka MTV’ler buna ne diyor bilemem ama böyle bir olayın biz Türk izleyiciler için fena halde iyi olduğu kanaatindeyim. Bu akşam, Amerikan pop kültüründe derin izler bırakmış ünlü çizgi roman karakteri, bilimkurgu kahramanı ‘Flash Gordon’ın bize çevrilmiş hali, Baytekin filmi var.
1967’de Türk sinemasının üretken yönetmeni Şinasi Özkonuk tarafından ‘Baytekin - Fezada Çarpışanlar’ adıyla sinemaya aktarıldı. Baytekin rolünü Hasan Demirtaş’ın üstlendiği filmin orijinal müziği ‘60’ların progresif Anadolu rock grubu’ Koyun tarafından yapılmış olması, filmle ilgili dikkat çeken bilgiler arasında. (21.00)


MÜŞFİK KENTER İLE SOHBET
Müşfik Kenter 65’inci sanat yılını kutladı. Böyle rakamlar öyle kolay yakalanmaz. Kanal A’nın başarılı sohbet programı ‘Hadi Konuşalım’da Esra Harmanda’nın bugünkü konuğu Müşfik Kenter. Esra Harmanda hem konuk yelpazesini geniş tutuyor hem de bu sayede kendi kendini geliştiriyor. Sessiz sedasız sohbetin yeni yıldızı olmaya aday. (13.00)