Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzlenme oranı yüzde 30.12... Yer İtalya... Kanal RAI 3... Kamu televizyonu. Berlusconi iktidarına karşı. Programın adı ‘Vieni Vi a Con Me’. ‘Gel Benimle Yürü’ diye de tercüme edilebilir. Sunucusu, Roberto Saviani... ‘Gomorra’ kitabının yazarı, mafya peşinde. Bazı videolarını izledim programın. Bir sahnede, çıkıyor, anlatıyor. Sadece anlatıyor. Sabah kalkmak, işe gitmek gibi bir şey. Okuduklarımızı, duyduklarımız anlatıyor. Basit ve sade. Yorum yok, sorgulamak yok. Bir nevi vaaz. Dört hafta devam edebildi program. Ve yayından kaldırıldı.
29.11. 2010 tarihinde İtalyan Espresso dergisinde bir yazı çıkmış. Uzun bir yorum yazısı. Ve şu paragraf galiba her şeyi özetliyor: “‘Vieni Vi a Con Me’, İtalya’da üzerine bir nevi referandum gibi inşaa edilmiş. Gidecek miyim, yoksa kalacak mıyım? Kalmak için acaba bir şeyler yapabilir miyiz? Bir ayin. Tüm ayinleri yöneten vardır. Bu da Saviano; eşitsizliklerin olduğu bir ülkede eşitlik isteğinin sembolü...”
Bunları neden yazdım? Çünkü 100 İtalyanın 30’u artık ‘habeğlence’ izlemek istemiyor. Galiba demokrasi dedikleri böyle bir şey!

REHBERiM
TURANCILIK DAVASI
24’ün yakın tarih belgeseli ‘Keşke Olmasaydı’ 1940’lı yıllara dönüyor. Türkiye’de yaşanan ‘Turancılık Davası’ nı mercek altına alıyor. O dönemi, yaşayanlar konuşuyor. (19.15)

Haberin Devamı

BON JOVİ HAYRANLARI DİKKAT!
‘MTV World Stage’te Bon Jovi var. Çok dinledik, çok bildik... Ama topluca bir Bon Jovi resmi geçidi özellikle hayranları için kaçırılmaz bir fırsat diye düşündüm. (MTV TÜRKİYE / 20.00)

OKURDAN
MAÇ GECE OYNANDI, TRT BUNU KABUL ETMEDİ!
Sedat Özgür isimli okurum Zalgiris Kaunas-Fenerbahçe maçını seyretmiş. Sabah TRT Haber’de saat 07.34 civarında şöyle bir haberle karşılaşmış:
“Bu akşam temsilcilerimiz Efes Pilsen ve Fenerbahçe, Avrupalı rakiplerinin karşısına çıkıyor.”
TRT Haber Dairesi Başkanlığı - Spor Haberleri Müdürlüğü yetkililerine saygıyla duyurulur.

CNBC-E DUBLAJCI OLDU!
CNBC-E, yabancı dizilerini Türkçe dublajla ekrana getiriyor. Bunu da epey bir reklamla yapıyor. Kanalın sadık izleyicisi bundan memnun değil. Yusuf Erkutlu bu isimlerden biri, şöyle diyor:
“Ben ve benim gibi yüzbinlerce kişi CNBC-E’yi İngilizce orijinal seslendirmesi olduğu için severek takip ediyordu. Hafta içi ve cumartesi prime-time’daki dizileri Türkçe dublaja çevirdiler. “İngilizce seytretmek isteyenler, saat 24’te izlesin, yani izlemesin” diyorlar. Zaten onlarca kanal hepsi Türkçe. Tematik kanal olmaktan vazgeçip, reyting yarışlarına falan mı girecekler? Birilerine hoş mu görünmek istiyorlar? Umarım bu talihsiz kararlarından bir an önce vazgeçerler.”