Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Final Four’, bir ses yarışması ve formatı Armoza Formats’tan alındı. Sahibi Avi Armoza, ‘uluslararası İsrailli format öncüsü’ diye biliniyor ve 20 yıldır televizyon sektöründe yer alıyor. Şirketi 2005’te kurdu, kabarık bir format ve dizi listesi mevcut.

‘Final Four’, iddialı oldukları bir yarışma. İngiltere, Fransa, İtalya ve Danimarka gibi ülkelerde ilgi gördü. Bizde yarışmanın isim hakkını, Karga Seven Pictures aldı. Şirketin ‘Yaratıcı Direktörü’ Todd Cohen, ‘nadir televizyon formatlarından biri’ olduğunu söylemiş ve “Türk sahnesine yeni starlar kazandıracağına inanıyorum” diye eklemiş.

Haberin Devamı

Fragmanını izledim, dört yarışmacı var. Sesler muhteşemdi. ‘Ses-ışık-çekim’ standardı tartışılmaz. ‘O Ses Türkiye’ye benziyor.

Jüri önemli bir unsur. Tek sorun, ‘O Ses Türkiye’ ile aşık atabilir mi? Bir alışkanlık oldu bizde, Acun Ilıcalı bu işi iyi yapıyor. Unutmadan, o eski ‘reyting’ hali yok tabii. Zaten normali buydu ve yolunda olması gerektiği gibi ilerliyor. “Kardeşim sadece Acun mu var, biz de yaparız bizim de tecrübemiz yeter” diyorlarsa, buyursunlar. Peki hangi kanalda olur? Tahminim, FOX’ta.

İSRAİL’DEN YARIŞMA  FORMATI ALDIK

ALİ AĞAOĞLU’NA DİZİDE GÖNDERME

İstiklal Caddesi’nde patlayan bomba ve yaşamını yitiren dört can için “Millet fakir, karanfil bıraktı bense, gül” demişti müteahhit Ali Ağaoğlu. ‘Şevkat Yerimdar’da ‘Kuzeyin üvey oğlu Erkan’ı anma’ gecesine gelenler karanfil bıraktı. Bir tek kahveci Olen (Cem Cücenoğlu) gül getirdi. Çırağı sordu: “Usta herkes karanfil bıraktı. Sen niye gül bıraktın?” Cevap şöyleydi: “Bizim farkımız olsun, bunların hepsi fakir. Ne kadar para, o kadar fukaralık, o yüzden gül bıraktım.” Ağaoğlu açılımı yani...

BUGÜNLERİ 50 YIL SONRA GÖRMEK

Habertürk’te ‘60’lar Soğuk Savaş’ belgeselini izlerken, ‘57 yıl sonra bugünler nasıl anlatılacak?’ diye merak ettim. Geçmişi seyrederken, “Bir oyun ya da şov muydu?” diye sormadan edemedim. İnsanlık büyük vuruşmalarda kayıplar verdikten sonra ‘akıllandı’. Silah satışlarının bütçe hesapları, bölgesel savaşlarla idare ediliyor. Bugün Orta Doğu’da kırmızı, yeşil, turuncu ve griyle bölünmüş haritaları görüyoruz, silahların gölgesinde... ‘2000’li yıllarda Orta Doğu Nasıl Bölündü?’ belgeselini 2074’te torunlarımız izler mi? ‘Gerçekleri’, 50’li yaşlarında bizim 60’ları izlediğimiz gibi seyrederler mi?